Beaujolais nouveau millésime 2015 is aangekomen ! Een godsgeschenk is de code bij de wijnbouwers. Gepost op 19/11/2015 om 19:30 door Carl in de rubriek algemeen. Ieder jaar, op de derde donderdag van november, wachten 28 miljoen flessen uit Beaujolais, om de wereld te verrassen. Vooral in Japan is dit een hoogstaand feest.(7,3 miljoen flessen zijn voor de 4 de donderdag van november in Japan). Het was jaren geleden ook voor de wijnliefhebbers bij ons, een bijzondere dag, helaas de reputatie is op een laag pitje gevallen. De schrale afdronk, de zwakke fruitigheid, maar toch waren kelders die met grote kwaliteiten afkwamen.
-Ondans de terreur, houden de wijnbouwers toch de moed vol : 2000 referenties, 1000 wijnbouwers, cooperaties en een wijnindustrie, die hun boterham kan bezorgen. Graag voeg ik er nog een Franse slagzin erbij : c'est un vin à multiples facettes. Beaulojais is geen bewaarwijn, maar een drinkwijn. Ontdek uw Beaujolais NOUVEAU!!!!!!! Een eenvoudige beaujolais nouveau wijn, is een drinkwijn, die ik al eerder beschreef . Kwalitatief, kan je iets beter verwachten voor de cru-wijnen. Maar deze zijn veel later beschikbaar. Deze cru-wijnen, kunnen ook enige tijd bewaren - PRIMEUR-wijnen niet ! (10 tal maanden). Mag ik er nog aan toevoegen dat het druivenvarieteit uitsluitend gamay, mag bevatten, die ook in de rest van de wereld geteeld wordt. -De kleuren, zijn meestal doorzichtig licht rood. Nuances kunnen tot violet-zwart zijn. (oudere cuvée's). -De geuren, zijn meestal met name : rood fruit zoals aarbei,framboos, ook bloemen (rozen o.a) eveneens florale tonen, door degistingsmethodes. Ook banaan is veelvoudig. Frisheid, fruitigheid is een normale ontdeking. Lactisch en melk kan in normale ostandigheden voortkomen. Halflange afdronk is normaal. Meestal, door de jonge botteling een hoge aciditeit of zuurgehalte. Koeling : 14-16 C Culinair : koude schotels, charcuterie, éénvoudige vleesschotels . Merk op : uw saus zal er wel bij varen, een scheutje wijn toe te voegen. De wijnregio De Beaujolais is een 'vignoble de coteaux' gesitueerd op een plantareaal van 55 km van noord tot zuid, tussen Lyon et Mâcon, op 15 732 ha. Zij houden 3 appellaties in : Beaujolais, Beaujolais village et crus (juliénas, chénas, saint-amour, fleurie, morgon, brouilly, chiroubles, ..) Maar slechts 2 appellations kunnen de nouveau commercialiseren : Beaujolais en Beaujolais Village. De streek Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio's ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt. Het productieproces van de beaujolais Meer dan 90% van alle beaujolaiswijn wordt op minder gebruikelijke manier gemaakt dan in meeste andere wijnproducerende regio's. Het gaat hier om de koolzuurgisting (macération carbonique). Bij deze methode worden de druiven (van het ras gamay) direct na de oogst in grote kuipen gedaan. De trossen worden met steeltjes en al in de kuipen geworpen. Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven zachtjes gekneusd. In het sap dat hieruit vrijkomt, komt de gisting langzaam op gang. Het koolzuurgas dat bij deze gisting ontstaat stijgt op zijn beurt naar de bovenste trossen waar het gas inweekt. Tijdens dit proces worden de kleurstoffen en tannine afgebroken door de reeds ontstane alcohol en opgenomen door de vloeistof onder in de kuip. Door de grote druk van het koolzuurgas bovenin de kuip, gaan de druiven van binnenuit gisten. Doordat er hierbij geen zuurstof aan te pas komt, behoudt de wijn zijn fruitigheid. Na deze koolzuurgasinweking wordt de zogenaamde lekwijn afgetapt en het residu wordt geperst en vervolgens ook toegevoegd. Als laatste stap vindt nog de malolactische gisting plaats, waarbij de appelzuren omgezet worden in zachte melkzuren. Zo zal je altijd normaal gezien, een beaujolais herkennen : lactisch en melkzuren. De Crus van de Beaujolais De hele Beaujolaisstreek heeft recht op de AOC benamingen beaujolais of beaujolais supérieur (hoger alcoholgehalte dan beaujolais). De AOC Beaujolais-Villages is voorbehouden aan 39 gemeenten in het noordelijk deel van de Beaujolais. Daarbinnen mogen 10 gemeenten hun naam aan hun wijn geven. Dit zijn de 10 crus van de beaujolais. Deze zijn van noord naar zuid: 1.Saint-Amour 2.Juliénas 3.Chénas 4.Moulin-à-Vent 5.Fleurie 6.Chiroubles 7.Morgon 8.Régnié 9.Brouilly 10.Côte de Brouilly Druivenrassen Toegestane druivenrassen in beaujolais voor rode wijn zijn; Gamay noir à jus blanc Toegestane druivenrassen in beaujolais voor witte wijn zijn : Chardonnay Aligoté Deca November 2015 copyright eigendom. Copyright 2009 Wijnton.Be |