Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Twee fruitige gezellen uit de Loire : Chinon & Bourgueil (Zomer Wijnton.be 5 )

Gepost op 24/07/2012 om 02:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Toen ik ging shoppen naar een supermarkt, zag ik ze broederlijk naast elkaar staan in de rekken : Chinon & Bourgeuil. Goed gevonden, ze hebben dezelfde wijnstokken in de fles : Cabernet Franc. De loire mag dan een grote reputatie bezitten voor witte wijnen, de rosé en rode wijnen bezitten ook een aandacht voor hun fruitigheid. Dat 'Bachus' en zijn geest er nog tegenwoordig is bij de wijnbouwers, is een feit. Ook historisch hebben ze grote achtergronden- zekerlijk voor Chinon en zijn mooi kasteel. Chinon is het laagst gelegen in Touraine, met een kleine rivier doorvloeing 'La Vienne'. Bourgeuil geniet van de Loire, waar ook Saint-Nicolas-de-Bourgeuil een buur is, niet ver van Tours. Algemeen kunnen de wijnen lang rijpen.


De wijndorpen

*Chinon is met zijn 2350 ha en een productie van 110605 hl (99 % rood en rosé) het grootste wijndorp van de regio. Rabelais was er de beroemste inwoner, met uitspraken: 'een gezonde geest kan niet leven in een droog lichaam'. Vanuit zijn schrijftafel, kon hij 'les terrasses anciene et graveleuse du Véron (Triangle forme par le confluent de la Vienne et de la Loire ) zien, samen met zandige gravel gronden met veel kalk. Zijn benaming voor de flessen en de fierheid doopte hij als ' LE BRETON '.


Chinon kan mooie millésieme jaren voorleggen, zoals '89 '90 '95 '96 '97 02 03 waardoor de wijnen lang kunnen rijpen.

*Bougeuil is een kleiner regio met 1407 ha en een productie van 71104 hl dicht bij de grens van Anjou. Hier vinden we meer 'des sols sur tuffeau jaune des coteaux ét des sols graveleux ? sableux. De millésieme jaren zijn in het oog te houden : '96 02 03 05 06 08 09 - wijnen kunnen goed 15 jaar verouderen.


*St-Nicolas-de-Bougeuil , kunnen nog betere millésieme jaren voorleggen '89 '90 '95 '96 '97 02 03 05 06 08 09 - ook meer grintbodems , zodat je meer mineraliteit in uw glas zult ontdekken. Vermelden we een oppervlakte van 1073 ha en een productie van 58224 hl.Culinaire tips


Charcuterie (plats) passen hier zeer goed bij de wijnen. Ook konijn , haas of gevogelte , en doe dit met een wijnsaus ! Hinde en haert , eend , veder wild en zelf tounedos en everzwijn raden de wijnbouwers aan. Een ongelofelijk goed dessert met aarbeien en rood fruit, en overgiet ze met een 'Chinon' of 'Bourgeuil'. Ontdek wat fruitigheid kan betekenen !


Tasternota's kan je vinden bij onze proefnota's (knop)

DECA JULI 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese