Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Druivenrassen niet geschikt voor wijnen !

Gepost op 02/11/2013 om 14:13 door Carl in de rubriek algemeen.

Een vreemde hoofding, en toch is er een ras die er tussenuit kruipt : Muscat. We hebben het over serredruiven of tafeldruiven om direct te consumeren. Wijndruiven (of bessen) zijn immers kleiner en geconcentreerder en bevatten veel meer suikers dan een tafeldruif, en dit klopt. De super populaire uitzonderling de Muscat kan dus zowel in openlucht als in serres gekweekt worden. De fruittelers spreken als een populaire & klassedruif en daar moeten we bij zijn. Te onthouden : serredruiven kunnen tot 44 milimeter dik zijn. We bekijken eens deze rassen nader.

Serredruifrassen


Wit


Muscat

Met zijn lange en sterk vertakte trossen, ambergeel en ovaalvormige bessen , behoort de Muscat zowel buiten of binnen. Het is tevens vermoedelijk de enige druif die zowel geurt, net zoals men smaakt in de wijn: muskaat en zijn kruidigheden, naast natuurlijk het sappig fruit en diversen. Het vruchtvlees om te consumeren iskrokant en veelal zoet. Maakt veel suikers, om hem droog te vinifiëren moet men vroeger oogsten voor zijn suikervorming. Kan zowel gekweekt worden bij fruittelers (glas) of in koelere en warmere plaatsen bvb België, Nederland, Frankrijk (Loire ) en bijna overal in alle wijnlanden. Verdiend dan eigenlijk de naam als bes (wijnen) of als druif om als fruit te consumeren. Grote productie voor serres, want vanaf half juli tot begiin oktober kan hij blijven produceren. Voor uw mosselpot is hij een echte topper, een ras met grote papieren. Minpunt is dat hij gevoelig is voor ziektes.

De Canon Hall

Uitsluitend voor serre ofwel voortdurende goede warme omstandigheden en landen, is hij moeilijk te kweken of te verbouwen. Eenmaal zijn beste omstandigheden, noemen de serrewijntelers (niet de wijnboeren) hem als exclusieve 'Rolls-Royse' onder de Vlaams-Brabantse tafeldruiven. De bessen zijn buitengewoon dik en sappig, kraken in de mond. Net zoals de Muscat zijn de karakters zeen geweldige zoete MUSCAATSMAAK te bezorgen. Eerder een trage groeier , die zijn fruit prijsgeeft rond september onder glas.

Blauwe variëteiten

Ribier

Bezit een goedgeschouderde vorm, die hem typisch uitzicht van een druiventros geeft. De trossen zijn lang en de bessen geven het geheel een gevuld en strak uiterlijk. De pel is zeer dun en vruchtvlees is vast . (Niet goed voor wijnen , bijzonderlijk voor de kleurpigmenten). De tafeldruif bezorgt een knapperig gevoel in de mond. Voor fijnkenners is hij een populaire blauwe druif voor direct gebruik. Verkrijgbaar vanaf Juli tot half November in de fruitrekken.


Leopold III

Wordt beschouwd als de meest prestigieuze blauwe serredruif. Een wilde vorm en meestal goed in de breedte ontwikkeld. Je kan hem ontdekken in supermarkten , marktplaatsen en specifiek aan zijn plat steeltje aan de bessen. Gemiddelde doorsnee kan tot 45 mm en dit is zeer dik. Een bijzondere sapdrager in zijn fruit, verfijnde zachte smaak. Reeds in Augustus op de marktplaatsen tot begin November. Verkrijgbaar bij druifteler Dewit en Rita Verhaegen uit Hoeilaart.

Deca eigendomsrechten November 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese