Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het ' leven ' van een druivenstok

Gepost op 05/05/2011 om 17:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Druivenstokken of wingerds naar de latijnse naam ' Vitis Vinifera ' met als achtervoegsel de soortnaam bvb Chardonnay , Merlot , Syrah .. hebben een lang leven van bestaan in de préhistorie . Aangenomen zouden ze afkomstig zijn van een geboorteplaats in Gegorgië, en Armenië . De migratie gebeurde snel in de XV de eeuw naar Egypte , Persië , Griekenland , Romenië. De verschillende variëteiten gingen de wereld rond - zelf naar Amerika , oenologisch een belangrijke rol in het bestaan hiervan . Ziektes en uitroeingen zijn jaren kathastrofes geweest (phyllooxera ) , zodat nieuwe entingen noodzakelijk waren. Resistent plantmateriaal en klones hebben populariteit gebracht voor de nieuwe hybrides.


Rassen

Duizenden en duizenden rassen zijn al bekend , bedreigd - met als grote voorwaarden : commerciële grote opbrengsten. Druivenstokken genieten optimaal van goede klimaat omstandigheden : noordelijk rond de 35- en de 50 ste breedtegraad - Zuiderlijk rond de 28 ste en 42 ste bredtegraad .

Witte rassen fruiten graag in een koudere herfst - terwijl andere rassen voor zoete wijnen graag warme voeten hebben voor hun druivenpluk. Voor schuimers gelden hier andere waarden , waarbij zuren eenbelangrijke rol spelen ( Champagne bvb )

Rode of blauwe rassen genieten van zon en warmte . Met de opwarming van de aarde , is het nu al bewezen dat vastgestelde regels niet meer gelden . België en Nederland zijn reeds uitstekende wijnlanden . De middellijn van Frankrijk is ( nog ) een optimale grens voor grote wijnen - landen op dezelfde golflijn genieten mede .


Gronden en terroir

Wijnstokken houden van een goed gedraineerde omgeving - een Oceanische mogelijkheid en goede regenval voor een prille lentegroei - zomergroei , zodat osmose en photosynthese ( sapstromingen en bladgroenwerkingen ) in geleidelijke conditie kunnen gebeuren . Een late herfst regenval met een droge oogstweek is een wens voor iedere wijnbouwer . De karakters van de wijnstokken zijn echt bepalend voor het terroir of grondsoort . Druivelaars houden niet van rijke gronden ( vruchtbare ) mùaar eerder van arme minerale gronden : keien , zand , kakl , klei zijn beter essentieel voor het opbrengen van vruchten en niet al te grote bladgroei. Het juiste terroir is de beste balans voor harmonie : balans , zuurgraad , zoetheid, fruitigheid , tannine . Een ras , kan echter schitterende aroma's in de wijn bezorgen met minder regen op een goede kalkgrond ( Sauvignon Blanc ) , meer zuren in de omgeving van de Graves ( Bordeaux ) , meer tannines in Corsica .


Een druivenstok heeft een leefbaarheid méér dan een mensenleven. ( + 100 jaar ) De wortels kunnen zelf tot 25 meter diep gaan , naar hun voedsel die ze opzoeken.


Deca Mei 2011 COPYRIGHT

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese