Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Daar is de lente : asperges piepen uit de grond. Welke wijnen passen hierbij ?

Gepost op 15/03/2016 om 13:53 door Carl in de rubriek algemeen.

Daar is de lente. Het witte goud (voor de witte soorten),'pointes d'amour' (Fr),'Liebesspitzen' (D) ze komen eraan. Als één van de eerste lentegroenten, waarbij Mechelen en W.VL. (Roeselaarse regio), de meeste asperges aleveren De beste resultaten bekomt men bij lichte gronden, zodat de stengels pijlrecht naar boven kunnen komen. Culinair een grote delicatesse, zowel koud of warm. Omslachtige kookbereidingen zijn niet nodig- toch blijven ze met natuurlijke bereidingen het best, zonder al te veel sauzen. Klaar voor asperges Flamande ?


Wat zijn asperges ?

De asperge (wetenschappelijke naam : Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. (Pizza's) De paarse asperge is een nicheproduct. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.

Het woord asperge is via het Latijn (asparagus) ontleend aan het Griekse (asparagos) of een woord van onzekere herkomst.

Geschiedenis

De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, gebouwd rond 2750 v.Chr. Ook de Romeinen wisten de groente twee eeuwen voor Chr. al te waarderen. Na de val van het Romeinse Rijk is ook de aspergeteelt in Europa teloor gegaan. De kennis werd wel levend gehouden in de Levant. Nieuwe groenten, waaronder asperge, werden door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. In de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje (meegebracht door de Moren) via Frankrijk naar het Noorden. Sinds de 17e eeuw werd de asperge in Frankrijk en sommige andere West-Europese landen weer gekweekt. Ook in ons land zijn asperges populair.


In België worden asperges gekweekt in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs (Kalfort) en levert een beperkte oogst. Vooral Kalfort is hier zeer bekend om. Vandaar ook vieringen als 'de aspergeworp' eind augustus, en 'aspuurge' in het 'Bos van Coolhem' in Kalfort. De asperge groeit ook nu nog wild in sommige Europese streken, zoals Polen.

Teelt

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naar gelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels.

Kwaliteitsklassen

Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur, voor de mooiste klasse kunnen de prijzen oplopen tot 8 euro per kilo of zelfs meer (prijsniveau in 2002; de prijs is sterk afhankelijk van het weer). Reden hiervoor is dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.

Bereiding

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Bij aanschaf moet hierop gelet worden; thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Wil men asperges langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden. Als ze uit de vriezer worden gehaald, dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht.

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergekookpot, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Men gebruikt een aspergeschep om deze te laten uitlekken. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter. Een ander mogelijkheid is de asperges omringen met een dun laagje spek en lichtjes bakken.

Volksgeneeskunde

Traditioneel wordt aan de asperge geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in asperges voorkomende aminozuur asparagine inderdaad de nierfunctie stimuleert. Ten slotte worden asperges (vanwege het fallische uiterlijk) ook aangeprezen als afrodisiacum. Tegenwoordig worden asperges vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.

Asperges zijn gezond


Voedingswaarde per 100 gram
kJ 88
kcal 21
Eiwit 2 g
Koolhydraten 10 mg
Calcium 20 mg
IJzer 1 mg
Natrium 5 mg
Vitamine C 20 mg



Welke wijnen degusteren met asperges ?


De groente bezit een lastige smaak vanwege de lichte bitterheid, die ze ook bezitten. Daarom is het ook aangeraden, de wijnen hierbij aan te passen.

ZONDER SAUZEN

Luxemburgers en Elzassers heten hun pinot blanc : aspergewijn en we kunnen ze geen ongelijk geven. De Luxemburgers zullen u dan wel een Moezelgevoel bezorgen, met een mineraal gevoel. Elzas is dan wel een ander terroir, beiden zijn te overwegen en zullen goede resultaten opleveren. Pinot gris uit beide streken zijn eveneens zeer goede keuzes - witte pepertoetsen kunnen uw wijnkeuze een goed gevoel bezorgen.

Duitsland : Riesling kan zekerlijk met asperges een ander mogelijkheid - Reingau regio is hiervoor een een buitengewone selecte keuze.

Nieuw- Zeeland/ Australie / Zuid-Afrika : Sauvignon blanc - de kust cliffs van Nieuw-Zeeland hebben volgens ons de eerste keuze. Ziltige frisse wind, zeeklimaat. De wijnen lenen zich hierrond. Wil je het toch opperbest, als de beste sauvinon blanc ter wereld om de wijn opperbest te leren kennen, dan is MALBOROUGH het episch centrum. Australie zal je ook bekoren, eveneens zou ik het zoeken bij een kuststreek. Zuid-Afrika : een goede keuze voor een terroir aan de West-Cape .

Oostenrijk : Gruner Veltliner -de koningsdruif op allerbeste vlakken. Een veredelde vorm van sauvignon blanc, zeer mineralig en tientallen eigenschappen zal je terugvinden bvb venkel, anijs, munt , zeer plantaardig. Wees kieskeurig en betaal een goede fles- je zal er ook veel terugkrijgen. Neder Oostenrijk een deelstaat Niederosterreigh is mijn keuze. Maar alle Oostenrijkse kantons zullen hoogwaardig u verrassen.

Spanje : Verdejo uit D.O. Rueda -puur of met chardonnay botteling (sauzen mogelijk). Albarino D.O. Rias Baixas is een tweede keuze. Verdejo kan je ook als aperitief en verder culinair gebruiken tijdens de aspergemaaltijden.

Frankrijk : Loire met sauvignon blanc .

Entre-deux-mers : frisse wijnen







Italie : Salade met asperge - Veneto IGT (Veneto)wijnstreek - Pinot Grigio als druivensoort.


Asperges met sauzen


-Pinot blanc vielles vignes Alsace : asperges met gebakken zalm, romig vispannetje.

-Chardonnay : gesmolten roomboter of hollandaise saus. Houtlagering niet aanbevolen.

-Muscat of Jurancon wijn . (Pyreneeen)

Gros Manseng sec wijnregio! Frankrijk.

Asperges Flamende : Touraine (Fr) Loire
De neus is intensief en citrusachtig, met fruitige aroma’s van ananas en mango. In de mond een volle aanzet met aangename zuurtegraad en een opvallende rondheid (voor sauvignon), impressies van rijp exotisch fruit (ananas, mango) en een harmonieuze frisse afdronk.

-(IT) - Rias Baixas DO - Albariño (Sp)

Het is een heldere, schitterende wijn met een bleekgele kleur. In de neus ontdekken we florale en fruitige aroma's. Op het palet geeft dit een zeer frisse en levendige wijn met aroma's van citrus en mineraliteit. De zuren zijn mooi gebalanceerd.
Druif: 100% Albariño

Asperges met mousselinesaus

-Jura regio : chardonnay

(FR) - Saint Chinian Blanc regio

Het terroir bestaat uit rode zandsteen, klei-kalksteen, vuursteen en zwarte leisteen. De wijn heeft een complexe neus met aroma's van perzik, vanille en honing. In de mond een volle wijn met wat kruidigheid en honing.
Druif: 80% Grenache - 20% Marsanne

Bourgogne (Fr) : Meursault chardonnay


Wij wensen u , uw gezeldschap een fijn culinair genoegen.

Carl DEVRIESE voor wijnton.be ©
Maart 216






Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
1 reactie(s)

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese