Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Prettige kerst- & nieuwjaar ! *** Met het grote Frank Van der Auwera intervieuw (journalist)

Gepost op 18/12/2012 om 02:29 door Carl in de rubriek algemeen.

In naam van de grootste hobbywijnblog van Vlaanderen, wensen wij jullie allen een fijne kerst en een gelukkig Nieuwjaar !


Wij danken jullie voor het vertrouwen - uw bezoek - uw rijke ervaringen en uw duizenden mails. Oenologie is de mooiste hobby ter wereld - de wereld van wijnen. Wereldwijd maakt men wijnen van natuurlijke oorsprong : zon, terroir, vochtigheid en de hulp van de wijnbouwer .


Het is fijn , aangesloten te zijn bij de grootste familie tasters - gratis kan het nog altijd ! Wij bezorgden reeds duizenden gratis digitale kaarten van allerhande wijnbeurzen . We gaan nog meer samenproeven : kijk naar onze AGENDA - werkelijk uniek om in alle richtingen te gaan proeven.Volgend jaar 2013 starten we life-style degustaties met WIJNTON.BE ! (overal in de provincies) - samen met een wijnhandel.


Het grote Frank Van der Auwera intervieuwWijnton.be :
2012 was voor u een topjaar voor uw journalistieke beroepsleven - uw 25 STE WIJNKOOPGIDS , zijn er al gevoelens voor een 26ste wijngids ?

Een heel goeie vraag, want enerzijds was ik natuurlijk heel blij en trots ? en tegelijk verrast ? dat we 25 jaar lang deze koortsthermometer van de Belgische wijnmarkt hebben kunnen maken terwijl de markt zo veranderd is ondertussen, maar anderzijds ben ik inderdaad al ?spiritueel? bezig met de volgende editie. Want het maakproces van zo?n nieuwe gids begint al in maart van elk jaar met het verzenden van de invitaties en loopt tot en met eind september, bij het corrigeren van de drukproeven.
Net zoals een wijnmaker nooit gerust is en altijd wel werk in zijn/haar wijngaard voor de boeg heeft of met de volgende oogst in het hoofd zit, is dat hetzelfde voor mij als wijnschrijver.


Wijnton.be:
Waren er bijzonderheden te ontdekken in het voorbije jaar ?

Dat is een lastige: uit 3.333 proefflessen van bijna 600 importeurs en 40 wijnproducerende landen slechts enkele trends pikken. Belangrijkste boodschap is dat in deze tijden dat alles duurder wordt ? onze energie, benzine, brood,? - het voorlopig nog altijd mogelijk is ?goedkope? maar lekkere wijn te drinken. Voor deze jubileumeditie starten we bijvoorbeeld onze geselecteerde bubbels met een laureaat van amper 6,50 euro, de eerste witte wijn kost amper 3,90 euro en we kunnen het rode hoofdstuk zelfs starten met een wijn tegen 3,46 euro.
Als je rekening houdt met de inflatie gedurende deze 25 jaar dat de gids verschijnt, zou nog makkelijk 2/3 van de jubileumeditie qua prijs een plek krijgen in onze allereerste editie. Dat kan je van geen enkel ander product zeggen. Wie dus orakelt dat wijn tegenwoordig ?duur? is, mag je met onze groeten de mond snoeren: er is nog nooit in de geschiedenis zoveel lekkere betaalbare wijn op de markt geweest als nu.Wijnton.be:
De Belgische wijnen kregen dit jaar een extra aandacht op een paviljoen van MEGAVINO , naast talrijke wijnfeesten, nieuwe prijsuitdelingen , is er al een plaats te ontdekken op de markt voor deze wijnen ?

Helaas: dat blijft een zwart gat. En dat heeft drie logische verklaringen.

Eén: er zijn maar weinig wijnimporteurs die Belgische wijnen verkopen en dus ook inzenden voor onze degustaties.

Twee: de wijnproductie in ons land blijft heel kleinschalig en vaak lokaal.

En drie: door de vorige factor ligt de doorsnee-prijs van een fles Belgische wijn meestal boven onze 10 euro-drempel. En kan dus niet meedingen.


Wijnton.be:
De regering besliste voor een eerste tax op de wijnen - uw oordeel hiervan ?

Als het hier bij blijft , kan ik er nog mee leven, maar ik vrees dat men de komende maanden/jaren alcohol ? zonder onderscheid ? nog meer als melkkoe zal gebruiken. Ik hoop dat men echter beseft dat men daardoor een sector treft die, tot nu toe, de 3 ? 4 jaar economische crisis nog redelijk goed heeft doorstaan. Willen we die straks ook kapot krijgen? Om nog maar te zwijgen van het doordruppeleffect naar andere sectoren, zoals de reeds geteisterde horeca.Wijnton.be
Dagbladen , weekbladen en tijdschriften verkopen nu ook al wijnen met superpromoties - ook het aantal on-line winkels stijgen in onze mailbox - is dit vertrouwbaar ?

We moeten een onderscheid maken tussen persmedia die zich nu plots als ?wijnhandel? ontpoppen en online-winkels.

Wat het eerste betreft: ik heb zeer gemengde gevoelens bij de plots zeer populaire wijnverkoop via dagbladen en magazines.
Als dit namelijk té systematisch gebeurt, ondergraaft men zo het aanbod en dienstverlening van de traditionele, zelfstandige wijnhandel. En beconcurreert deze sector met middelen en media waartegen deze niet op kan.
Maar mijn voornaamste tegenargument is: ik heb vaak dikke twijfels over de kwaliteit van dit aanbod. Er worden soms echt middelmatige flessen aangeboden tegen ?rare? prijzen. Of totaal foute glazen en gadgets aangeprezen. Dat is niet de rol van onze pers.


Met on-line wijnshops heb ik geen grote problemen, omdat dit nu eenmaal de evolutie is. Alleen deze waarschuwing voor de Wijntonnetjes: zoek altijd wie erachter steekt. En doe desnoods een proefbestelling. Want er zitten, vooral internationaal, natuurlijk wel een pak sjoemelaars bij.

Wijnton.be
Straks openen de Belgen terug miljoenen flessen bubbels - is de trendy er nog steeds voor Cava ?

Cava is zeker nog populair, maar lijdt onder het probleem van de prijserosie. Cava?s van minder dan 5 euro zijn eigenlijk quasi-onmogelijk en toch liggen ze nu ook in onze rekken. Op www.classintheglass.eu hebben we er trouwens een hele discussie over opgestart. En de betrouwbare importeurs zijn heel formeel: cava moet oppassen dat deze mousserende wijn niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes.Wijnton.be
Welke zijn de beweegredenen om een nieuwe siteblog te openen ? www.classintheglass.eu

Je weet het misschien niet, maar ik ben altijd een technologische pionier geweest, ook in mijn niet-wijngebonden activiteiten. Zo was ik jarenlang hoofdredacteur van het ICT-magazine ?Science & Technology?. Dus: technologie is voor mij een tweede natuur. En ik blog al veel, zoals op www.wijntijd.be en www.vitmkoken.be (rubriek ontkurkt) en ook mijn Facebook-pagina telt al bijna 5.000 contacten(www.facebook.com/wijnkoopgids.driehonderdbestewijnen), maar ik vond dat ik een nieuwe strijdbijl moest opgraven.
Enerzijds als ondersteuning van de wijnkoopgids, door zo lezers/gebruikers de kans te geven ook tussen twee edities in met mij gans het jaar rond in contact te komen.
Anderzijds om, wat de wijnbesprekingen betreft, meer te kunnen focussen op de prijscategorie die het in de huidige markt moeilijk krijgt: flessen tussen pakweg de 10 ? 20 euro. Daar zitten parels tussen, maar tot 10 euro en boven 20 ? 25 euro blijft de koper vrij loyaal. Tussen de 10 ? 20 euro flessenprijs valt een beetje tussen wal en schip en daar wil ik ook de betere flessen een extra podium bieden.Wijnton.be
Als journalist met bekendheid is het duidelijk geweten , niet happy te zijn voor de duurste wijnen ter wereld - is het niet een eer ze terug op uitnodiging gul te proeven , erover te schrijven naast Mister Parker ?


Ik denk dat ik de eerste ben die overal rondgebazuind heb: prijs-kwaliteit, waar we toch allemaal naar zoeken, gaat niet alleen over de lage prijs, maar over de prijscontext. Je moet elke wijn zien binnen zijn genre. Dat betekent dat je de dure Bordeaux kan proeven en binnen die elitegroep toch een onderscheid maakt tussen wat ?wow!? en wat ?is het dit maar?? is. Een voorbeeldje: toen ik enkele jaren geleden in Parijs met 10 andere internationale proevers exclusief 55 grands crus classes 2005 ging proeven, was ik in de wolken van de toen 1.700 euro (!) kostende Château Margaux of de 1.250 euro dure Lafite, maar viel de Petrus 2005 me eigenlijk dik tegen, waarvoor toen trouwens zowat 3.000 euro per fles diende neergeteld. Tegelijk vond ik de Lynch-Bages (toen 110 euro) en de 55 euro kostende Sociando-Mallet prima. Vier andere prijsvorken, maar elk in zijn context pico bello.

Het grote voordeel voor mij om de ene dag wijnen van 1000 euro of meer te proeven en ?s anderendaags wijnen van 5 ? 7 euro, is dat ik zo met mijn voeten op de grond blijf, maar tegelijk ook kan toetsen wat er aan de bovenkant gebeurt. Dat is inderdaad een unieke positie, waar ik heel blij mee ben.
Ik doe dus zoals Kim Clijsters een spagaat: spreidstand tussen de consumenten en de professional.Wijnton.be
Een feestelijke tafel eindigen met een geurig kopje koffie en romige taart of een dessertwijn ?

Om eerlijk te zijn: liefst bubbels. Dat kan soms zo verfrissend werken na een copieus etentje?
Wijnton.be
Zijn er nog tip en trucs voor de hobbyisten van WIJNTON.BE ?

Ik denk beste wijnvrienden dat je die dagelijks wel van voldoende tips voorziet. Alleen zou ik zeggen: investeer ook genoeg in een goed, functioneel wijnglas. Ik kom nog teveel op bezoek bij mensen die fantastische wijnen schenken, maar waar het slechte glas 50% van het proefplezier verknoeit. Misschien een ideetje voor onder de kerstboom?

Met onze dank aan wijnjournalist Frank Van Der Auwera - auteur van de 25 ste wijnaankoopgidsen. Wekelijks kan je twee volle bladzijden lezen in het weekendmagazine 'Cita' Gazet Van Antwerpen.


Tot volgende jaar 2013 !
Redactie , technische ploeg , foto-laboploeg, medewerkers en crew WIJNTON.BE


Eindredactie DECA
Prettige feesten !

JOYEUX Noël
Bonne Annee

Fröhliche Weihnachten
Glückliches Nues Jahr

Merry Christmas
Happy New Year


Buon Natale
Felice Anno Nuovo

Feliz Novidad
Prospero Ano Nuevo

December 2012 Nieks mag van de teksten worden overgenomen- een wijnton.be copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese