Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De karakters van Bourgondische wijnen (1) Zomer WIJNTON.BE (3)

Gepost op 12/07/2012 om 18:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Is het niet een feest, om ze op tafel te zetten : Bourgondië ? Ze bezitten een rijke oorsprong die zelf gaat zes eeuwen terug voor Christus. De tijd van de Kelten , de Grieken en de Romeinense bezetters. Na de Franse revolutie kwamen ze weer in handen van de wijnboeren. Wanneer we dit nog eens dichter zouden onderzoeken, was er een zwarte periode als gevolg van de val van Rome, barbaarsheid, en de invloeden van de monniken uit Cluny en Citeaux. De uitbundige levensstijl van de hertogen, de bescherming van de wijnplas, nu kunnen we een 'vredig' wijntje degusteren. We betalen iets meer voor een fles, - geen mens die weet of dit ook niet te maken heeft met de geschiedenis. Kwaliteit in het glas, da's zeker.


Het terroir is goud waard

Van Dijon tot Lyon : Côte D'Or, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Auxerrois, Côte Chalonnaise, Mâconnais, Beaujolais - warm klimaat en een rijke mengeling van kalk, mergel, klei, zand, kiezel en ijzer. s' Winters kan het er koud zijn : de Pinot Noir, Chardonnay, Alligoté en Gamay kunnen er tegen , zij zorgen voor de beroemdheid. Saint Bris is een uitzondering met Sauvignon Blanc : de kruidigheden erbij, tintelende netelsappen, lekker tot en met !


Herkomstbenamingen

Dit is nogal een grote boterham, die we reeds vele malen hebben gepubliceerd. Zeer belangrijk zijn ze, ook de uitleg hiervan. Laten we kort zijn, om tot de doelstelling van ons thema te komen : karakters.

*Appellations (naam van de gemeente)
*Appellations régionale : (uit de streek)
*Appellation Premier Cru en de Grand Cru's
*De onderverdeling van negen geografische gebieden o.a de Côte's
*Een apart geval : Beaujolais , een fles Bourgogne Passe-tout-grains = een assemblage met Pinot Noir en Gamay of een régionale fles. Dit is misleidend, maar op restaurant meestal de goedkopere Bourgogne, ook niet te onderschatten - maar verwacht géén wereldwijn.


Witte wijnen

1. Je zoekt : levendige en fruitige wijnen, zeer aangenaam in frisheid, veel fruitaroma's - dan raden we jonge wijnen aan, met volgende begeleidingen: aperitief of met comté kazen , geitekaas, charcuterie, oesters of mosselen, gevogelte, visschelpen. De Chardonnay's zullen er zijn! Komen in aanmerking :

Bourgogne Blanc, (Chardonnay) , Aligoté (monocépage) druif , streken uit Côte Chalonnaise, Côte Saint -Jacques, Côte d' Auxerre, Coulange-la-vineuse, Epineuil, Tonnere, Vézelay, Mâcon Villages, Petit Chablis, Saint Bris. Betaalbaar en werkerlijk de grote toppers.

2. Je wil meer : intensheid , florale wijnen, meteen rijk bouquet, sappigheid, Frâicheur in de grootste vorm, lange afdronk. Samen met : riviervis, Crab, gambas, kalfvlees met witte saus, gevogelte ook gegrild, fruit de mer met crustacé's en saus , gouda & Camenbert en brie : we raden aan ...

Auxey - Duresses en de 1 e Cru's, Hautes Côte-de-Beaune & Côte de Nuits, Chitry, Bouzeron, Chorey-les-Beaune, Côte de Beaune, Chablis en 1 e Cru, Côte de Nuits Villages, Givry, Ladoix en de 1 e Cru's , Maranges, Marsannay, Mercurey, Montagny ook met 1e Cru; Monthelie ook met 1 e Cru, Pernand - Vergelesses en 1 e Cru , Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché , Pouilly-Vinzelles, Rully ook met 1e Cru , Saint-Romain, Saint-Vérran, Santenay , Viré-Clessé. Hier gaat men iets meer betalen, maar de Chardonnay's zijn er van de beste van de wereld. Voor de Cru's altijd iets meer.

3.Het mag nog meer : rondigheid , molligheid, mooie aciditeiten, harmonieus, aromatisch, mondvullend fruit, lange afdronk. Wereldtoppers:

Bâtard-Montrachet, Beaune en de 1 e Cru's, Chablis Grand Cru, Chassagne-Montrachet en de 1 er Cru , Chevalier-Montrachet, Corton, Corton-Charlemagne, Meursault en de 1 er Cru, Montrachet, Puligny- Montrachet en de 1 er Cru's , Saint-Aubin en de 1 e Cru.

Culinair : zachte vissoorten met Créme, gegrild , of kreeften , langoustines, poulards ? la Créme, Roquefort of Blue de Bresse.

De wijnen zijn niet goedkoop, maar ter plaatse kan je ze vinden met nog redelijkheid. Luxe wijnbouwers en hun eigendommen zijn rap te zien, en dit zal ook een prijs betalen. Probeer het echt met te zoeken , je zal ze vinden , en ook gul mogen proeven. Helaas , vele wijnbouwers wensen geen bezoek , ofwel met een afspraak. Bij uw handelaar zal er ook wel iets te vinden vallen.

De Crémants

Chardonnay en Pinot Noir ( brut ) - blanc de blancs , blanc de noirs , demi-sec , rosé, millésiemé : sommigen zijn beter dan Champagne , en kijk naar de prijs. Veel cooperatieven, zijn er niet.

Zal vervolgen : de allerbeste rosé's uit Bourgondië , de rode wijnen , de excluviteit van WIJNTON.BE

Copyricht verboden : digitaal of clubblaadjes. DECA eigendomsrecht Juni 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese