Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op de barstoel

Gepost op 12/02/2010 om 11:09 door Carl in de rubriek algemeen.

De mode van coctails, is nu wel echt erg in trek, vooral bij de jeugd, is een kleurrijk glas , met zoete groene, blauwe, orange -likeur , een rietje- niet een prettig gezeldschap ?

Wat dacht je van een Calvados ? Normandië en het wondermooie Honfleur . Zijn de Parijzenaars bij hun geliefde vakantieoord er graag bij, hun vakantie op te vrolijken met een brandewijn, met dit onvergetelijke (natuurlijke ) vocht, ook WIJNTON.BE gaat dit eens echt bekijken.

Helemaal géén druiven te bespeuren, maar wel ciderappelen en peren, een alambiek voor de distillatie (distilleerketel) , en ook eiken fusten zijn noodzakelijk.
Mag dan ook , onze fruitige site , eens kennismaken met goede gelijkenissen met oorsprongsbenamingen, assemblages, rijpingen enz.. ? We denken ervan te genieten . Plaats u bij op de barstoel.

De beschermde herkomstbenaming kreeg zijn geboorte in het jaar 1942 zodat Calvados schuil gaat in drie A.O.C die ontstaan zijn uit verschillende bodems, bereidingsprocédees, drie uitgesproken karakters.

* Appellation d'Origine Contrôlée ' Calvados '

Een groot deel terug te vinden in Basse-Normandië, met aangrenzende gemeenten Mayenne en Sarthe, en het Pays de Bray in Seine Martime. De jonge Calvados AOC is ideaal voor een coctail omwille van zijn levendigheid, terwijl een oudere Calvados best gereserveerd wordt om puur te genieten op rustige momenten.

* Appelation d' Origine Contrôlée 'Calvados' Pays d' Auge :

Geografisch is deze AOC geproduceerd in het gebied Pays d'Auge binnen het departement Calvados, en enkele gemeenten zoals Orne en Eure. Een prachtige bodem, voor het ciderfruit (appelen, peren) waarbij na meerdere jaren zijn aromatische complexiteit van Calvados zal te voorschijn komen.

* Appellation d'Origine Contrôlée 'Calvados Domfrontais '

Deze AOC kreeg in 1998 zijn herkomst en wordt hij bereid met een mengeling van appelen en peren, waarvan 30 % peren. In snelle distillatie zal hij zich onderscheiden met goed ontwikkelde fruitaroma's, ideaal voor coctails en een fruitige basisalcohol.

De Alambiek

Van cider tot Calvados gebeurd door distillatie d.w.z. alcohol worden gescheiden van water. Alcohol heeft een lager kookpunt dan water, en wanneer met de cider gaat opwarmen, zal de alcohol dus sneller verdampen. De alcoholdampen worden dus opgevangen worden en condenseren om Calvados te verkrijgen.

Alambic ? repasse : is een dubbele distillatie en is o.a. verplicht voor Calvados Pays d'Auge

Alambic ? colonne : een kolom of een opeenvolging van kleine distileerketels.De veroudering

Het rijpen van dit vocht 'Calvados' zal gebeuren op eikenhouten fusten. De ontplooiing met het contact van hout zal o.a de tannine , het prachtig kleur en structuur bevorderen. De uitwisseling tussen lucht en de brandewijn zorgt voor zuiverheid, rondheid en volheid. Een prima keldermeester gaat dan ook de verschillende leeftijden gaan assembleren, wat een temperament zal worden.

Proeven van Calvados

Veel voorkomende namen zoals ' Trois étoiles' - Trois pommes ( meestal 2 jaar gerijpt op fusten )

Vieux - Réserve ( 3 jaar gerijpt )

VO Vieille Réserve VSOP ( 4 jaar gerijpt )

Extra ou XO Napoléon Hors d'Age of Age inconnu minstens 6 jaar gerijpt .

*** De jongste leeftijd van de jongste brandewijn gaat men melden, in geval van assemblages.

Millésimes : dit betekend dat deze ontstaan is uit één en dezelfde distillatie

Assemblages (bvb 20 ans d' âge ) , de vermelde leeftijd van een Calvados is de leeftijd van het jongste bestanddeel van een assemblage. Een brandewijn kan dan ook brandewijnen bevatten van 40 tot 50 jaar oud, maar nooit jonger dan 20 jaar.

Recept
Een coctail bvb 4 cl Calvados 2 cl Cointreau 2 cl orgeade 7 cl abrikozensap

Soleil Normand : 4 cl Calvados 5 cl bananenlikeur, 5 cl sinaasappelsap , 1 cl grenadine en gebruik een ijsblokje en een shaker.

Tonic coctail : 30 % Calvados , 70 % tonic , een zéér beroemde coctail .

Wij wensen jullie een prettige wetenschap , van deze prachtige brandewijn, dewelke helemaal géén gelijkenis met wijndruifjes bezit.

Met dank Salens Gerard Davidstraat 65 8000 Brugge

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese