Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Hageland (B) zal ons overvloedig mousserende wijnen bezorgen .

Gepost op 16/05/2016 om 11:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Hageland gaat voor schuimwijn, andere domeinen volgen in de G.O.B. Hageland. Onze Belgische wijnindustrie doet het zeer goed. Wij hebben er altijd in geloofd. Na 20 jaar het succes van Heuvelland bij Ieper, zit de knowhow duidelijk in de vingers bij de Hagelandse wijnbouwers. G.O.B. = Gemeentelijke Oorprongsbenaming naar Belgisch model, erkend bij Europa.

Politieker en wijnbouwer

Rik Daems (Open VLD) heeft zijn wijndomein in Rillaar omgevormd en produceert nu nog bijna uitsluitend schuimwijn. Ook andere Hagelandse wijnboeren kiezen voor wijn met bubbels. Een doordachte keuze, want na cava en prosecco is de Belgische schuimwijn aan een flinke opmars bezig: van 211.799 liter in 2013 naar 285.735 liter vorig jaar. "België kan een mooi schuimwijnland zijn", meent Daems.


De cijfers liegen er niet om. De Belgische wijnproductie is vorig jaar met 11 procent gestegen. Door gunstige weersomstandigheden, maar ook omdat er gewoon steeds meer wijndomeinen zijn. Vorig jaar waren er dat 96. Opvallende trend is dat er vooral meer schuimwijn wordt geproduceerd. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst Economie in samenwerking met professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt, overigens zelf een wijnbouwer. De totale wijnproductie steeg van 553.867 liter in 2013 naar 614.878 liter vorig jaar. Het deel schuimwijn ging van 211.799 naar 285.735 liter, een stijging van 35 procent. Wijndomein VinoBelga van Rik Daems neemt daarvan een hap van ongeveer 12.000 liter wijn voor zijn rekening.

Chartreuzenberg -Middeleeuwse traditie

"Een aantal jaren geleden heb ik het wijndomein van mijn vader zaliger overgenomen", vertelt Daems. Jos Daems was een pionier van de Hagelandse wijnbouw. Hij startte in 1973 als eerste opnieuw met wijnteelt. Een middeleeuwse traditie die was verloren gegaan in het Hageland. Sindsdien floreert de wijnbouw opnieuw in heel het land. Jos overleed in 1983. "We hebben lang nagedacht over welke richting we met het domein wilden uitgaan", zegt wijnbouwer Rik. "Met de productie van vlakke wijnen, dus zonder bruis, kan je je als wijndomein in Vlaanderen moeilijk profileren. Er zijn veel andere goedgemaakte landwijnen. Daarom wilden we onze wijnen een extra toegevoegde waarde geven om ze beter in de markt te zetten. We produceren schuimwijn volgens de méthode traditionelle, dezelfde manier waarop Champagne wordt gemaakt. Onze wijnen zijn goedkoper dan Champagne, maar bieden toch ook de kwaliteit van de relatieve kleinschaligheid. Dat is anders dan de cava's die met miljoenen liters tegelijk worden gemaakt en onder de tien euro per fles worden verkocht."

Het verbaast de wijnbouwer en politicus niet dat meer wijnboeren kiezen voor schuimwijn. "België kan een mooi Champagneland zijn", meent Daems. "Het is vrij noordelijk gelegen, dat is goed voor druiven met een hoge potentiële zuurtegraad. Die leveren mooie schuimwijnen op. Onze schuimwijnen scoren helemaal niet slecht op internationale beurzen."

De Cuvée Joseph is nu de meest geproduceerde wijn van domein VinoBelga. "We worden een bijna exclusief Champagnehuis", zegt Rik Daems, al hoort die term dan weer bij de echte Champagnestreek. De naam van de wijn is een ode aan vader Jos Daems. Een gemiddeld wijnjaar levert 10.000 tot 12.000 flessen Cuvée Joseph op. Daarmee is Vinobelga meteen de grootste producent van schuimwijnen in het Hageland.

Bruischaerd "Een hype"

Wijndomein Ten Bunder in Aarschot maakt schuimwijn op kleinere schaal. De rosé schuimwijn Bruischaerd van wijnbouwer Bruno Cools is zonder probleem elk jaar uitverkocht. "Schuimwijn is een hype", stelt hij vast. "Dat merk ik als ik op een beurs een fles open, dan komen de mensen in drommen naar de stand. Er is veel concurrentie op de markt. De cava en prosecco in de supermarkt zijn doorgaans goedkoper, maar mensen kiezen ook graag voor een schuimwijn uit eigen streek."

Bruno geeft niet toe aan de druk en investeert in kwaliteit. "De wijn rijpt nog minstens achttien maanden na voor die extra fijne pareling. Zo duurt het lang voor je de investering er uit krijgt, maar mensen geven graag wat meer als ze weten dat ze kwaliteit krijgen." Je vindt Bruischaerd niet alleen in streekwinkels, maar ook in de winkels van Carrefour in het Hageland.

Méthode champenoise

Herman Van Goidsenhoven produceert op zijn wijndomein Chartreuzenberg in Holsbeek een witte en rode wijn, en een witte schuimwijn volgens de méthode champenoise. "Dit is het vierde jaar dat we schuimwijn maken", vertelt de wijnbouwer. "De vraag stijgt, ik kan hem niet bijhouden. Een fles kost met 14 euro meer dan een doorsnee fles schuimwijn in de winkel, maar we kunnen niet anders. Onze kosten en de accijnzen laten een lage prijs niet toe. Maar toch is de vraag hoger dan het aanbod. Een twaalftal jaren geleden verwachtten de wijnbouwers een hype rond rode wijnen. Veel Hagelandse wijnbouwers hebben toen rode druiven aangeplant. Ik ook. Maar die hype is er nooit gekomen. Mensen willen vooral witte wijn en schuimwijn uit onze streek."

Maurits Wuyts van wijndomein Liemau in Houwaart maakt ook mousserende wijn van de Sirius druif. Ook daar hetzelfde verhaal: alle flessen zijn op. "Maar ik heb nooit echt veel schuimwijn geproduceerd", zegt Maurits. "Alleen voor lokale verkoop. Er kruipt veel werk in. Eigenlijk moet je twee keer wijn maken: eerst gewone witte wijn en dan een hergisting op de fles. Bovendien zijn de accijnzen op schuimwijn hoger dan die op niet-mousserende wijn. Ik verkoop mijn wijn aan dertien euro per fles en eigenlijk is dat veel te weinig om alle kosten te dekken. Ik kan niet concurreren met cava of prosecco van amper enkele euro's per fles."


DECA MEI 2016

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese