Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Negen eeuwen wijnstijlen en parfums : Château BROWN (Fr)

Gepost op 19/01/2013 om 22:25 door Carl in de rubriek algemeen.

We starten terug onze wijninformatie met een zeer mooie voorstelling van een kasteel uit ....Bordeaux ! Lekkere wijnen....ik zou het nogal geloven- we bezorgen eerst een volledige informatieve fiche.

Smaken uit Bordeaux zijn voor iedere wijnliefhebber gekend met de rassen: Merlot - Cabernet Franc - Cabernet Sauvignon voor rood & de meest aangeplante rassen Sauvignon Blanc en Sémillon. Wie nog een extraatje in het glas wil, is de 'petit Verdot' een bijzondere smaakdrager. Wie mij kent, zal weten dat ik persoonlijk tuc ben voor dit laatste ras, en zo spijtig in de vergeethoek geraakt.

We begeven ons, naar de oudste Apellation Bordelais : Pessac-Léognan aan de poort van l'Aquitaine- nog beter gekend als de 'Graves'. Bijzonder fijne minerale wijnen zijn er te vinden, soms prijzig, maar de beroemdheden zijn hun prijs waard. Alternatieven en nog betaalbaar zijn er altijd te vinden zoals : Château Baulos-Charmes, Château Cantelys, Château Coucheroy, Château Cruzeau, Château De la Louviére. De prijzen liggen hier iets boven de 10 euro tot 15 euro, normale prijzen in deze regio zijn normaal 20-100 euro en dit is wel duur.

Jonge wijnbouwer in een gouden wijnplas

We moeten toch verassend toekijken met een contact van een jonge eigenaar (négociant) met slechts 35 levensjaren - die pas zijn stiel begon in 2005. Jean-Christophe Mau behoort tot de vijfde wijnverbouwer , samen met het partnerschap van de familie Dirkzwager (Nerderlandse afkomst) om het kasteel van de XII de eeuw van Engelse bouwstijl te beheren. Zijn medewerker is duidelijk trots en laat ons het volgende noteren : 'l engagement de Jean-Christophe est le plus grand encore : donner une véritable identité ? ce trés beau domaine, tout en s'incrivant dans la continuité de la démarche engagée par ses prédécesseurs et dans le respect d'une histoire millénaire. Deze woordenschat zegt al veel ...Het domein bezit een plantage en oppervlakte van 50 ha, waarvan 28 ha druivenstokken : 23,5 voor rode wijnen , 4,5 ha voor witte wijnen. De ganse communale appellation Pessac-Léognan heeft een ' Graves supérieurs' - label van 1610 ha waarvan 71.145 hl met 80 % rode wijnen. Zeer belangrijk te onthouden dat ze ook behoren tot 'les crus classés des graves' waarvan volgende kastelen behoren in de omtrek : Château Olivier, Pape-Clémant, Bouscaut, Haut-Brion, Carbonnieux, Haut-Bailly, Couchins, Chevalier, Smith Haut Lafite, Latour Martillac, Malartic Lagraviere, Haut Brian, Fieuzal, Carbonnieux en Lurton. Bijna alle wijnen heb ikzelf reeds achter de kiezen en nog steeds moet ik zeggen : wijnen met zijdeachtige oorsprong. Haut-Bailly is dan nog een grotere vriendschap en hun tweede wijnen volg ik jaarlijks op (La Parde) . Vroeger in eigendom van Mevrouw Sanders, nu aangekocht door een Amerikaanse bankier G.Wilmers. (voor een voorstelling : typ in op onze zoekrobot.)


Wijnstokken en vinificatie

De winter- en zomersnoei , tevens de fruitpluk is nog steeds in full handarbeid, waarbij de klimaatsomstandigheden een echte micro-klimaat kennen. Type van ondergrond van Château Brown zijn vooral 'graveleux en sol argileux' , waar de jonge twintigjarige wijnstokken staan in drie perselen : Cabernet Sauvignon 55 %, Merlot 40 % en Petit Verdot (!!!!) 5 %. Cabernet Franc hoort er niet bij !

Na een grote selectie fruit, kan de pré-gisting gebeuren van 4 dagen gedurende 6 ° C - een alcoholgisting in inox cuves van 100 hl gedurende één week met computergestuurde temperaturen van 30 ° C. De rijping gaat verder op Franse eik 'barriques' waarvan 1/3 nieuw , gedurende 14 maanden. De productie is ongeveer 80.000 flessen. Dit is alvast de technische fiche voor rode wijnen, en willen we volledig zijn met een rendement van 45 hl/ha bijzonder goed volgens ons.


Chateau Brown Blanc

Een zeer hoge kwaliteit is voor het ogenblik hun witte wijnen - zelfs met twee sterren in de Guide Hachette beloond- Frankrijks grootste wijnbijbel. De kostprijs schommelen rond de 20 ? 30 euro per fles , maar wat men proeft is oprecht zeer goed. De ondergrond van deze percelen voor witte wijnstokken : 70 % Sauvignon en 30 % Sémillon hebben hier een buitenbeentje : rolkeien en graves fines. Een laag rendement van 40 hl/ha met een koude gisting van 10 uur. Alcoholgisting in betonnen kuipen en een rijping van 8 maanden waarvan 50 % in nieuwe vaten. Productie is goed voor 22.300 flessen. Millésiemejaren zijn 01-02 - 03 , 04 en ijn nu op dronk .


Deca eigendomsrecht Januari 2013 - VERBODEN nadruk.

Proefnota's en zelf eens meeproeven met WIJNTON.BE binnenkort voor 10 leden (gratis) .

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese