Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het (Staats) WIJNMUSEUM van EHNEN (Luxemburg) *********

Gepost op 01/09/2014 om 16:59 door Carl in de rubriek algemeen.

Wijnmuseums zijn er voldoende in verschillende wijnregio's - wijnstreken - en landen. Het mooiste die ik persoonlijk bezocht, was dit van Arbois in de Jurastreek. Sommige zijn vlug in elkaar gestoken, of zijn samen met de wijnkelder een verkoopstrategie, en bezitten slechts enkele voorwerpen. Na verschillende positieve vaststellingen, hebben wij ook dit museum bezocht - en we kunnen zeggen dit professioneel in elkaar is gestoken. Het is zelf onderhouden en eigendom van de Luxemburgse Groot-Hertogdom. De voorwerpen en schenkingen komen van alle wijnbouwers in de omgeving. Goed voor een rustige 3 uur bezoek, een lage inkomprijs van 3 €. Een degustatie inbegrepen van een Staatswijn, die uitsluitend geschonken wordt voor Vip - Staat - recepties, gemaakt door het Nationaal Instituut voor wijnkunde,(Remich) opleiding en controle. Deze wijnen zijn niet te koop, de kwaliteiten komen zelfs op tafel van de Luxemburgse Groot-Hertog, familie, regering en de buitenlandse genodigden, recepties van belangrijkheid van alle gemeentehuizen.

Wij voelden ons vereerd als toerist - we hadden een groot en lang gesprek met de verantwoordelijken en uitbating van dit museum. Ons land, sommige grote persoonlijkheden kennen ze zeer goed. (Holding press eigenaar Heer Boudouin ). Van concurrentie van onze land, hebben ze geen vrees. Dank voor een sympathieke ontmoeting, documentatie bezorging, uitstekende gegevens te bezorgen, rondgang en proeverij. Wij konden met onze pen, volgende gegevens noteren. Geniet van deze mooie geschiedenis, inrichting, informatie van dit dorp en van dit mooi wijnmuseum.



Geschtlicher rundgang durch Ehnen

Dit zeer klein wijndorp, aan de Moezel gelegen, kregen deze mooie attractie, waarbij de bewoners er wel bij varen. De geschiedenis mag al eeuwenoud genoemd worden : samen met de naburige dorpen vormde Ehnen het hof van Lenningen dat van 967 TOT 1795 bij het Grootkapittel van Trier behoorde. In Ehnen bevonden zich de residentie van I'ecoutéte, de tiendenschuur en het admministratiecentrum van het gehele Hof.

Het aantrekkelijk wijnmuseum was gedurende verscheidene eeuwen het verblijf van de rijke toonaangevende familie Wellenstein, waarvan de leden behoren tot het Grootkapitel van Trier, landsheer van het Hof van Lenningen.

Engelbert Wellenstein, wethouder van het gerechtshof in Grevenmacher liet het bouwwerk rond 1662 optrekken. Door aankoop, huwelijk en legaten annexeerde de familie verscheidene naburige huizen. In 1866 voegde Zacharie Wellenstein er de gebouwen van de verschillende binnenplaats aan toe. Diens dochter, Marie-Caroline (1823 - 1916) huwde Philippe Servais, en zodoende ging het eigendom over naar de familie Servais. De erfgenamen van deze familie verkochten het eigendom in 1916 aan notaris Wurth van Wommeldange. De Luxemburgse regering kocht het domein in 1974 , bracht er belangrijke verbouwingen aan en richtte er het ' Nationaal Wijnmuseum' in op. De 'confrédrie Saint-Cunibert' heeft er een van haar zetels in dit oude landhuis.

Voor het tiendenhuis en tiendenschuur, stokerij Léon Muller, moet men zich begeven in de Frongaass 2 in Ehnen- zodat men er een tweede bezoek kan versieren. Deze geschiedenis leerde ons, dat het Grootkapittel van Trier deze mooie residentie bezat met een wijnpers, kelder en schuur. Daar bevonden de tienden van het gehele Hof van Lenningen, die als opdracht hadden o.a de wijnoogst te verzamelen van de Moezel en van Ehnen naar Trier te vervoeren. Het Grootkapittel verbouwde het huis in 1770.

Maar ook de kerk, in 1826 gebouwd met de plaatselijke stenen die te vinden waren- was een ritueel verblijfplaats van het Grootkapittel. Nog overblijfselen zijn er te vinden voor de Franse revolutie ' les plaids annaux ' van de onderdanen van het gehele hof. Ook een steen met de benaming ' Ecce Homo' getuigen hiervan. (1506). Clas von Ehnen, was er eveneens een geboren dorp bewoner, en was als beroemde klokkengieter over de grenzen heen, een schenker van een meesterwerk voor de kerk. Een klok gegoten in 1476, bevindt zich sinds 1952 in de oude toren van de kerk.

Naast het omvangrijk verblijf (HOTEL Bamberg) van de familie Lamoth, die ook vroeger diende als douanekantoor voor binnenschippers die tol betaalden, is de oude 'Vieuw Pont' het bezoeken waard. Deze brug verbond het dorp met de wijngaarden, een trekpad voorbehouden aan de paarden die de boten voortrokken met druivenoogst.

In de herfst 1704, kapseisden twee wijnbouwers, Mathias Kiefer en Pierre Kohl met hun schuitje gevuld met druiven nabij de stuwdam tussen Ehnen en Wormeldange. De afstammelingen bouwden een kapel, ter ere van St-Nicolas in de wijngaarden, als bescherm patroon van de binnenschippers. Op 5 december is de bevolking getrouw op de afspraak voor herdenking.

Het wijnmuseum

Indien men dit in de toekomst zal bezoeken, is een leidraad zekerlijk met een plannetje te volgen. (ontvangt men aan de balie)

- Hal van gebruiksvoorwerpen. Van wijnpersen, snoeischaren, spuittoestellen, Botteling is de inhoudsmeting en instrumenten hiervan een eigenaardigheid. Alle wijntonnnen moesten dezelfde inhoud bezitten. Het gerief hiervoor, voor het vervaardigen van tonnen, de persoonlijke verbeteringen van knutselaars - prachtige voorstelling. Kledij wijnbouwers met poppen. Wijnpersen, botteling ....

-Transport (buiten overdekt) Hoe vervoerde men de druivenoogst .

-Kelder en inrichtingen .

-Distileer voorwerpen

-Buiten wijngaard, nagemaakt op een steile heuvelrug , met alle rassen in volle groei, met naambordje (!) -zie hier de verschillen van Auxerrois, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Elbling, Rivaner, Gewurztraminer, Chardonnay, Pinot Noir ,SAINT LAURENT ingevoerd sedert 2004.

-Degustatiezaal & ontvangzaal voor grote groepen.

-FIETSVERHUUR . Ter plaatse kan men een fiets, huren voor het bezoeken van het wijndorp , in de nauwe straatjes te herkennen. (niet toegelaten voor voortuigen).

Ons oordeel wijnen :

Naast de wijnen van de plaatselijke wijnbouwers, die met een kleine prijsvork per glas kunnen geconsumeerd worden - ontvangt met een PROEVER : STAATSWIJN die niet kan gekocht worden. Gemaakt door Staats Instituut voor wijnkunde en controle. Het etiket is voorzien van wapenschild LUXEMBURG en garantie etiket . Alle gegevens , verplichtend volgens Luxemburgse wetgeving.(ras, oogstjaar, inhoud ).

We beoordeelden de kleuren schitteringen -geuren met uitstekende openbloeiende karakters en parfums van de plaatselijke rassen - proeverij en gulle fruitigheid als zuiver. Evenwicht fruit en zuren, met moeilijke nagatieve invloeden. Goede afdronk. PERFECT ! Dit is wel een hoogvlieger. Een leidraad van Moezelwijnen op de hoogste graad te leren kennen. Wie kan nog die wijnen verloochenen? GEFELICITEERD !


Musée du Vin Ehnen

Open elke dag, niet op maandag van 9.30 TOT 11.30 - 14-17 uur

Gesloten op feestdagen

Luxemburg 25 km.
Arlon (B) 50 km

Gelegen langs de MOEZEL, prachtige groene park, beeldenkunst, voor het museum, met kuiermogelijkheden.


INKOM 3 EURO per persoon.



MET DANK : Le Gouvernement du Grand-Duché de Luxembourg.


LUXEMBURG in cijfers

6.444.700 wijnstokken aangeplant in Luxemburg.

1289 km2 totale oppervlakte

18 wijnfeesten vinden plaats in de Moezelstreek

82 km lang van noord tot zuid en 57 km breed.

66 % wijnexport is bestemd voor Belgie, Duitsland 28 %, Frankrijk % , 1 % rest.

39,5 % ingenomen door AUXERROIS, PINOT BLANC , PINOT GRIS. Riesling is goed voor 12,3 %, RIVANER 28,5 %, ELBLING 8,9% , PINOT NOIR 7,4%


Deca eigendomsrecht © september 2014














Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese