Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De autochtone bobaldruif is een geschenk voor de Spaanse wijnbouw .

Gepost op 23/05/2015 om 11:15 door Carl in de rubriek algemeen.

Wij hadden het beloofd, en hier zijn we dan. Op degustaties bij de handelaars, kan deze autochtone druivenvariëteit er gemakkelijk bijzitten. Dus, een keuze die gemaakt is voor een goed glas wijn.
Nog een positief element zijn de kleurpigmenten die schuilen tussen pel en vruchtvlees voor een zeer lekkere rosado rosé .

Bobal is een kieskeurige plantenstok, die toch wel zonnige oorden opzoekt zoals Spanje, wij vonden hem nergens elders terug. In het hooggebergte kan het koud zijn, in de winter, daar trekt bobal zich niets van aan. Van de DNA is weinig terug te vinden, wat zeker is dat hij in Spanje geboren is . Het blauw ras brengt vooral volle robuuste wijnen in productie, die vele wijnliefhebbers een groot plezier zullen opleveren. Laten wij hem leren kennen.

Geboorteplaats

Voor het eerst wordt de naam gevonden in een 15e eeuws geschrift uit de regio Valencia. De naam is afgeleid van het Latijnse bovale, dat naar de vorm van een stierenkop verwijst.

Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena, maar ook Cuenca en Albacete , daar is hij eveneens op te merken. De totale oppervlakte beslaat ruim 85.000 hectares, en dit is toch een waardevol geschenk voor de wijnbouwers.

Kenmerken



Een sterke groeier, die zeer goed bestand is tegen het zeer kort snoeien van de plant. Waar normaal toch behoorlijk wat blad behouden blijft om de druiven enigszins te beschermen tegen de felle zon, is dat bij deze druif niet nodig. Zeer lange periodes van extreme temperaturen deren deze druif dan ook geenszins. Wel is de druif gevoelig voor echte meeldauw een botrytis.

Er ontstaan grote trossen, met middelgrote druiven, die dicht op elkaar groeien. De beste wijnen zijn diep van kleur met een zachte afdronk, want de tannines zijn over het algemeen rijp als de wijn even de tijd heeft gekregen om te rijpen. Anno 2012 heeft deze variëteit veel erkenning gekregen en wordt meer en meer niet alleen maar gezien als bulkwijn. Zeker wijnbouwers die deze druif aanplanten op hoger gelegen gedeeltes, zo rond de 700 meter, zijn in staat om prachtige wijnen te maken. De zuurgraad ligt hoger dan die van bijvoorbeeld de Monastrell, terwijl het alcoholpercentage nooit veel hoger wordt dan 12,5 tot hooguit 13 graden.

Belgische ondernemer Yves Laurijnsens

Yves, nam zijn familie en wijnpassie mede naar Valencia en verbouwt bobal , naast merlot, cabernet en syrah . Bodega de Moya is de naam van zijn succesvolle bodega. De wijnflessen die hij vult met bobal hebben een mooie naam : Justina , Maria en Sofia. Wat mij persoonlijk opvalt, is dat deze wijnen 'rustique' voorkomen, dieprode kleuren, rokerig - volmondig fruitigheid met vooral zwart fruit en bessen, veel zwarte kersen, vlierbessen en lichte kruidigheden , grote finale en mooie aciditeit van zuren. Als de vader ent uit de 15 de eeuw voorkomt, de genen blijven bewaard. Bobal , vergeet hem niet. Prettige tasting !

Deca Mei 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese