Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Snel TELEX opsnoep - wijnsurf - nieuws

Gepost op 24/01/2010 om 11:58 door Carl in de rubriek algemeen.

Loire : over de ganse lijn, de regio uitstekend geweest voor 2005. Voor 2008 verwacht Pouilly en Sancerre hoge zuren zowel in de fles en in het glas . Ontdek uw wijskunde in aciditeiten.

Elzas : de meeste wijndorpen kennen minimaal vijf verschillende grondsoorten , zoals klei, löss, vulkanische gronden, zandsteen , kalksteen , de beste Riesling is dan terug te vinden indien je het goed gegografisch gaat bekijken.

Coq au vin : om het echt buitengewoon te gaan bereiden in de keuken, is een fles Bourgondië (Chambertin ) onmisbaar. We stellen voor : 1 fles voor de Coq , twee flessen op tafel. Wedden er heerlijk te van genieten ?

Chablis Grand Cru : jaargangen met een hoge zuurgraad , kan je gemakkelijk 18 jaar bewaren of beter laten rijpen, 2007 is hiervoor uitstekend. Voor Premier Cru wijnen is de rijpheid korter.

Pierre André : deze négociant uit Bourgondië , op het kasteel Château Corton-André in Alox-Corton (5 ha) aangekochte druiven , een goed deal voor snel 2009 aan te kopen.

Avize : één van de beste dorpen uit Côte-des-Blancs (Champagne) , allemaal Chardonnay te vinden, Aÿ daarentegen de beste Pinot Noir wat de klok slaat.

Beaujolais: goed voor 5 miljoen vaten per jaar, voor de 'Primeur' ( of Nouveau ) gelden slechts 4 ? 5 dagen gistingen om omstreeks de derde donderdag van November op de markt te brengen.

Noordelijke Rhône : 2007 uitstekend , en zelfs 18 jaar te bewaren, in goede omstandigheden : Hermitage , Côte-Rôtie, Cornas , St-Joseph . 2005 is dan buitengewoon voor de Syrah - Zuidelijke Rhône zijn dan wel jonger te verbruiken, een vaste kwaliteit voor Châteauneuf-du-Pape , Gigondas , en kan je nog het jaar 2006 aankopen, dan bezit je wel een goed flesje.

Zou je nog de Cru dorpen uit Beaujolais kunnen opnoemen ? We helpen een beetje : St-Amour, Brouilly -Chénas , Chiroubles , Fleurie, Juliénas, Moulin ? Vent, Morgan, Regnié .....

De aangekondigde SABATO ( De Tijd ) , is nog in rustperiode , we verwachten terug op het einde van de maand Januari ! Benieuwd .....voor 'Frank's pen en de fles '

Cairanne : Zuiderlijke Rhône , en dan nog het beste uit Rhône-Villages domein toppers om nooit te vergeten : Brusset, Grosset, Richaud , Perrin et fils, D& D Alary , Hautes Cances, Rabasse-Charavin. Véél kruidige (peper)wijnplezier!

Kunnen we niet beter afsluiten met een schuimer ? Clairette de Die uit de Rhône , met zijn MUSCAT blends . Geboorteplaats zijn de uitlopers van de Noordelijke Rhône (Alpen) .

Tot volgend ....


Jan 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese