Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

CAVA gekte blijft duren !

Gepost op 18/11/2010 om 10:42 door Carl in de rubriek algemeen.

Oktober is het wijnfeest van de Belgen geworden. Een eenvoudige uitleg is te verklaren met de Benelux-hype Megavino op de Heysel te Brussel. Gastland Lanquedoc-Rousillon uit Frankrijk, de grootste wijnregio mocht eens fier zijn-hun parels tentoon te stellen.

Spanje was nummero 'DOS' in beursoppervlakte naast Chili, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Portugal, Argentinië, Roemenië, Moldavië.

Ook Foire-du-vin in Roeselare ontving zijn 60 wijnboeren en de dorstigen met een goede glimlach te bedienen: flesje kraken - degusteren - proeven - aankopen.

Het zit de Belgen in hun genen voor reacties : detail-groothandelaren openden ook eveneens hun deuren, zodat we nooit eerder zo'n proefagenda konden aanbieden. Wine-wereld heeft iedereen op stap gezet. Gefeliciteerd voor elke inspanning - wie heeft er niet zijn flesje gevonden ?

De gekte

Wie ook 'waar' was, ontdekte zijn eerste glas Cava, met de beste zoektochten naar wat duidelijk in de smaak is gevallen van prijslage kwaliteit. Romige witte mousse - het geel vocht van de Catalanen met als druivenmix : Macabeu- Xarel-lo- Parellada. Chardonnay komt nu ook al bovenpiepen en vergeten we niet Trepat voor (rosé).

Proeven van ...karakter, fruitigheid , structuur en elegantie. En waar blijft Champagne ? Niemand durft er nog over spreken, Cava die rond de jaren '50' de eerste productievolumes kreeg, door de crisis van voorbije jaren nu de hype is geworden.

Het is lekker

Cava is een dubbele klassewijn geworden goed voor 159 gemeenten in de Provincies : Barcelona , Tarragona, Lleida , Girona, La Rioja, L' Alava, Zaragona, Navarra, Valencia en Badojoz.
Sant Sadurni d' Anoia is en blijft een toekomstige wereldreferentie goed voor 95 % productie. Honderden schitterende merken komen al te voorschijn van invoerders : Castillo De Perelada, El Mas Ferrer, Emenis, Gramona, Parato, Mas Tinell, Mascaro, Sebiran, Sumarroca en ga zo maar verder. Klein-groothandelaars, supermarkten bezorgden al hun huismerk die te bewonderen zijn.


De lekkere Cava , men leert het ons

Mega Event Megavino bleef met zijn 3 standen beperkt tot Champagne : Gosset - Trepo Leriguier- Penet Chardonnet, terwijl het Spaans paviljoen 28 kleine standen telde met gewoonlijk 3 ? 4 merken , 7 kwaliteiten ( brut nature , extra brut , Brut , extra Seco, Semi Seco , Dulce. Paviljoen Spanisch Cava deed het nog beter - compleet alle flessen op een rij : Cava Avinyo - Loxarel - Mascaro - Père Mata , we denken 30 op een rij te proeven , ze stonden te schitteren met allerhande etiketten. Maak snel een rekensom, toch beschamend voor de steenrijke huizen van de Champagne regio's !
Om het uur op Megavino kon je het mysterie ontdekken - steeds stampvolle proeverijen (gratis) ...het is duidelijk geworden.
De gekte sloeg nog verder aan voor de Vrouwen- tasting van Frank Van der Auwera, waarbij zijn mailbox rood invulde erbij te zijn. 6 Cava's te proeven, te beooordelen, terwijl de Expert de beste uitleg gaf.


Verder te ontdekken

Jonge Cava met een rijpingstijd van 9 maanden of langer ; de Cava 'reserva' minstens 15 maanden rijping ; de Cava 'gran reserva' 30 maanden op rust, Brut nature : 0 % suiker, extra Brut 6 gr/l Brut Maximum 15 gr/l Extra Seco 12-20 gr/l , Seco 17 -35 gr/l , Semi Seco 33-50 gr/l , Dulce 50 gr/l is dit niet lekker ?

Macabeu zorgt voor de fruitigheid -lichtheid en elegantie.De Xarel-lo geeft structuur, karakter en levendigheid met een extraatje het bewaarpotentieel. Parellada zal een geschenk aanbieden voor aroma, frisheid en body ( voor jonge Cava belangrijk ) .
Iedereen Cava ?

Reeds te vinden bij alle handelaren , supermarkten vanaf 5 euro, een feestje bouwen met de familie - wie moet nu nog beschaamd zijn , voor dit lekkers ?

Cijfers die blinken: het is al een 10 jaren revolutie van 6 tot 9 miljoen rond 2007 , 2008 zouden er al 15 miljoen door de Belgen zijn opgesoepeerd - voor de rit naar Champagne alle kosten inbegrepen loont dit nog de moeite? We moeten besluiten met Cava is geen Champagne : druiven tot terroir zijn anders, maar op de feesttafel blijft het identiek de heerlijke bubbels, de Catalaanse zon erbij . Prettige tastings !Deca Copyricht NOV 2010
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese