Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een goed boek van onze Belgische wijnbouw .

Gepost op 11/05/2016 om 22:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Dat onze wijnbouw in ons land het zeer goed doet, moeten wij niet vertellen. Het aantal oppervlakte van verbouwing stijgt, ook het aantal jonge wijnbouwers of gevestigde. Alle Provincies van ons land, kunnen nu al pronken met een wijngaard, al dan niet privé, of openbaar. Onlangs verscheen een goed boek, die wij ten zeerste aanraden.

Wijn van eigen bodem. Wijnbouw in Vlaanderen en België verscheen oorspronkelijk in 2015 als e-book, maar is er dankzij inspanningen van Jens en Jonas de Maere, voorvechters van Belgische wijn, nu ook in print. Een keurig verzorgde uitgave, met een beperkt aantal illustraties, maar een stuk prettiger leesbaar dan de digitale versie. Gisteren werd het boek officieel gelanceerd, bij Belgian Wines in Antwerpen, maar alleen Belgische wijnen worden verkocht.

Feiten en statistieken

Het Belgische Wijn van eigen bodem. Peter Doomen verzamelde vooral heel veel feiten en statistieken, en wilde een zo compleet mogelijk beeld geven van de stand van de Belgische wijnbouw. Vandaar ook de oorspronkelijke e-bookversie: zo konden updates snel verwerkt worden. Werkelijk alles wordt opgesomd, van de herkomstbenamingen en een adressenlijst van wijnbouwers tot de druiven en de oogstjaren. Van de plaatselijke wijnbouwersverenigingen tot een hoofdstuk over de geschiedenis.

Het bijzondere van die door Doomen verzamelde feiten is dat ze nog nooit eerder waren bijeengebracht. Pas uit dit boek is duidelijk geworden hoeveel Belgische wijnmakers er eigenlijk anno 2015/16 zijn, hoeveel hectaren er in aanplant is en wat de verhouding is tussen klassieke en nieuwe rassen. Zo blijken er in Wallonië veel hobbywijnbouwers met klassieke druivenrassen te zijn, terwijl in Vlaanderen de commerciële wijnbouwers overheersen. Ook in Vlaanderen veel klassieke druivenrassen, maar eveneens enkele nieuwe kruisingen. Chardonnay en pinot noir zijn in heel België het populairst. Regent en johanniter zijn twee van de weinige nieuwe kruisingen in de Belgische druivenrassen top tien.

Verschillen en overeenkomsten met Nederland

In die druivenaanplant zit dus een groot verschil met Nederland, waar de nieuwe kruisingen overheersen. Overeenkomsten zijn er echter ook: net als in Nederland worden mousserende wijnen steeds populairder. En net als in Nederland ligt de totale aanplant zo rond de 250 hectare. In België lijkt die echter nog te stijgen, in Nederland lijken de aantallen hectare wijngaard af te nemen.
Wijngaard van Château Bon Baron

Wijngaard van Château Bon Baron


Tien topproducenten geeft Doomen: we komen er bekende namen tegen als Aldeneyck, Genoels Elderen en Pietershof. Wat mij dan weer erg veel plezier doet, is dat in die top tien ook Château Bon Baron voorkomt (en terecht), waar de Nederlandse Jeanette van der Steen en haar man Pjotr de scepter zwaaien. Een hoofdstuk over de verkrijgbaarheid van de Belgische wijnen is in de printversie toegevoegd. Zou ons eigen Wijn van eigen bodem daar een kleine invloed op hebben uitgeoefend?

Wie geïnteresseerd is in de wijnbouw van onze zuiderburen kan ik aanraden dit boek aan te schaffen. Zo lang je maar niet vergeet dat er ook nog dat andere Wijn van eigen bodem is…

Peter Doomen, Wijn van eigen bodem. Wijnbouw in Vlaanderen en Wallonië, € 20,00. Bestellen kan op www.wijnvaneigenbodem.be. Het boek is ook te koop bij Belgian Wines.

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese