Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be sprak met een gepassioneerde champagnerecensent : Michiel Demarey .

Gepost op 18/01/2015 om 21:27 door Carl in de rubriek algemeen.

Heer Michiel Demarey is een jonge gepassioneerde champagnerecensent uit Gent. Wekelijks proeft en beoordeelt hij champagnes met zijn team, bestaande uit Jan Bouquet en François Callebout. Zijn site champagnifique.com is met honderden reviews reeds een wereldwijde referentie. Naast champagneproever is Michiel ook een begenadigd pianist en kunstliefhebber.


Wijnton.be : Hoe bent U aan de gigantische studie van het ontdekken van Champagne-regio begonnen ?

Michiel : tijdens mijn universitaire studies van kunstwetenschappen heb ik een vrouw ontmoet die roekeloze plannen met mij had. Ze wilde namelijk een champagnebar met mij starten in Bali, Indonesië. Ik heb toen mijn studies stopgezet en ben meteen aan prospectie gaan doen. In de Champagne uiteraard want in Bali ben ik helaas nooit geraakt. De eerste kennismaking was bescheiden maar ik werd meteen verliefd op de streek. We exploreerden Verzy, Verzenay, Mareuil-sur-Aÿ, Bouzy, Le Mesnil sur Oger en Vertus. Hoewel we de grootse plannen niet hebben kunnen realiseren is mijn passie voor champagne zeker niet vervaagd. Integendeel zelfs, het is een obsessie geworden.


Krijgen crémants uit verschillende wijnregio's en landen, met dezelfde samenstelling zoals Champagne of andere mousserende wijnen uw hoogwaardigheid bij uw proefgedrag ? Kunnen ze beter dan champagne ?


Michiel : De crémants die ik geproefd heb op basis van chardonnay hebben mij nooit volledig kunnen bekoren. Ik mis daarin complexiteit en structuur. Maar ik heb zeker al mijn gading gevonden bij niet-champagnes. Er zijn zeker mooie Italiaanse Franciacortas op basis van chardonnay en pinot blanc (een druivenvariëteit die in Champagne is toegelaten) te vinden. Maar een betere mousserende wijn dan champagne heb ik nog niet gevonden.

Zijn er nog andere druiven variëteiten zoals glera, macabeu , Xarel.lo, Parellada, Gruner Veltliner, sauvignon Blanc, (sprankling wines Nieuw-Zeeland) die U aanschouwt als betere assemblages dan Champagne ?

Michiel : Ik vind het fascinerend wat men met pinot noir, chardonnay en pinot meunier kan bekomen maar in Champagne zijn er meerdere druivenvariëteiten toegelaten. Zo proefde ik een tijdje terug cuvée 6 cépages 2007 van het huis Moutard-Diligent uit Buxeuil. Deze fascinerende wijn werd gemaakt van pinot noir, chardonnay, pinot meunier, pinot blanc, petit meslier en arbanne verdeeld in gelijke proporties. Het was voor mij een van de hoogtepunten van 2014. Ook heb ik vorig jaar kennisgemaakt met complantée champagnes. Benoît Lahaye heeft een cuvée Le Jardin de la Grosse Pierre. Deze wijn werd gemaakt van chardonnay, pinot meunier, pinot noir, pinot blanc, arbanne, chasselas, petit meslier, gros plant, teinturier en misschien nog andere.. hij weet het zelf niet! Deze verschillende druivenvariëteiten staan kriskras door elkaar geplant in een perceel. Toch is dit AOC Champagne. Bizar inderdaad maar ik ben immens blij dat deze wijn niet werd afgekeurd want het is een levenservaring om dit te ruiken en te proeven. Naast Lahaye heb ik ook nog complantée geproefd van Agrapart maar hier werden enkel de toegestane druivenvariëteiten (pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbanne, petit meslier en chardonnay) gebruikt. Wat ik jammer vind is dat pinot meunier vaak de reputatie krijgt van te dienen als opvulcépage. Geloof mij, pinot meunier als mono-cépage kan werkelijk schitterend zijn. Dit wist ik al vanaf mijn eerste dag in Champagne toen ik cuvée La Vigne d'Or van Tarlant proefde. Maar La rue de Noyers van Benoît Déhu tart alle verbeelding. Deze meunierchampagne is uiterst complex, tropisch, ragfijn, mineraal en extreem
gelaagd. Je kunt deze blijven analyseren, er komen telkens nieuwe geuren opdagen. Pure euforie in je glas. Macabeu is een ander verhaal. Ik heb er meestal een hekel aan. Groene banaan, vegetaal en in de mond overrijp en té floraal met soms moniakovertonen. Nu weet ik weer waarom ik geen cavaliefhebber ben. Gruner veltliner, aah ...now we're talking. Een druifvariëteit van finesse, structuur, mineraliteit en karakter. Ik hou ervan maar prefereer ze in Oostenrijkse stille wijnen. Ik kan me niet echt herinneren ooit een mousserende sauvignon blanc te hebben geproefd.

Wijnton.be : Wat is Uw vaste keuze van de aankoop van de Champagnes : traditionelle - blanc- de- blancs, blanc- de-noirs, Champagne rosé , millésimé ?


Michiel : Ik moet toegeven dat ik niet vaak champagnes koop. Ik ontvang bijna wekelijks een postpakket proefstalen die ik dan met mijn team proef. Als ik dan toch champagnes koop dan zijn het er die ik goed ken of het zijn zeldzame flessen van oudere jaargangen. Een champagne die ik vroeger geregeld kocht was er toch één van een Grande Marque, nl. Charles Heidsieck. Dit was een betaalbare, rijpe, romantische wijn. In tegenstelling tot andere grote huizen was deze elk jaar anders en werd de mis en-cave datum op de fles vermeld.

Ik heb het privilege gehad om uitgenodigd te worden in Reims om de stille wijnen te proeven en de eindassemblage te mogen beoordelen. De courante Brut Réserve is een totaal andere wijn, jong, strak en ziltig met wel de herkenbare Charles gisten, maar voor mij toch teleurstellend. Duidelijk een champagne die nog jaren in je kelder mag blijven liggen. Dit gaat naar mijn mening toch een beetje tegen de filosofie van het huis in.

Mensen vragen me vaak wat voor mij een ideale huischampagne is. Wel, ze kunnen die info natuurlijk afleiden door mijn site te raadplegen, maar voor dit interview maak ik een uitzondering. Een kleine opsomming: Vauversin Brut Original Grand Cru (Oger), Legras & Haas Blanc de Blancs (Chouilly), Laurent Lequart Carte d'Or (Passy-Grigny, Aspasie cuvée Prestige (Brouillet), Serge Mathieu Brut Sélect (Avirey-Lingey) Roger Brun Brut Grand Cru (Aÿ), R. Renaudin Brut Réserve (Moussy), LV Drouilly Brut Tradition (Noé-les-Mallets) en voor wie echt indruk wil maken is er Maurice Grumier cuvée Amand (Venteuil) en Barnaut millésime 2000 (Bouzy)

Wijnton.be: Proeft U het verschil: Premier Cru, Grand Cru ? Welk zijn de verschillen ?


Michiel: Voor mij zijn parcellaire mono-cru champagnes uit Grand Cru dorpen als Bouzy, Aÿ, Ambonnay, Cramant, Chouilly, Avize en Le Mesnil sur Oger vaak zeer makkelijk te herkennen. Niet omdat ze Grand Cru zijn, maar omdat ze een typiciteit hebben van het terroir. Maar die classificatie is niet altijd een kwaliteitskenmerk: ook in Grand Cru dorpen worden mindere champagnes gemaakt, het is tenslotte de wijnmaker die de juiste kennis moet bezitten om topchampagnes te kunnen maken.

Wijnton.be: Waar komen de beste Champagnes vandaan ? Côte-des-Blancs, Vallei de la Marne, l' Aube ?


Michiel : Dit is voor mij een beetje een overbodige vraag. In de gehele champagnestreek wordt er topchampagne, flutchampagne en zelfs quasi ondrinkbare troep gemaakt. Een typische stelling is dat de beste Blanc-de-Blancs uit de Côte des Blancs komt. En inderdaad, denk maar aan Salon, Pierre Péters, Selosse, Diebolt-Vallois, etc..
maar dan open ik zonder verwachtingen te hebben een Blanc de Blancs uit de Aube-streek en word sprakeloos. De zuidelijke champagnestreek heeft veel meer te bieden dan algemeen wordt aangenomen. De grote huizen weten dat al lang. Voor prestige cuvées gaat men nu vaak chardonnaydruiven uit Montgueux en Celles-sur-Ources gebruiken. Waarom ze dat doen werd me duidelijk toen ik de vins clairs (stille wijnen die in de assemblage gaan) heb geproefd die zeer rijk en complex van smaak waren. Drappier is momenteel een van mijn favoriete champagnehuizen. Topkwaliteit uit Urville, côte de l' Aube. Hun recent gedegorgeerde oude jaargang van Carte d' Or 1979 kan makkelijk met oude Krugs concurreren.

Wijnton.be : Kleine wijnboer of Grand Marque (grote huizen) en waarom ? Maakt dit voor grote huizen een verschil uit, die druivenmateriaal van verschillende wijnboeren aankopen bvb cooperaties ?

Michiel : De grote huizen hebben het voordeel dat ze zelf kunnen kiezen waarmee ze hun champagne samenstellen. Het huis Krug gebruikt bijvoorbeeld meer dan 120 verschillende wijnen in hun assemblage voor hun Grande Cuvée. Huizen hebben dus op die manier toegang tot de gehele champagnestreek en kunnen zo collages maken. Daarom pronken ze vaak met hun haute-de-gamme wijnen. En dat rechtvaardigt ook deels het prijskaartje dat eraan vasthangt. Kleine boeren moeten het doen met de druiven die ze zelf telen. Ofwel hebben ze 'chance' ofwel 'malchance' .
Ik heb bij mijn bezoeken aan de Champagne wijnboeren leren kennen met een ' je m'en fous ' mentaliteit.. het maakt hem niet uit of het goed is of niet. Maar er zijn eveneens wijnboeren die er alles aan doen om absolute topkwaliteit te leveren. 'Le champagne, c'est du Grand Vin! ' Als kleine boeren een kleine opbrengst hebben en enkel geconcentreerd sap van eerste persing gebruiken, weinig of geen chemicaliën toevoegen en weten wat ze doen op vlak van vinificatie, dan zijn de resultaten vaak verbluffend.

Wijnton.be : Hoe zou U deze kwaliteiten rangschikken :

Moet, Bollinger, Pommery, Taittinger, Ruinard, Mumm , Maily, Mercier ? Waar liggen de verschillen ?

Michiel : Het is moeilijk om deze te rangschikken maar één ding is zeker: Mercier staat voor mij absoluut onderaan de rangschikking. Ik zal met Moët & Chandon beginnen. Hoewel de basiswijn, Brut Impérial, voor mij nietszeggend is en ze een vreselijke demi-sec 'ice' (die je met ijsblokjes mag koelen in het glas) hebben uitgebracht, ben ik toch fan. Naast die commerciële troep voor het grote publiek zijn er de zeldzame Grand Vintage Collection wijnen voor de connaisseur. Magistraal lekkere champagnes maar helaas met bijbehorend prijskaartje.

Elke seconde wordt er ergens op deze planeet een fles Moët & Chandon Brut Impérial ontkurkt. Ondanks al het commerciële gedoe moeten we hen wel nageven dat ze Champagne écht op de kaart hebben gezet. Bollinger is lid van het UMC en dus ook een Grande Marque hoewel het nog steeds een familiebedrijf is. Wat me opvalt is dat de stijl van de Spécial Cuvée een totale metamorfose heeft ondergaan, maar helaas in negatieve zin. Vroeger was deze wijn een heuse Sean Connery wijn met een donker gebrand karakter, een prachtige expressie van pinot noir, zeer vineus van karakter. Vandaag de dag is deze getransformeerd in een lichte, vrouwelijke wijn. Ik mis karakter en diepgang. Ik mis mijn oude bolly! Ik hield mijn hart vast toen ik de kersverse R.D. 2002 proefde maar deze oversteeg werkelijk alle verwachtingen. Hier proef je vakmanschap, zeer jong weliswaar, maar al reeds met dat oxidatieve kantje waar ik zo van houd in Bollies. De Grande Année Rosé 1996 is zonder twijfel één van de prachtigste roséchampagnes die ik al heb geproefd. Als je dan toch Spécial Cuvée wilt kopen kun je die het beste in Magnum kopen want die smaakt gewoonweg veel beter.

Vroeger was ik een fan van de Brut Réserve (of Brut La Française) van Taittinger. Maar waarom veranderen ze iets wat goed is in totale mediocriteit? De laatste versie deed me meer aan cava denken dan aan champagne, met zeer artificiële gistovertonen en florale bitterheid. Gelukkig is de kwaliteit van de andere wijnen superieur. Taittinger Prélude is een ideale feestelijke wijn met een mondwaterige aciditeit en rokerigheid die je doet verlangen naar meer. De wat minder bekende 'La Folie de la Marquetterie' is een wijn die mij de laatste tijd (jaarbasis 2006) enorm kan plezieren. Maturiteit, mooie balans tussen fruit en houtkruidigheid met Taittinger signature rokerigheid en complexe mineraliteit . Het neusje van de zalm is hun chardonnay prestigewijn: Comtes de Champagne. Een selectie van de beste Grand Cru percelen uit de Côte-des-Blancs, deels gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. Het resultaat is een uiterst elegante champagne die jong gedronken kan worden maar jaren later transformeert in een goddelijke wijn. Ruinart, een van de oudste huizen in Champagne. Van basis tot prestigecuvée Dom Ruinart, de lat ligt hoog en dat proef je. Ik hou enorm van die buskruitachtige neus van rijpe Dom Ruinart, het brengt me in een andere tijdsperiode. Het is zo herkenbaar en intens. Mede dankzij de Chardonnay uit Sillery die toch een heel speciaal aroma teweegbrengt. Een van de beste champagnes die ik ooit heb geproefd was trouwens een Ruinart. Een kitscherige Magnumfles die lijkt op een blinkende
vogelkooi gesmeed door Christofle. L' Exclusive de Ruinart. Een assemblage van heel veel jaargangen die teruggaan tot 1904. Alsof je de geschiedenis van La France proeft!

Mumm heeft in Vlaanderen niet zo'n
goede reputatie maar ik weet eigenlijk niet waarom. In de Carrefour hypermarkt was er een tijd terug een promotie waarbij je gratis een fles Mumm Cordon Rouge kreeg. Ik verwachtte een fles aangetast door licht (goût de lumière), slecht gestockeerd of gewoon te oud... maar nee, de champagne was in orde. De Cordon Rouge is simpel met mooie gisten, gekonfijt fruit, misschien wat te hoog gedoseerd maar ideaal als partychampagne of voor niet-veeleisende mensen. Maar dit is ook vaak het enige wat men van Mumm kent.

Ze hebben veel mooiers te bieden. Mumm de Cramant is een delicieuze romige, complexe Blanc-de-Blancs Grand Cru. Mumm de Verzenay is een zeer verleidelijke Blanc de Noirs. Mumm Brut Sélection is, zoals de naam zegt, een selectie van top-Grand Cru percelen. Maar de meest indrukwekkende cuvée is zonder twijfel cuvée Lalou 1998. Dit is geroosterd, oude goudakaas, diep, donker, vol, rijp, koffie en mineraliteit. Ik verlang om de 2002 te proeven. Mailly hoort eigenlijk niet in de vraag thuis want dit is een coopérative en dus geen Grande Marque. Ik ben al jaren een fan. Vooral hun prestige cuvées zijn zeer
delicieus. Les Echansons is een expressieve, robuuste champagne met grote bewaarkracht. L'Intemporelle draait om sensualiteit. Hun zeldzamere wijn, cuvée Le Feu, was werkelijk vurig. Jammer genoeg wordt deze niet meer geproduceerd.

Met Pommery heb ik jammer genoeg weinig ervaring. Ik ken de standaard Brut die nogal eenzijdig van smaak is en Brut Apanage waarvan ik ook niet echt achterover val. Ik heb cuvée Louise 2002 geproefd maar vond deze nogal dun. Ik ken champagnes aan 1/4 van de prijs die deze champagne figuurlijk omver blazen. Van collega's
heb ik vernomen dat de oude jaargangen fenomenaal kunnen zijn en dat Clos du Pompadour, een assemblage van zeer oude jaargangen in Magnum, zeer spectaculair is. Misschien proef ik dit ooit. Mercier. Elke toerist in Champagne bezoekt natuurlijk dit huis omwille van de imposante kelders en het trolleytreintje. Ik ken enkel de basiscuvée en ben steeds teleurgesteld geweest. Goedkoop gistig, weinig balans en een opvallend geparfumeerd likeur.


Wijnton.be Zijn onze Belgische verantwoordelijkheden in Champagne zoals Duval-Leroy en Vranken een hoogvlieger ?

Mevrouw Carole Duval van champagne Duval-Leroy heeft grootse zaken verwezenlijkt. De Brut Tradition is niet hypercomplex maar heeft mooie Pinot Noir chocoladetonen, noterig en aangenamen broodtonen. De millésimes hebben mij vaak verrast. De prestige cuvée Femme 1996 had ik veel te jong geproefd, want deze was nog enorm strak en gesloten.

Ik heb deze vorig jaar in Parijs opnieuw geproefd en ze belooft veel goeds. De millésime 2000 van Femme daarentegen is nu reeds prachtig. Naast de commerciële wijnen hebben ze een parcellaire wijn genaamd Clos des Bouveries die ik enorm graag opnieuw wil proeven want ik was behoorlijk onder de indruk. Ook volgen ze de trends en hebben ze een AB biologische cuvée uitgebracht genaamd Authentis uit het dorp Cumières. Naar mijn mening een grote champagne. Jammer dat ze mij geen proefflessen willen opsturen. Vranken Demoiselle Tête de Cuvée was een champagne die ik vroeger heel graag dronk. Hazelnoten, room, mirabelle, abrikoos, toast, mooie gisten. Helaas was dat plezier van korte duur want de kwaliteit ging enorm achteruit.


De champagnes van het merk Vranken heb ik nooit goed bevonden met uitzondering van de gemillésimeerde cuvée Diamant de Vranken, maar die zit dan ook weer in een hogere prijsklasse. Dat Paul-François Vranken weet hoe hij zaken moet doen dat staat vast, maar ondermaatse champagnes op de markt brengen kan voor mij niet door de beugel.





Wijnton.be : Wat zegt U dure champagnes zoals Dom Pérignon - is dit terecht ? Is dit de koningswijn van alle Champagnes ?

Michiel : De laatste jaren stelt Dom Pérignon mij enorm teleur. Ik spreek mij er niet over uit maar het heeft waarschijnlijk met de visie van de chef de cave te maken. De 2002 was vrij eendimensionaal. Millésime 2000 had nauwelijks body, miste complexiteit, kracht… kortom een teleurstelling. Maar dan was er de 1996, een explosieve champagne met aarde en truffel, prachtig geel fruit en gepeperd. Ik heb 2 jaar terug 5 cl mogen proeven van 3de plenitude Dom Perignon 1973 en dat was werkelijk fenomenaal, maar 1300 euro voor een fles is er toch wat over vind ik.

Wijnton.be : Brut zero of nature of met suikertoevoegingen Brut - Demi Sec - Sec, zijn dit geen verdoezelingen van slechte oogsten in de fles ?


Michiel : Sommige wijnboeren vermijden bewust dosage omdat ze weten dat het de wijn ten goede komt, anderen doen het omdat Brut Nature en Extra-Brut een heuse trend geworden zijn. Ik heb veel zero-dosages geproefd die steriel en té droog waren. Voor een goeie balans is dosage vaak een noodzakelijk kwaad. Er zijn natuurlijk wijnboeren die wél weten wat ze doen en prachtige Brut Natures maken. Tarlant Brut Zéro is ondertussen al een referentie.

Ondertussen zijn er talloze getalenteerde champagneboeren die zeer spectaculaire zero-dosage champagnes maken.

Wijnton.be Wat is volgens U het mooie champagnedorp ?

Michiel : Ik hou enorm van Hautvillers. De rust, de mooie point de vue's, het kerkje waar Dom Pierre Pérignon begraven ligt, de stijl van de huizen, het leuke antiekwinkeltje van monsieur Moulin die voormalig keldermeester is van Ruinart en nu ook zijn eigen champagne heeft: Champagne Moulin. Ambonnay vind ik ook schitterend... nog rustiger en elke straat heeft van dat mooie smeedwerk en mooie lantaarns. En natuurlijk omwille van de uitzonderlijk mooie champagnes ....Eric Rodez, Paul Déthune, Coutier, Egly-Ouriet, ....

Wijnton.be Wat is uw persoonlijke Champagne die tot nu toe, uw hoogste aandacht genoot ?

Dat zijn eigenlijk 4 champagnes.

1. Krug Grande Cuvée die ik voor mijn verjaardagsfeestje online had gekocht. Het betrof een oudere versie en ze kostte slechts 90 euro.Voor recente Krug Grande Cuvée betaal je gemiddeld 130 euro. Ik was uiteraard geïnteresseerd in wat ik had gekocht en besloot daarom een oenoloog van Krug te mailen. Ze mailde me terug dat ik een grote gelukzak ben, dat de fles gedegorgeerd werd in 1987 en zeer oude jaargangen bevat. Deze champagne had een prachtige amberkleur en een ondefinieerbare, prachtige neus. Het was dik en rijp maar toch met een speelse jeugdigheid door perfecte zuren. Waw waw waw! 98 punten en een ex-aequo met de reeds vernoemde

(2.) l' Exclusive de Ruinart.

3. Delamotte Blanc de Blancs 1988. Uiterst impressionante chardonnay van het nevenhuis van Salon in Le Mesnil sur Oger. Waanzin! 97 punten.

4. Charles Heidsieck Charlie 1985. Pure romantiek! 97 punten


Wijnton.be : Wat was uw beste score die U uitschreef voor een Champagne ?

Michiel : Dat is zonder twijfel Cédric Bouchard 'Roses de Jeanne' La Haute Lemblée 2010. Een Blanc de Blancs uit Celles-sur-Ources (Aube). Sex in a bottle! Ik citeer: Gemaakt van 100% chardonnay. Lichte strogele kleur met zeer fijne pareling en mooie tranen in het glas. Waanzinnig lekkere geur van gerookte citroen, nectarine, bloedsinaasappel, madeliefjes, tamarinde, toffee, broodkorst, kalksteen, selder, kerrieplant, een lichte animale toets, stenige mineraliteit met wat vuursteen, eucalyptus en koude boter met kalkstof. 'The scent of a woman'. Dit is sensueel.. wat zeg ik, het is orgasmisch. Bij de eerste slok is het alsof je verliefd raakt door onbeschrijflijke schoonheid. Het mondgevoel is zacht met een lichte pareling als een dansende ondine op je tong. Een tongstrelende aanzet van peer en citroen leidt je naar vijg, nougat, kumquat, koude boter, sesam, witte peper, rokerigheid en mineraliteit. De balans is perfect met kristalheldere zuren. Het lijkt alsof je schitteringen van diamanten kunt proeven. De finale is lang en zalvend met citrus, kumquat, lichte zestes en kruidigheid. Dit is een grote wijn, als een sprankelende Montrachet. Deze champagne moet je echt karafferen want dan pas onthult zij haar ware schoonheid. Een eer om haar te hebben mogen leren kennen.


Wijnton.be : Een goede ratafia de Champagne als aperitief of Marc de Champagne ?

Michiel : Persoonlijk zou ik marc als digestief drinken en een goeie ratafia's avonds als standalone. Ik heb een ratafia geproefd zo mooi en complex dat ik er met mijn verstand niet bij kon dat het effectief een ratafia was. Het was een creatie van grootmeester Anselme Selosse: Il était une fois, ratafia van chardonnay.

Wijnton.be : welke zijn uw persoonlijke mooie momenten of verlangens met Champagne.?

Michiel : Er valt nog zoveel te ontdekken in champagne en ik focus mij vooral op de jonge wijnboeren die een interessante filosofie hebben. Aanvankelijk was ik geen voorstander van biodynamische champagnes met die pleister-, isobetadine- of zelfs cannabisgeur, maar die tijden lijken voorbij te zijn. Het zijn nu vaak de champagnes die mij het meest verrassen in positieve zin. Hoewel ik veel flessen toegestuurd krijg, zijn er wijnbouwers die dit niet doen. Selosse is een icoon in Champagne en ik verlang om meer Selosse te proeven. Lezers van mijn blog vragen me dan: 'Waarom staat Substance niet op je site? ' Het is voor mij helaas onbetaalbaar. Op mijn verlanglijstje staan: Billiot, David Leclapart, Georges Laval, Champagne Jestin (of cuvée Sapience van Marguet), Rosé Creux d' Enfer van Cédric Bouchard, Dufour, Blanc de Blancs van Emmanuel Brochet en de Rosé de Saignée van Ulysse Collin.

Wijnton.be : Welke flessen komen op tafel bij uw volgende grote degustatie ?

Wijnton.be : Ik kijk vooral uit naar het diner dat in februari zal plaatsvinden in De Foyer te Gent. Het is reeds volledig volzet. Op dit evenement zal waanzin geproefd worden in combinatie met topgerechtjes gecreëerd door chef Filip Bossuwé.

Wat proeven we? Ployez-Jacquemart 1996, Bourdaire-Gallois 2004, Eric Rodez Empreinte de Terroir Pinot Noir 1999, Drappier Carte d'Or 1979, een oude jaargang Charles Heidsieck Charlie uit Magnum en we eindigen met Henriot Rosé 1989 Magnum. Bij mijn wekelijkse professionele degustaties zal ik volgende flessen proeven: Bonnaire (Prestige, Variance en Ver Sacrum), De Castelnau (Brut Réserve, Brut 2002 en Blanc de Blancs 2002) en champagnes van Etienne Calsac, een beloftevolle nieuwkomer uit Avize.

Michiel : (nog steeds vol passie om te praten) - Zijn er nog vragen ?

Wijnton.be : Onze leden, aangesloten bedrijven, sponsors, surfers en bloggers van hun vertrouwde favoriete wijn/siteblog Wijnton.be zijn nu wel hoog verwend geweest. Na uw wondermooie uitleg, zal er nog een andere kunnen keuze gemaakt worden ?

Michiel : (lacht) Graag gedaan !

Wijnton.be : Hr. Carl Devriese : Uitgemaakte zaak, Champagnes blijven het beste aperitief ter wereld. Maar zijn onze surfers, bloggers, lezers, eveneens hiermee akkoord ? Graag uw reactie's . Wij danken U . (inlogging en plaatsing van uw bericht, kan, onderaan dit bericht).


Algemene opmaak - productie- foto-invoeging : Topmaster , hoofdredactie Wijnton.be : Hr. Carl Devriese

Controles en nazicht : Mevr. Monique Backers. (geurige koffie's en eindeloos geduld) !


Technische support : Topmaster Hr. Jeffrey Santy

Studio Wijnton.be Roeselare

Onze medewerkers,

Met dank, aan de Heer Geert Messiaen.



Dank aan de Heer en Mevrouw Michiel Demarey . Zijn passie ...en informatie dit interview te schenken. ©


Nr 1 WIJNTON.BE sprak met .....5 nieuwe intervieuws volgen .


Januari 2015 © ALL RIGHT RESERVED WIJNTON.BE Productions




Alle rechten voorbehouden. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de uitdrukkelijke, voorafgaande en schriftelijke toestemming van de auteur en van de uitgever.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese