Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vers getapt : Château de Buzzy Beaujolais Nouveau 2012

Gepost op 21/11/2012 om 02:59 door Carl in de rubriek algemeen.

We zijn rond de agenda van de 3 de donderdag van november- ze zijn er terug de vroegere hype van het modeverschijnsel : Beaujolais Nouveau. Nieks kan ons tegenhouden, deze jonge wijnen te proeven, ze komen ook in de rekken van Côte-du-Rhône, wij namen een duurdere versie van Baujolais. Onze fles is afkomstig uit de omgeving van Quincié-en-Beaujolais dus uit Beaujolais Villages.

Bij de buren

We vinden daar grote domaines indépendants en caves coopératives die mooie prijzen halen. De beroemheid is algemeen gekend : Olivier Ravier président des vignerons du Beaujolais. Hij stond aan het hoofd als 'signé vigneron' die zijn meesterschap van 25 ha en 80.000 flessen de beroemde naam 'PICNIC ROUGE' bezorgde en ook produceerde . Wat was er dan speciaal aan zijn cuvée ? De glazen veroonden een paarsrode , bijna zwart violetkleurige 'robe' met een fruitigheid parfum van een complex palet roodzwart fruit zoals een confituurpot. Fruitigheid en mineraliteit hadden mooie charmes, met krokante tannines , zodat deze Generaal cuvée na één jaar rijping nog sterren vertoonde, speciaal voor marides voor pluimdieren was het een reuze beroemdheid. Tijd op te tippen van een buur ....


Op verkenning van Château Bussy Beaujolais

Nog zo'n rijke geschiedenis uit de XVIII eeuw, toen dit kasteel dienst deed als jachtkasteel. Er is nog een wijnton van 1892 te vinden die dienst deed om het succes van de jacht te vieren. De wijngaard errond is nog steeds in volledige vorm van 16 ha met een uitstekende sol-argilo-calcaire ondergrond. Er zijn veel oude stokken, klein rendement.

Proefnota's

Château de Bussy Beaujolais Nouveau 2012

Status: Appellation Beaujolais Contrôlée


Mis en bouteille : par Pellerin Domaines et Château ? Quincié- en- Beaujolais.

Alc: 12 %

Druivenrassen : Gamay

Kleur: robijnrood, kers met paarse reflexen, licht doorschijnende wijnspiegel, trage clycerinetranen.

Geuren: parfum van jong klein fruit (aalbes, kers) , vooral dominerend frisse geuren van bosaardbei en framboise, een rijpe banaan , cassis, kaneel kruidigheden in de stilstaande fase, bij het walsen komt de rijpe banaantoets meer naar boven.

Smaken: aanleg van een souplesse, lichte fruitigheid van rood fruit, gevolg van een cassistoets met een kers eau-de-vie, geen storerende tannines, maar aangepaste aciditeit van fijne zuren , nasmaak met kaneel. Korte afdronk

Score : 13,5 / 20

Te koop: Spar retail

Nov 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese