Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen serveren

Gepost op 03/05/2013 om 22:33 door Carl in de rubriek algemeen.

We serveren wijnen te warm : witte wijnen te koud- rode wijnen te warm. Wat is de ideale temperatuur voor rosé en schuimers ?

Het confort is gestegen voor verwarmingstoestellen zodat de kamertemperaturen met een eenvoudige draai aan de knopkan geregeld worden. Met een stevig winterprik 'chambreren' we de wijnen teveel. Algemeen is gebruikelijk om 20 °C in acht te nemen en toch raden we aan twee graden minder te serveren. Wijnen zijn grote finesses en wie ze gaat vertroetelen zal eventeel terugkrijgen. Draai niet extra aan uw frigoknop om witte flessen te koelen.Een sommelier-setje


In de Hollandse stores zoals : Kruitvat, Blokker , Hema ...en zelfs bij uw wijnhandelaar kan je goedkope setjes vinden met alles erin om de wijnen goed te behandelen- koop er eentje! Het bevat o.a een goede kurkentrekker, schenktuiten, maar ook een wijntermometer met een voetje die je kan in de hals steken van een wijnfles. Sommige setjes bevatten soms een halve-maan flesomhulsels die dan oplichten welke temperaturen de fles heeft - echt handig.

De Bachus - wetten


Witte wijnen

-Licht fruitige (droge) wijnen met frisse zuren , dorstlessend , fruitig die kenmerkend zijn zoals een goedkope supermarktwijn - maar dan zonder houtlagering mogen de wijnen 8 ? 10 °C geserveerd worden. Uw aperitief , visgerechten en schelpdieren met toastjes zullen de ideale combinatie weergeven. Loire-wijnebn is daar een voorbeeld van.

-Complexe, droge en meestal goede terroirwijnen met gekende namen zoals Chablis, Pouilly -Fussé , Mâcon zijn voller en ronder - meestal beter in geuren en smaken en afdronk - en ook mineraliteit komt hier tot zijn rechten . Soms duurder dan 10 euro-grens en hier mag je de grens 10-14°C nemen. Ze kunnen dan samen met de kamertemperatuur en zuurstof concureren. Oostenrijkers komen hier ook van pas.

-Houtgelagerde witte wijnen verdienen normaal een warmere temperatuur en zekerlijk de 11-13 °C handgaven , maar dan uitsluitend voor droge wijnen. Meestal hebben wijnbouwers goede ervaring met hun wijnen en plaatsen ze de ideale temperatuur op het etiket van de flessen.

-Zoete wijnen koelt men het best rond de 6-8 °C , maar de complexe zoete wijnen mogen de 8-10 °C bereiken. Een aanrader is dan ook kleinere glaasjes te gebruiken.


Rosé : neem een goede gewoonte voor een roséfles te koelen tussen 6-10 °C


Mousserende wijnen: Cremants , Champagnes, Cava's zien we liever koelen in een ijsbad , en ze doen 'schrikken' gedurende een 1/4 uur - echt de perfecte koeling. Kan dit niet dan is de 6-10 °C regel van toepassing. Procecco's daarentegen iets warmer serveren : 8-10 °C

Rode wijnen

-Licht fruitige , soepele rode wijnen serveert men het best tussen 14-16 °C . Deze wijnen vallen op dioor hun weinig bitters - ze zijn dorstlessend en het fruit heeft de boventoon. Van gehactbal tot carpaccio , tafelwijnen , terroirwijnen of landwijnen bvb Beaujolais.

-Krachtige rode wijnen zien we liever iets warmer tot 16-18 °C - ze zijn voller , steviger , zongerijpt , meestal met herkenbare tannines. Ze zitten in de groep van de A.O.C's.

En nog dit ....!


Drink witte wijnen zonder houtlagering eerst, dan volgen de andere.

Eerst witte wijnen en dan pas rode wijnen.

Lichtgebouwde rode wijnen voor gecorseerde wijnen .

Spartelvis, oesters, mosselen zijn geliefd met fruitige wijnen en niet hard gekoeld. Een kreeftje mag koeler geserveerd worden, eveneens wanneer men warme sausen toevoegd .

Steek geen witte wijnen maandenlang in frigo's - ofwel in een speciaal gekoelde wijnfrigo.

Een fantastische tip : een warme dag en buiten smullen: neem dan een Elzasser (Pinot Noir of rode fles ). De kersen, framboos zullen u culinair genot bezorgen wanneer je de fles in een ijsemmer steekt ! Het is één van de weinige rode flessen waar het kan.

Wijnboxen voor barbecue (3-5 liter) koelt men het best in de frigo, indien men dit lang zal buitenplaatsen, indien mogelijk zet de box in een koele emmer water.

DECA Mei 2013 copyricht WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese