Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste/beste nieuws over wijnen van Wijnton.be - De eerste lentebeelden van de wijnstokken !

Gepost op 18/04/2015 om 12:07 door Carl in de rubriek algemeen.

Hebben de Franse wijnbouwers schrik van de opwarming van de aarde, ze planten nu ook aan de Belgische grens. Inderdaad, een 'vin du Pas de Calais' , de regio dichts bij onze grens is aangemaakt. Dicht bij Béthune, (Boulogne sur mer )de regio die gekend staat voor zijn bier, daar zijn eveneens nog nederlands sprekende inwoners op Franse grond. Dat opent een 'culture du vin' laat men uitschijnen. Of willen ze ook een graantje meepikken van het succes van de regio Heuvelland bij Ieper ? De kranten staan er vol van : rendue possible par le réchauffement climatique qui risque de bouleverser la cartographie viticole.

De Meteo-diensten zijn er niet gerust in van de slaagkans. 'Er is weinig zon' en de buien zijn overvloedig, blokletterden ze, in hun mededelingen. Laurent Wacogne, (50) ziet het anders, wil een frisse bries aan de kust en zijn wijngaard. Deze maître sommelier, bezit een reataurant,(2004) en weet wat hij wil, zelfs de gekozen rassen van chardonnay zullen erbij zijn. Het toerisme wil hij lokken naar zijn omgeving, en allerhande toekomstige mogelijkheden. La première vendange (oogst) du "Vallon de Notre-Dame" (naam van zijn wijngaard en wijnen) est, elle, prévue en octobre 2017. 90 % van de inwoners, in en rond de omgeving verklaren de toekomstige wijnbouwer met ideen van een ander planeet en anderen in het zuiden van Frankrijk spreken de ' nordistes ' de France helemaal gek. Wij kopen geen wijnen van het noorden, spreken ze al ernstige taal.

Maar het geluk is al aan de zijde van de toekomstige wijnbouwer - een Amerikaanse televisieploeg wil de eerste 400 wijnen opkopen in 2017. Ze zullen een chèque van 16.000 euros op tafel leggen, om ze exclusief mede te doen. Deze sterke Amerikaanse televisieploeg was toevallig in de buurt, om een reportage van het noorden tot het zuiden in te blikken.

Voor het ogenblik, kan de eigenaar van de wijngaard in Nord Pas de Calais slechts 140 flessen leveren van oogstjaar 2013 en 2014 leverden slechts 300 flessen op, van zijn piepjonge wijngaard. De wijnbouwer geniet van de reklame, in de pers en T.V. stations en blijft bij zijn unieke project. Wedden dat ook de grens-supermarkt Auchan, in Ronq zijn wijnen zal opkopen ? Frankrijk gaat dus terug een nieuwe terroir kunnen aanduiden, is dit ook geen goed nieuws ?


Terug 13 gediplomeerde wijnbouwers-wijnmakers voor West-Vlaanderen.

Begin april leverde terug een 13 tal nieuwe geslaagden met het diploma wijnbouwersmakers- de stiel om als wijnbouwer te fungeren in Vlaanderen. Het is het vorminginstituut Syntra, met verschillende afdelingen in Vlaanderen die deze opleidingen geven. De studieafdeling begrenst een 2 jarige opleiding. Er zijn praktijklessen voorzien bij de Vlaamse wijnbouwers die er al een domein bezitten. De totale afwerking is een eigen thesis indienen, wat men geleerd heeft en met een eigen tintje opmaakt voor een toekomstig bedrijf op te starten. De jonge gediplomeerden zijn nog niet op dreef, maar de zoektocht naar gronden en plaatsen kan nu al gebeuren. Straks een nieuw domein in Diksmuide, Veurne, onze kust ....het kan echt. Wij vervolgen de nieuwe aanplantingen.


Oogst 2014 Bordeaux - de primeurwijnen


Op de valreep gered door het najaar...

Na een bijzonder zachte maar natte winter, volgde een nogal klassieke lente. April en mei waren frisse maanden gekenmerkt door lichte regenval. Einde mei daarentegen werd het bijzonder droog en dat bleef zo tot eind juni. De julimaand kende wat regen maar de temperaturen waren relatief normaal; in augustus daarentegen werd het fris en bijzonder regenachtig. Het zag er somber uit voor de wijnboeren. Gelukkig werd het van september tot half oktober warm.

Dankzij dit uitzonderlijk najaar konden de druiven ten volle rijpen en dit betekende de redding van de nieuwe wijnoogst.

Algemeen wordt 2014 gekenmerkt door een hoog zuurgehalte die de wijnen vaak uit evenwicht brengt. Het is uitkijken naar wijnen met een mooie fruitige concentratie, wijnen gemaakt van druiven die begin oktober werden geoogst. Wijnen met te veel extract kan men beter vergeten zoals sommige St Emilion-wijnen. Pomerol heeft evenmin een topjaar.

De grote winnaars zijn de witte wijnen die dankzij hun aciditeit mooie frisse en evenwichtige wijnen leveren zoals de assemblages van sauvignon en sémillon.

Hieronder volgt een selectie van de wijnen die we apprecieerden tijdens de afgelopen primeurdegustaties...


PRIMEURS 2014


Aile d'Argent Blanc
Armailhac (d')
Ausone
Batailley
Cabanne (la)
Canon La Gaffelière
Chapelle d'Ausone (la)
Cheval Blanc
Clinet
Cos d'Estournel
Ducru Beaucaillou
Ferran (de)
Grand Puy Ducasse
Haut Bage Libéral
Haut Brion Blanc
Langoa Barton
Larrivet Haut Brion Wit
Larrivet Haut Brion Rood
Leoville Poyferré
Malartic Lagravière Wit
Malartic Lagravière Rood
Margaux
Mouton Rothschild
Pape Clément Wit
Pape Clément Rood
Pavillon Blanc
Petit Cheval
Petit Mouton
Phelan Segur
Pointe (la)
Pontet Canet
Troplong Mondot
Yquem

Inlichtingen en verkrijgbaar : Vinobilis Rue de la Presse 4 1000 Brussel .

Vinomagazine : Belgen blijven maar Cava degusteren als 2 de grootste verbruikers van de wereld.

Er zijn zelden cijfers beschikbaar over de regio Penedes, de Cathalaanse regio met de Cava industrie. De redactie van het Belgisch wijnmagazine, VINO MAGAZINE die volgens ons tot de beste van ons land behoort, kon exacte cijfers bekomen. Dat een overkoepelend organisatie, met trotse cijfers komt is wonderlijk, de nek-aan-nek race met Duitsland en België is nu gestegen tot amper 141.000 flessen. België is bijna koploper, met terug een stijging na een daling of 30.405.000 flessen. Nederland is slechts 7 de verbruiker met amper 2.600.000 flessen. De Engelsen zijn goed voor 28.833.000 flessen, maar ook de meest noordelijke landen van Europa kennen de Cava. Het bubbelverhaal is een ongelofelijke opvolging geworden. Dank Vino-magazine.


Een peperdure fles uit de Jura

Arbois (Jura) : een fles van de Franse Jura 'vin jaune' 1774 is verkocht geweest voor 57 000 euros. De aankoper wenst niet bekend te worden, wat zijn doel hiermede is blijft geheim.


LENTE VOOR DE WIJNSTOKKEN




Guy Verhofstadt bezit ook zijn eigen wijn.

Nadat vorig jaar, de wijn helemaal nog niet voldoende kracht bezat, komt Guy Verhofstadt heden met zijn flessen op de markt.

Zijn allereerste blauwe 1.250 flessen wijn, kregen de naam 'Meone'.Genoemd naar de oorspronkelijke naam van zijn huis in la bella Italia. Acht jaar geleden stapte hij zelf in het avontuur en kocht een wijngaard op de grens van Toscane en Umbrië. De ex-premier plantte twee druivensoorten: sangiovese en cabernet-franc. En sindsdien droomde hij van zijn eigen wijn. De editie 2012 ging door de riool: niet goed genoeg. Verhofstadt wilde meteen goéd zijn.
Wat de verwachtingen zijn, zijn we nog niet te weten gekomen. Wij hopen snel van onze collega's te weten te komen.


Mirakelmachiene

Met de onlangs wereldkundig gemaakte Miracle Machine van uitvinders Kevin Boyer en Philips James kun je thuis je eigen wijn maken. Het apparaat zet water, druivenconcentraat en gist in drie dagen om in verschillende soorten wijn, met onder meer Chardonnay, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon als opties. Het is nog onbekend wat de Miracle Machine gaat kosten, maar de bedenkers van het apparaat geven aan dat de prijs van een fles wijn uiteindelijk lager zal zijn dan 2 dollar per fles.


Spanje : CVNE beste wijn ter wereld?

Companiá Vinícola del Norte de España (een mondvol dat voor het gemak afgekort wordt tot CVNE) en vooral gekend in de volksmond als CUNE, werd opgericht in 1879. De leiding ligt nog steeds in handen van de familie. (nu 5de generatie).
Het volledige gamma van CVNE verschilt van de rest door zijn subtiliteit, elegantie en complexiteit. "Modern meets classic." De Imperial gran reserva werd in de vorige jaargang 2004 verkozen als beste wijn van de wereld volgens Wine Spectator!

Alle wijnen hebben de appellatie Rioja.

Rouwmelding

Een spijtig rouwbericht kwam onze mailbox binnen. Met Pasen 5 april, verliet Vigneronne Anne-Marie Leflaire deze wereld op 59 jarige leeftijd op haar domein. Wij bieden dan ook de familie, vriendenkring, de wijnbouwers van de Grand Cru gemeenten van Bourgogne en speciaal Pugliny Montrachet onze deelneming in de rouw. Zij was de echtgenote van Christian Jacques en moeder van drie dochters. Het domein nam ze over van haar vader, die begon in 1920, met een succesrijk verleden. Sedert 1998 begon Anne-Marie met de start van biodynamie in haar wijngaard. Haar chardonnay-planten waren haar erg geliefd. Snel is haar de grote prijs toegekend als de meest 'prestige' wijnbouwster ter wereld door het wijnblad 'Decanter' . Een pijnlijk verdriet, waar ze ook steeds in verschillende commanderijen aanwezig was, tussen haar collega's.
wijnwereld verliest zo een grote DAME.




DEPARTEMENTENKAART FRANKRIJK




Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese