Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Gelukkig Kerst-Nieuwjaar 2020 - 21 *******Mega posting !

Gepost op 13/12/2015 om 09:56 door Carl in de rubriek algemeen.

Beste wijnliefhebbers. In naam van onze wijnblog/site, aangesloten handelaars, sponsors en freelance medewerkers wens ik u, uw familie en vriendenkring een gelukkig Kerst- en Nieuwjaar. Voor de intrede van 17 jaar Wijnton.be en berichtgeving, informatie danken wij u voor uw talrijke bezoeken, mailcontacten, vriendschappen. Wij zijn er terug in geslaagd, hoogstaande exclusieve postingen te bezorgen die de wijnindustie ons bezorgt. Dank, voor uw vertrouwen die u ons bezorgde. Op dezelfde weg willen wij u verder informeren, met slechts één doel : een goed glas wijn te schenken. Dank, aan de bedrijven, die ons zo goedwillig hun activiteiten meedeelden. Ook voor hen wensen wij een volgend succes, voor het komend jaar.

Een feestelijke tafel is de eyecather van elk geslaagd eindejaarsfeest en tafel.

Daar horen ook wijnen bij, en zijn we niet een verwend land, het hart van Europa waar alle wijnen ter wereld rond circuleren ? Helaas, de politiek en klimaat van onzorgvuldige beheer van financien in cabinetten, zorgen dat alcoholische dranken een melkkoe van taxen, extra b.t.w. - nu al 40 % (vergelijking met Luxemburg) uitmaken van het werk van een wijnbouwer. De grens van een uitstekende fles van € 10, is nu al ruim overschreden. Mousserende wijnen, zijn nu een luxe geworden, net zoals parfum. Waarom dit afnemen van een liefhebber ?

Uw menu verdiend een goede fles.

Straks, gaan alle vissoorten, vleesgerechten, desserts op tafel verschijnen, moet dan ingegrepen worden in de geldbeugel voor een fles wijn ? Het antwoord is zo éénvoudig : beroemde regio's bieden altarnatieven van buurgemeenten. Lalande de Pomerol, (Pomerol) Vacqueyras voor Châteauneuf, ook voor Bourgogne bieden aanpalende 'climats' (regio's), voor uitstekende alternatieven. Cote de Beaune, Saint Aubin. Ook voor witte wijnen zoals Chablis gelden deze regels, en voor de Loire voor uitstekende visgerechten is de Loire met bvb Savenniéres. Elzas liefhebbers kunnen gaan shoppen voor riesling, pinot gris.
Buitenland : Spanje- Rueda, Terra Alta, Catalunya zijn uitstekende prijsbewuste wijnflessen .
Italie : pastagerechten of diversen behoren Veneto tot de beste wijnstreek, maar neem ook Fruili, Piemonte in acht.
Duitsland : is de wijnregio Pfals als de beste regio.
Chili : Maipo Valley
Zuid-Afria : Stellenbosch


MENU

KLASSIEKE TAJINE MET LAMSVLEES EN GROENTEN



Gerecht

Ingrediënten:

4 stukken lamsvlees
Een portie van de klassieke groenten: aardappelen, wortels, tomaten en ui
Groentebouillon
Gember
Koriander
Peterselie
Saffraan
Ras el hanout
Zwarte peper
Zout

Bereiding:

1. Snijd de aardappelen, wortels, tomaten en ui fijn.

2. Leg het lamsvlees in de tajine en leg de groentjes errond.

3. Giet de bouillonsoep over het vlees en de groenten.

4. Voeg één koffielepel toe van alle kruiden.

5. Zet het deksel op de tajine en laat het koken op een laag vuur, tot alles gaar is.

De wijnen

Indien men lamskokeletjes zou gebruiken, dan zou volgende wijnen aan te raden zijn : Een goede rode wijn type Cabernet-Sauvignon (Haut-Médoc, Pessac-Léognan of topwijn uit Nieuwe Wereld), Pomerol, Barolo, Brunello de Montalcino of de betere rode Rioja.

Indien gewoon lamsvlees , zou ik een goede Bordeaux aanraden , type Haut Médoc, Médoc of Graves. Kruidiger zou een Châteauneuf- du- Pape, Vacqueyras, Gigondas een voltreffer zijn.




















Oxfam wereldwinkels & wijnen

Eerlijke handel en feestvieren met wijnen voor een feestmenu met een goede achtergrond. Ola, daar kunnen we niet tegen zijn. Oxfam wereldwinkels, nu al vertegenwoordigt in gans Europa, willen rechtvaardige regels voor Internationale handel. Dit risulteert voor producenten in het Zuiden sterke benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling.

Oxfam en fair trade behoren tot de Internationale conferatie, een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie die kracht van mensen bundelt tegen armoede.

Rijst , cacao, katoen, tea, suikerriet, koffie die ze in het Noorden niet kunnen telen. Daar horen ook wijnen bij, met wijnregio's die een goede reputatie bezitten oa Zuid-Afrika, Chili, Argentinie, ...

Een handvol grote spelers trekken alle macht naar zich toe, maken prijsafspraken onder elkaar en laten de boeren in de kou staan. Europa zegt 'foert' tegen producenten uit het Zuiden en geeneerlijke kansen, om te verkopen. Dat de Europese grootmacht vooral denkt aan zichzelf en zijn Eigen markt beschermd is geweten . In de jaren '70, heeft Oxfam en wereldwinkels dit probleem aangetrokken. Proeven van een herkomst, waar een gans verhaal achter lig, dat smaakt lekerder.

De Oxfam wijnen , om 'U' tegen te zeggen.

Het gamma is niet groot, maar wijnliefhebbers zullen beamen dat druivenvarieteiten : malbec, chenin blanc, syrah, sauvignon blanc, pinotage echt goede wijnen kunnen leveren. Oxfam heeft een goede kant aan zijn zijde - tevens worden cooperaties aangesproken.

Riojana is o.a zo'n cooperatie, een arme streek waar een dorp nog steeds geen stromend water bezit. Ook voor toeomstplannen voor kinderen, zorgt Fair Trade die met premies van verkoop de opvolging garanderen . Kinderen van wijnboeren krijgen zo een toekomstgericht onderwijs.

Bodega in Riojana

De wijnboeren van de cooperatie La Riojana telen hoofdzakelijk de torrontesdruif. De karakterestieke witte torrontesdruif van Argentinie. De druif gedijt het best in een koud, droog en winderig klimaat. De torronteswijngaarden liggen vaak op grote hoogte, op duizend tot veertienhonderd meter, waar de afwisseling van koele nachten en warme dagen zorgt voor een mooie balans tussen suikers en zuren in de wijn. Deze wijnen zijn oa verkrijgbaar.

Onze keuze :

-Chenin Blanc : de witte fles die ze op de markt zetten, komt uit Rawson-ville, Zuid-Afria (Breedekloof). Deze wijn oogt aantrekelijk met een witgele schijn en heldere spiegel. Je proeft fruitige tonen van pompelmoes, rijpe annanas en rijpe peer . Opvallende aciditeit en frisse afdronk. Lekker bij mediterrane visgerechten, slaatjes en licht pikante oosterse gerechten. Richtprijs :4,90 euro.

SENSUS BRUT ROSE

Een fraai mooie flesvorm, met rose kleuretiketten en bloemige tekeningen.
Deze frisse Chileense schuimwijn met elegante paarsroze kleur, wordt gemaakt van pedro jiménez en cabernet sauvignondruiven, wat zorgt voor een zuivere neus van rood fruit met frorale (violetjes) en zelf minerale toetsen. Licht mollig in de ond met zeer fruitige ers en aardbei en een harmonieuze afdronk. Leker als aperitief . Richtprijs : 9,20 euro.

Agentinie
Grand reserva .
Druivenrassen zijn uitsluitend malbec, en Syrah ,die een vlezige syrah in goede fruitharmonie en charmante genre. Geurt en smaakt naar myrtilles, zwarte kers, bosaardbeien en zoethout en cuberdons. Zacht, rond met kruidig staartje. Richtprijs 16 euro.

Zuid-Afrika

Chardonnay , chenin blanc alsook shiraz pinotage zouden we aanraden.
























Wijn : Godendrank van alle dranken

























Welke additieven zijn toegestaan in wijn ?


De productie van wijn roept bij veel mensen een romantisch beeld op. Een Franse wijnboer staat met blote voeten in een vat met geurige, rijpe druiven. Maar in praktijk is het produceren van wijn eerder een scheikundig dan een romantisch proces. Wijn is een natuurproduct dat sterk afhankelijk is van de grondstoffen die worden gebruikt om het te produceren. Druiven smaken het éne jaar immers anders dan het andere. Voor grote producenten is dit lastig, omdat ze een product willen aanbieden dat altijd van een gelijke kwaliteit is. Om deze reden worden er bij de productie van wijn additieven gebruikt.

In dit artikel geven we een overzicht van de toegestane additieven in wijn en lichten we de meest gebruikte toe.

Sulfiet

Sulfiet wordt gebruikt om ongewenste bacteriën en gisten te doden tijdens de productie van wijn. Daarnaast remt sulfiet de oxidatie van de wijn af, waardoor de houdbaarheidsdatum sterk wordt verlengd. Sinds 2005 is het in de Europese Unie verplicht om sulfiet op het etiket te vermelden, tenzij het om minder dan 10mg sulfiet per liter wijn gaat.

Gist
Gist is een eencellige schimmel die in staat is om glucose om te zetten in alcohol, een onmisbare toevoeging als je van druiven wijn wilt maken. Daarnaast hebben verschillende soorten gist een groot effect op de smaak van de wijn.

Tannine

De tannine in wijn is afkomstig van de pitjes en stokjes van de druiven en van de vaten waarin de wijn gerijpt is. Daarnaast wordt het regelmatig kunstmatig toegevoegd. De tannine zorgt ervoor dat wijn langer houdbaar wordt, omdat het de groei van bacteriën remt. Daarnaast rijpt een wijn geleidelijker als het tannine bevat, waardoor de specifieke geur- en smaakstoffen zich in het juiste tempo ontwikkelen.

Suiker

Tijdens het productieproces van wijn wordt suiker toegevoegd om het alcoholpercentage te verhogen. De wijn wordt niet zoeter door deze toevoeging, omdat de gist de suiker omzet naar alcohol. Het is niet in alle gebieden toegestaan om suiker toe te voegen aan wijn, alleen in gebieden waar druiven moeilijk rijp worden.

Een overzicht van additieven

Zuur

- Wijnsteenzuur

Klaringsmiddelen
calciumalginaat
kaliumalginaat
kaliumcaseine
caseine
isinglass
siliciumdioxide
gelatine
arabische gom
melkeiwit
plantaardig eiwit
ei-proteïne
aluminosilicaat
ijzersulfaat

Ontkleuring
polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP)
actieve koolstof

Ontzuring
Melkzuur bacteriën
kaliumnatriumtartraat
kaliumbicarbonaat
calciumcarbonaat

Deodorant
kopersulfaat

Detaillering
Hout chips
metawijnsteenzuur
water

Verrijking
geconcentreerde druivenmost
saccharose
tannine
zuurstof

Enzymen
betaglucanase
pectolytics
urease

Fermentatie
droesem
ammoniumbisulfiet
thiamine hydrochloride
gist celwanden
gisten
diammoniumfosfaat
ammoniumsulfaat
ammoniumsulfiet

zuurteregelaar
kaliumferrocyanide
calcium phytate
citroenzuur

Stabilisatoren
calciumtartraat
kaliumbitartraat
gist mannoproteinen

Conserveermiddelen
sorbinezuur
sulfurdioxide
argon
stikstof
kaliumbisulfiet
dimethyldicarbonaat
koolstofdioxide
kaliummetabisulfiet
allylisothiocyanaat
lysozymen
kaliumsorbaat
ascorbinezuur

Besluit : moet men zich nu zorgen maken voor deze opsomming? Helemaal niet, want vele wijnboeren kennen dit niet.


Uw feestdagen met wijnen uit Kaapverdie?

Wijn van het eiland Fogo uit Cabo Verde. Het verhaal achter deze wijn is alvast heel boeiend: Jan Ryckewaert uit Diksmuide komt toevallig op Fogo terecht en leert er Padre Ottavio kennen, een Italiaanse kapucijn uit Piemonte die er als missionaris aan de slag is. Hij besluit er in 2005 23ha wijngaarden aan te planten, de Vinha Maria Chaves, een mix van lokale en internationale variëteiten, en stampt er een gloednieuwe bodga uit de grond, de Adega de Monte Barro, met een capaciteit van 250.000 flessen. Op Megavino kon men het resultaat proeven : een witte (santa Luzia), een rosé (san Vicente) en twee rode versies (san Tiago en san Filipe).

Kaapverdië (Portugees: Cabo Verde ) of de Kaapverdische Eilanden is officieel de Republiek Kaapverdië. Een land bestaande uit een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika. De regering van Cabo Verde heeft de Verenigde Naties verzocht het land in alle talen te benoemen met de Portugese benaming Cabo Verde. Deze benaming is in veel talen, waaronder het Nederlands, echter niet ingeburgerd.

Bezit een oppervlakte van 4033 km2 met 500.000 inwoners. Hoofdstad is PRAIA. De landstaal is Portgees. Betalen kan je met de plaatselijke munt 'Kaapverdische Escudo'. De republiek is 90 % katholiek. Het nationaal gerecht is de 'cachupa' op basis van mais en verschillende bonen, waarbij men vis, vlees of moniok toevoegt. Bijzonder voedzaam en lekker.

Nieuw in de gamma van bedrijven

"Vale do Chafariz Selection" (Portugal)(wit)


Na jaren zagen is het er eindelijk van gekomen. We hebben bij elke gelegenheid gevraagd aan Vanda Carvalho, de eigenares van Herdade da Ajuda in Portugal, om een vollere witte wijn te maken, van het prijs- en kwaliteitsniveau van de rode Chafariz Reserva. Herhaling werkt, dit jaar hebben we onze zin gekregen. Deze nieuwe witte wijn is een blend van arinto (50%), antão vaz (40%) en verdelho (10%). Een vijfde van het sap gistte en rijpte op vaten van Franse eik. De houtinvloed is merkbaar en de wijn is rond en licht romig, maar door het gebruik van arinto is dit geen volle, zware wijn geworden, de zuren houden het geheel levendig.

Deze eerste jaargang 2014 kost € 8,20 per fles.

De even goedkope rode wijn met dit etiket is intussen een klassieker in ons gamma. Met de nieuwe jaargang 2013 staat op het etiket staat nu 'Selection' in plaats van 'Reserva', naar analogie met de witte.

Wijnen Olilon Brugge



Nieuwe wijnen van Château de Montfrin (Rhône, Frankrijk)


Château de Montfrin ontdekten we begin dit jaar. Dit is eigenlijk een nieuwe wijnproducent. Het domein staat in Frankrijk al jaren aan de top wat betreft biologische olijfolie. De eigenaar, de kunstzinnige acteur en filmproducent Jean-René de Fleurieu kocht in 2011 Domaine des Captives, een nabijgelegen wijndomein. Na de nodige investeringen en nieuwe aanplantingen werden dit jaar de eerste (eveneens biologische) wijnen voorgesteld.

Na de verrassend frisse 'Montfrin la Tour', een 100% grenache blanc, is het tijd voor wat complexere wijnen.

De witte "A la rêverie" is een pure roussanne. Deze druif is niet zo populair bij wijnbouwers, omdat ze gevoelig is aan ziektes en weinig opbrengst geeft. Meestal wordt ze gecombineerd met marsanne en andere druiven. Hier proef je de delicatesse en het sappige fruit in deze druif.

De naam refereert aan de poëzie van Arthur Rimbaud.


De rode "A mon seul désir" is voornamelijk van syrah gemaakt, waarvan een deel volgens de koolzuurgisting vergist werd. Dit houdt in dat men de intacte druiven in een afgesloten tank bewaart, zonder gist toe te voegen. Na enkele dagen start een spontane gisting binnenin de druif. Enkele dagen laten kan men persen, de resulterende wijn is heel fruitig.

Deze pittige wijn heeft geen hout gezien en is toch bijzonder zacht en elegant.



"A la rêverie" kost € 11,50, de rode wijn kost € 14,50.

Wijnen Olidon Brugge











Zoete wijnen

Een verfijnde wijnstijl voor dessert, die men meestal in alle landen ter wereld zal vinden. Frankrijk is een gereputeerde leverancier met bekendheid o.a Sauterne en Barsac. Het is een aanrader ze nooit te koel te serveren, hiermede bedoel ik rond 10-12 C. Sauterne, ingesloten in de streek van Graves, is in 1855 de enige appellatie van geklasseerde witte wijn. Hij is wereldwijd gekend voor zijn fameuze Château d'Yquem.

Sauterne omvat vijf gemeenten: Barsac, Bommes, Fargues, Preignac en Sauternes. Zijn terroir bestaat uit ronde bergtoppen van kiezelzand en een ondergrond van klei en kalk. De appellatie laat slechts drie druivensoorten toe: sémillon, sauvignon en muscadelle. De grauwe schimmel, die karakteristiek is voor de Sauternaiswijnen, wordt gunstig beïnvloed door de herfstachtige mist afkomstig van de rivier le Ciron. Deze bacterie concentreert de suikers van de druif.

De sauternes zijn likeurwijnen met een late wijnbereiding. Hun boeket wint aan complexiteit met de leeftijd en geeft aroma’s van honing, hazelnoot en gekonfijt fruit. Het zijn wijnen met een grote finesse en een uitzonderlijk lange afdronk. De beste Sauternes hebben een indrukwekkende bewaarcapaciteit; ze kunnen tot 100 jaar bewaard worden. De Sauternes worden over het algemeen bij ganzenlever gedronken, maar zijn even opmerkelijk bij vis in saus of kazen met peterseliekorst.
TIP : het beste oogstjaar is 2011.

Ontdek !

Ogen : steeds donkerkleurig geel, met tranenband die kunnen zeer vettig zijn in het glas.
In de neus : is het vrij normaal een intense, complexe aroma's van rijpe perzik, geconfijt fruit, acacia, lyche's, honing, nectar, noten en soms een discrte houttoets te vinden.
In de mond : krachtig, rijp evenwichtige en intense fraicheur, met meestal lange afdronk.


Belgische wijnbouwers


Oogstjaar 2015, zal de geschiedenis ingaan, voor het beste oogstjaar 2015. Het zal zekerlijk een naslag krijgen, in alle wedstrijden, maar ook voor de clienten. Snel reageren zal de boodschap worden. Spijtig, nergens hebben ze er genoeg. Komt daarbij, dat ze alles goed kunnen verkopen met hun dagelijkse bezoeken van groepen. Het zal voor de rappe worden.



Vacqueyras blaast 25 kaasjes uit !
















De cru van 'la Vallée du Rhône' vacqueyras met de Pauselijke zegel op de fles, blaast inderdaad 25 kaarsjes uit. Het is feest ! Een appellation die tot de beste van het Rhonedal behoort. résolument sudiste.

Vacqueyras is een wijn uit het zuiderlijk Rhonedal , die vooral 'chaleureux' en kruidig voorkomt, in een terroir van ' vallée du Rhône méridionale' in het midden van de Vaucluse en twee gemeenten. Vroeger kreeg het een Latijnse naam 'Vallea Quadreria' of vallei van de stenen. Sarrians, geniet van deze benaing aan de voet van 'des dentelles de Montmirail' . Wijnen van het méditerranéen tye en karakters van geduld, zijdezachte tannines en fruit die zeer rijp is . Het was in 1937, dat het zicht van de appellation begon in de grote broer van de Rhône vallei, in 1955, en Côtes du Rhône Villages, in 1967 en Côtes du Rhône Villages Vacqueyras in 1990. Zo vielen er 15 crus de la vallée du Rhône et een lastenboek van een klein rendement , zijnde 36 hl/ha, één van de laagste van Frankrijk. Grenache noir . Syrah, en Mourvédre zijn de druiven varieteiten. Grenache noir moet minstens 50 % bedragen, syrah en mourvèdre 20% minimum. Dit resulteerd tot aromas van rood fruit , pruimen, violette bloemen, zoethout, garrigues en tym en peper. Het is dan ook normaal , dat een goed stuk vlees hierbij past.

De kelders

200 vignerons (wijnbouwers) zijn er aanwezig, waarbij 80 caves particulieres , 5 coopératives en als grootste cooperatie ' Les vignerons de Caractère' die ook vooral in Belgie aanwezig zijn. Ook de Verenigde Staten en Nederland zijn grote afnemers. 6 miljoen flessen circuleren zo de bovengenoemde landen van 1500 ha wijngrond. Dat 2015, eveneens een wereldberoemde millésime zal worden staat vast .













Terug in de actualiteit : ijswijn


IJswijn, op zijn Duits Eiswein of Engels icewine, is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken. In tegenstelling tot de meeste witte wijnen kan ijswijn zeer lang bewaard worden. Na lagering ontwikkelt zich een bijzonder karakter. Hoewel zij ook heel goed jong gedronken kan worden. Dan zijn het de nog frisse aroma's die de boventoon voeren. De beste serveertemperatuur ligt tussen de 6 °C en 8 °C. Er zijn ook rode ijswijnen. In Duitsland zijn deze zeer zeldzaam, in Noord-Amerika komen deze vaker voor.

Bereiding

De druiven voor deze wijn blijven lange tijd aan de wijnranken hangen en worden pas in de winterperiode geplukt, als ze door nachtvorst bevroren zijn. De temperatuur mag dan niet hoger zijn dan -7 °C. Als de nachtvorst niet vroeg genoeg optreedt, kunnen de druiven beschimmelen en kan er niet geoogst worden om er ijswijn van te maken. De prijs is evenredig aan de risico’s die de wijnbouwer draagt om deze wijn te maken.

De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Door tijdens de persing het bevroren water te verwijderen ontstaat er een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn. Door het hoge suikergehalte is de gisting moeilijk opgang te brengen en duurt dan ook langer. Het record van suikergehalte voor een Duitse eiswein is 250° Oechsle, daar waar 125° wettelijk voldoende zou zijn geweest.

Het persen van druiven verdient altijd bijzondere aandacht. Bij ijswijn geldt dat nog eens extra. Omdat de opbrengst uit de druiven volgens deze methode erg klein zal zijn, is men geneigd harder te persen voor meer opbrengst. Het risico is dat schillen en pitten hun bitterheid aan de wijn gaan afstaan.

Een nieuwe techniek is de 'cryo-extractie'. Deze techniek is gebaseerd op de wet van Raoult, die stelt dat het vriespunt van een vloeistof lager komt te liggen naarmate de concentratie hoger is. In de praktijk oogst men de druiven op een laat tijdstip en worden in een koelcel (of koelwagen) geplaatst met een temperatuur van -10 tot -15 °C. De druiven met het minste suiker, bevriezen eerst en kunnen verwijderd worden. Zo verkrijgt men een partij druiven, met een hoog Oechsle gehalte. De techniek kan worden gebruikt in jaren met veel regen en een kleine kans op vorst en/of edele rotting in de wijngaard.

In Duitsland is de Rieslingdruif voor Eiswein het meest favoriet. Canada en de Verenigde Staten gebruiken voor hun icewine naast de Riesling vooral ook de Vidal blanc.

In de verschillende wijnlanden wordt succes geboekt met andere druivenrassen.


En nog meer .....

Ijswijnen worden aangeboden in kleine flesjes van 50 cl., en zijn normaal vrij duur. Maar wat je eigenlijk zal proeven, zal buitengewoon blijken.

-Ze behoren tot de vendanges tartives of late plukoogsten, die met een schaartje -soms per bes gebeuren. De suikervorming is een 100 % natuurlijke geconcentreerde 'druivensuiker' - die een magische effect hebben voor de gezondheid. 100 - 150 gr/liter druivensuiker, 9Sauternes) en de meest zoete nog meer tot 300 gr/liter.

- Een tweede opvallende kennismaking zal de aroma's worden, van intense geconcentreerde frisse fruitigheid die vooral appelen, agrumes, abricot, gedroogde rozijnen, gedroogde pruimen, maar bijzonder vijgen, caramel, honing, nectar en confituur.

- De bewaarkracht is in feite 'levenslang', maar bij het openen is dit gevaarlijk te noemen. Soms is er een neiging een extra ijsblokje toe te voegen, dit is niet nodig en zelf een spijtige zaak. Geniet van deze uitzonderlijke wijnstijl, die tot de beste van de wereld behoren. Een tip : blending van riesling ! Veel succes.


Echo's uit Nederland : Nederlandse wijnbouw


Wijnland Mergelland!

Hier klopt het hart van de Nederlandse wijnbouw: het Zuid-Limburgse Mergelland. Ruim 75 hectare wijngaard op dit kleine stukje Nederland, 30% van het totaal in Nederland .
Waarom juist hier? Het Mergelland is gemaakt voor wijnbouw: het klimaat, de zuidhellingen, de löss-mergelbodems en niet te vergeten de Bourgondische levensstijl van de Limburger.
Al in de middeleeuwen was hier wijnbouw en sinds de Apostelhoeve in Maastricht in 1970 begon met commerciële wijnbouw is het snel gegaan.
Je vindt in het Mergelland witte en rode wijnen van druiven als Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay en de lokale specialiteit Auxerrois. Mooie klassieke rassen die het hier uitstekend doen.


Hoofdpijn van rode wijn ? Château Migraine


De ene zweert bij een goed glas rode wijn, terwijl de andere er steevast hoofdpijn van krijgt. Waarom? Wetenschappers weten het niet, al zijn er enkele denkpistes.

Hoewel er wetenschappelijk weinig over geweten is, komt hoofdpijn door rode wijn zo vaak voor dat er een naam voor bestaat: RWH - of red wine headache. Maar over de oorzaak zijn de meningen verdeeld.

In een poging om klare wijn te schenken, contacteerde The Huffington Post enkele wijnkenners. Een eenduidig antwoord kwam er niet, al wezen meerdere vingers in de richting van sulfieten.


Een Maand zonder alcohol geneest je lever en doet je bloeddruk dalen
Wat er gebeurt als je iedere dag rode wijn drinkt


1. Sulfieten

Witte wijn bevat meer sulfieten dan rode. Waarom krijgt dan niemand hoofdpijn van witte wijn?

Sulfieten zijn zouten die van nature voorkomen in wijn. Maar ze worden ook toegevoegd om de bewaartijd te verlengen. Volgens New Yorks wijnhandelaar Mike Johnson zijn ze nodig om de wijn te stabiliseren. 'Sulfieten gaan tegen dat de wijn hergist als hij eenmaal gebotteld is', zegt hij aan The Huffington Post.

De toegestane hoeveelheid sulfieten verschilt in Europa per wijnsoort (160 tot 210 mg/l voor rode wijnen, 210 tot 260 mg/l voor witte wijnen). Bedraagt de dosis meer dan 10 milligram per liter, dan is de producent verplicht de aanwezigheid van sulfiet te vermelden.

Sommige biologische wijnmakers voegen zo weinig mogelijk sulfieten toe, maar ze volledig weren is onmogelijk. Volgens wijnjournalist Alice Feiring loont het de moeite om sulfietarme wijnen te drinken, indien u aan wijnhoofdpijn lijdt. Zelf zegt ze het verschil meteen te voelen.

Toch zijn er elementen die twijfels doen rijzen over deze theorie. Gedroogd fruit en verwerkte voedingsproducten bevatten bijvoorbeeld meer sulfieten dan rode wijn en lokken niet dezelfde reacties uit. Ook witte wijnen hebben een hoger sulfietengehalte. Volgens Mike Johnson heeft dat te maken met de perceptie van de sterkte, waardoor sulfieten een grotere invloed hebben. 'Mensen zeggen vaak dat rode wijn "sterker" is dan witte.'


2. Histamines

Maar volgens Meg McNeill, wijnverkoopster in Brooklyn, krijgen sulfieten al te snel de schuld. Zelf zweert ze bij een andere vaak onderzochte theorie: die van de histamine.

Ook histamine is van nature in druivenschillen aanwezig. Verscheidene Europese studies suggereren dat rode wijnen over het algemeen meer histamine bevatten dan champagnes of mousserende wijnen, die op hun beurt rijker zijn aan histamine dan witte wijnen. Dat komt wellicht omdat rode wijnen langer contact hebben met de schillen - zo krijgen ze hun kleur.

Volgens McNeill is de kans op hoofdpijn overigens groter bij wijnen die gemaakt worden van druiven met een dikkere schil, zoals syrah, cabernet sauvignon en zinfandel. Wilt u geen hoofdpijn krijgen, zo zegt ze, probeer dan eens een pinot noir, sémillon, merlot of malbec.


3. Tyramines

Volgens andere studies is de boosdoener tyramine, nog zo'n natuurlijke substantie in wijn. Deze stof kan de bloeddruk verhogen, en daardoor krijgen sommigen hoofdpijn. Deze mensen kunnen ook hoofdpijn krijgen van belegen kazen, gerookt vlees en citrusvruchten.

Diverse experimenten wezen uit dat tannines de aanmaak van het gelukshormoon serotonine bevorderen. Een te hoog serotoninegehalte kan hoofdpijnen veroorzaken


4. Tannines

Nog andere experten noemen tannine dan weer de schuldige. Tannines zijn de verbindingen die een wijn zijn bitterheid geven. Het is een chemische stof die ontstaat van de schil, steel en pitten. Rode wijnen bevatten veel meer tannine dan witte. Moderne wijnbouwers proberen de hoeveelheid tannine te beperken door de druiven zachtjes te persen.

Wijnen kunnen ook tannines opnemen uit het hout van het wijnvat. Verschillende houtsoorten uit verschillende landen hebben een effect op het tanninegehalte van de wijn.

Tannines helpen oxidatie te voorkomen, en spelen dus een belangrijke rol voor de houdbaarheid. Druiven die minder tannines bevatten, zijn gamay, sangiovese, tempranillo, dolcetto en barbera. Ook de streek waar de druiven groeien, speelt een rol. Zo zijn de rode wijnen uit Bourgogne en de Riojastreek minder tanninerijk, terwijl Bordeauxwijnen en Italiaanse Barolo- en Barbarescowijnen net veel tannines bevatten.

Diverse experimenten hebben uitgewezen dat tannines de aanmaak van het hormoon serotonine bevorderen, ook gekend als het gelukshormoon. Een te hoog serotoninegehalte kan hoofdpijnen veroorzaken, voornamelijk bij mensen die ook aan migraine lijden. Dat verklaart echter niet waarom mensen die geen migraine-aanvallen hebben, toch hoofdpijn kunnen krijgen van rode wijn.


5. Andere mogelijkheden

Deze vier stoffen zijn niet de enige verdachten. Volgens dr. Frederick Freitag, onderdirecteur van de Diamond Headache Clinic in Chicago, kunnen ook andere substanties die bijdragen aan de smaak, zoals congeneren, hoofdpijn veroorzaken.

Zelfs het hout waarin de wijnen fermenteren of rijpen kan een verschil maken. 'Sommige mensen zijn gevoelig voor verschillen in de wijngebieden', zegt hij. 'Sommigen kunnen bijvoorbeeld zonder problemen een Californische rode wijn drinken, maar gaan door een hel als ze een Bordeaux of Bourgogne voorgeschoteld krijgen. De verschillende eigenschappen van de bodems worden opgenomen en vertaald in de chemische mix binnenin de druif zelf.'

Vers van de Pers : Champagne Taittinger zal nieuwe 'champagne' maken in Engeland, anderen zullen volgen.


Het was een een vijftal jaar, dat wij daar lucht van regen, de uitbreiding van sommige champagnehuizen. Binnen de zone is dit jurisdish werk, om uit te breiden, maar de oplossing is in de maak. Het heeft veel voordelen !

Engelsen zijn eveneens bubbel verslinders, en zekerlijk als het over champagne gaat- en geen cava zoals bij ons. Het moet feestelijker.

Het Frans champagnehuis, zal voor het eerst voet op Engeland zetten, om te voldoen aan hun eisen, meer productie. Het kocht er een groot stuk grond in Kent, waarop men druiven zal verbouwen. Engelse schuimwijn, want 'champagne' is no way to make ! Tattinger is er een goed ingeburgerde naam, en dit zou wel kunnen inslaan.

Wijnbouw is er al in de Zuid-Engelse graafschappen.

Engeland bezit al wijnbouw, en zelf de Koningin heeft bi haar optrekje een plantage. Kent, Sussex en Surey is dit al langer ingeburgerd. Het klimaat en de kalkgronden van de rotsen en clifs zijn gekend. Maar ook het klimaat, krijgt meer beterschap. Maar de traditie was er al terug in de Romeinse periode en de middeleeuwen. Er zijn ook golvende landschappen, en roze wangen zullen ze niet hebben. Reeds 400 wijnbouwers zijn er over het gehele Engelse land. De betere wijnen,zijn in Kent, de rest is nog niet geraakbaar met onze Belgische wijnbouw - maar wie weet. Vooral de chardonnaydruif is er populair, maar de Engelsen ontdekken ook rode, roséwijn. Het maat al deel uit van de Britse consument.

Andere naam, dezelfde méthode, dezelfde blending .

Het champagnehuis Taittinger uit Reims, met een prestige naam, kocht een terrein van 60 ha, in Chilham z.o. Engeland. Daar zullen ze het ras : chardonnay, pinot noir en pinot meunier aanplanten, zoals het moederbedrijf in Frankrijk. Maar omdat enkel bubbels uit de Marne, de Haut Marne, de Aube, en een stuk in Picardie zich daadwerkelijk champagne mogen noemen. Daar is nu een oplossing voor gevonden, zal de naam Domaine Evremomond naar Charles de Saint Evremond genoemd worden - een verwijzing van een 17 de eeuwse dichter aan het hof van de Engelse koning Karel II. Hij was er zelf beroemd, zich te voeden met het edel vocht. Dit stuk geschiegelsen goed. De eerste aanplanting met 40 ha zal gebeuren begin 2017 - begin 2021 zullen de Engelsen reeds kunnen proeven. Men mikt op 300.000 flessen. Wedden dat ze ook de know-how zullen gebruiken, om een goed commercieel lastenboek ? Straks ook in onze supermarkten ? DECA


Op zoek naar oude druivenrassen

Romorantin, het klinkt mogelijks vreemd, maar deze druivenplant bestaat echt. Hiervoor moeten we ons wenden richting de Loire-regio. Het is een lokale druif die spijtig genoeg in de geschiedenisboeken zal terecht komen. De wijnboeren hebben er nog andere synoniemen aangegeven zoals : dannery, daneri, framboise, gros blanc de Villefranche . Klinkt niet zo mooi, als de echte doopsel etiket en dit is toch een afknapper. Voldoet vermoedelijk niet aan de eisen om gemakkelijk te kweken als een gezonde plant of productienormen die laag zijn. Laten wij deze variëteit een kans geven. Wat zal dit in ons glas meebrengen? Wij zochten het uit.

Historie

Een weinig voorkomende variëteit die al sinds de 16e eeuw in de regio te vinden is. Volgens recent DNA-onderzoek is hij waarschijnlijk voortgekomen uit een Pinot variëteit, zoals ze in de Bourgogne voorkomen, net zoals Gouais Blanc. Andere bronnen spreken van gepubliceerde genetische analyses, van een kruising van de Pinot teinturier N en lde Gouais B. Een kleine 75 ha druivenplanten zouden aanwezig zijn in de Loire regio. Alleen de wijnen uit het plaatsje Cour-Cheverny worden er van gemaakt. Het was François 1er die, na zijn tocht door Italië in 1519, opdracht gaf deze druivensoort rondom zijn kasteel, het Château de Romorantin, aan te planten. Dan is ook meteen duidelijk waar de naam vandaan komt. Overigens liggen de plaatsen Romorantin en Cour-Cheverny wel een kilometer of twintig bij elkaar vandaan. De naam Cour-Cheverny komt van een kasteel, Château la Sistière, een zgn. Cour nabij Cheverny. De aanwezigheid van het kasteel zorgde er voor dat de huizen er omheen uiteindelijk een dorp vormden en zo ontstond de naam van de plaats en van de appellatie. Enkelen onder u kennen het kasteel wellicht als Château Moulinsart (Kasteel Molensloot) het voorouderlijk huis van Kapitein Haddock uit de Kuifje-reeks. François 1er is in de boeken beter bekend als François de Hadoque.

Bodem en eisen van deze variëteit

Een goed doorlaatbare bodem, rijk aan voedingsstoffen kan deze druif slechts gedijen. Het oogsten kan laat gebeuren, maar is toch productief. Grijsrot en druivenworm zijn de gevreesde plagen die moeilijk te bestrijden zijn. De plant kwijnt weg en het herplanten is moeilijk in dezelfde grond. Uitsluitend gespecialiseerde tuincentra's kunnen dit afleveren.



De kenmerken van romorantin

De druiventrossen zijn gemiddeld tot groot, terwijl de druiven zelf klein zijn. De Romorantin produceert fijne, fruitige en aangename wijnen. Men verkrijgt een ronde witte wijn, die heel dikwijls afkomstig is van een late oogst, met aroma's van witte bloemen, honing, en regelmatig ook pruimen. De wijn wordt merkelijk beter na een flesrijping van 4 tot 5 jaar op fles.

Romorantin was een groot ras in de 15 de eeuw.

Koning Frans I bezat een residentie in Romorantin. In 1519, liet hij 80 000 druivenstokken planten van dit druivenras, afkomstig uit de Bourgogne. In Frankrijk, was hij geklasseerd en aanbevolen in de ganse Loire-vallei, maar in werkelijkheid vinden we hem heden terug op 60 hectares in Loir-et-Cher waar hij deel uitmaakt van de AOC Cour-Cheverny. Men vindt dit druivenras nergens anders terug op een markante wijze, noch in Frankrijk noch in de rest van de wereld. In feite wordt de herkomstbenaming Cour-Cheverny (van de Romorantin dus) bepaald door 11 gemeenten in productie (Cellettes, Cheverny, Chitenay, Cormeray, Cour-Cheverny, Huisseau-sur-Cosson, Montlivault, Mont-près-Chambord, Saint-Claude-de-Diray, Tour-en-Sologne et Vineuil). Typisch langs deze brede band langs de Loire zijn de rots-zandachtige heuvels, met kalk in de diepte en ook dikwijls vette klei.


Opletten om de herkomstbenamingen

Cour Cheverny en Cheverny zijn niet met elkaar te verwarren. De AOC Cheverny produceert zowel witte, rode als rosé-wijnen. De witte wijnen zijn het resultaat van een assemblage met sauvignon blanc en uitzonderlijker de menu pineau.

In het glas

Domaine de Cormeray romorantin 2012

Kleur : goudgeel met zuivere schittering, jonge wijnspiegel, met fijne glycerinetranen.

Geuren : lente frisheid van witte bloemen, rustiek wit fruit, floraal, venkel, munt, anijs, citrus, gisttonen.

Smaken : aanzet van een zachte mondvulling, fris klein fruit, goede concentratie, zeer froraal met kruidenplanten zoals munt, neiging naar restsuikers, zeer uiteenlopende zuren van vooral citrus en pompelmousse, mooie finale . Mooie aperitief !




Wij hopen dat de patroonheilige van alle wijnen, blijft waken over dit druivenras.


Wijnton.be sprak met een gekende champagne wijnliefhebber.

Heer Michiel Demarey is een jonge gepassioneerde champagnerecensent uit Gent. Wekelijks proeft en beoordeelt hij champagnes met zijn team, bestaande uit Jan Bouquet en François Callebout. Zijn site champagnifique.com is met honderden reviews reeds een wereldwijde referentie. Naast champagneproever is Michiel ook een begenadigd pianist en kunstliefhebber.


Wijnton.be : Hoe bent U aan de gigantische studie van het ontdekken van Champagne-regio begonnen ?

Michiel : tijdens mijn universitaire studies van kunstwetenschappen heb ik een vrouw ontmoet die roekeloze plannen met mij had. Ze wilde namelijk een champagnebar met mij starten in Bali, Indonesië. Ik heb toen mijn studies stopgezet en ben meteen aan prospectie gaan doen. In de Champagne uiteraard want in Bali ben ik helaas nooit geraakt. De eerste kennismaking was bescheiden maar ik werd meteen verliefd op de streek. We exploreerden Verzy, Verzenay, Mareuil-sur-Aÿ, Bouzy, Le Mesnil sur Oger en Vertus. Hoewel we de grootse plannen niet hebben kunnen realiseren is mijn passie voor champagne zeker niet vervaagd. Integendeel zelfs, het is een obsessie geworden.


Krijgen crémants uit verschillende wijnregio's en landen, met dezelfde samenstelling zoals Champagne of andere mousserende wijnen uw hoogwaardigheid bij uw proefgedrag ? Kunnen ze beter dan champagne ?


Michiel : De crémants die ik geproefd heb op basis van chardonnay hebben mij nooit volledig kunnen bekoren. Ik mis daarin complexiteit en structuur. Maar ik heb zeker al mijn gading gevonden bij niet-champagnes. Er zijn zeker mooie Italiaanse Franciacortas op basis van chardonnay en pinot blanc (een druivenvariëteit die in Champagne is toegelaten) te vinden. Maar een betere mousserende wijn dan champagne heb ik nog niet gevonden.

Zijn er nog andere druiven variëteiten zoals glera, macabeu , Xarel.lo, Parellada, Gruner Veltliner, sauvignon Blanc, (sprankling wines Nieuw-Zeeland) die U aanschouwt als betere assemblages dan Champagne ?

Michiel : Ik vind het fascinerend wat men met pinot noir, chardonnay en pinot meunier kan bekomen maar in Champagne zijn er meerdere druivenvariëteiten toegelaten. Zo proefde ik een tijdje terug cuvée 6 cépages 2007 van het huis Moutard-Diligent uit Buxeuil. Deze fascinerende wijn werd gemaakt van pinot noir, chardonnay, pinot meunier, pinot blanc, petit meslier en arbanne verdeeld in gelijke proporties. Het was voor mij een van de hoogtepunten van 2014. Ook heb ik vorig jaar kennisgemaakt met complantée champagnes. Benoît Lahaye heeft een cuvée Le Jardin de la Grosse Pierre. Deze wijn werd gemaakt van chardonnay, pinot meunier, pinot noir, pinot blanc, arbanne, chasselas, petit meslier, gros plant, teinturier en misschien nog andere.. hij weet het zelf niet! Deze verschillende druivenvariëteiten staan kriskras door elkaar geplant in een perceel. Toch is dit AOC Champagne. Bizar inderdaad maar ik ben immens blij dat deze wijn niet werd afgekeurd want het is een levenservaring om dit te ruiken en te proeven. Naast Lahaye heb ik ook nog complantée geproefd van Agrapart maar hier werden enkel de toegestane druivenvariëteiten (pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbanne, petit meslier en chardonnay) gebruikt. Wat ik jammer vind is dat pinot meunier vaak de reputatie krijgt van te dienen als opvulcépage. Geloof mij, pinot meunier als mono-cépage kan werkelijk schitterend zijn. Dit wist ik al vanaf mijn eerste dag in Champagne toen ik cuvée La Vigne d'Or van Tarlant proefde. Maar La rue de Noyers van Benoît Déhu tart alle verbeelding. Deze meunierchampagne is uiterst complex, tropisch, ragfijn, mineraal en extreem
gelaagd. Je kunt deze blijven analyseren, er komen telkens nieuwe geuren opdagen. Pure euforie in je glas. Macabeu is een ander verhaal. Ik heb er meestal een hekel aan. Groene banaan, vegetaal en in de mond overrijp en té floraal met soms moniakovertonen. Nu weet ik weer waarom ik geen cavaliefhebber ben. Gruner veltliner, aah ...now we're talking. Een druifvariëteit van finesse, structuur, mineraliteit en karakter. Ik hou ervan maar prefereer ze in Oostenrijkse stille wijnen. Ik kan me niet echt herinneren ooit een mousserende sauvignon blanc te hebben geproefd.

Wijnton.be : Wat is Uw vaste keuze van de aankoop van de Champagnes : traditionelle - blanc- de- blancs, blanc- de-noirs, Champagne rosé , millésimé ?


Michiel : Ik moet toegeven dat ik niet vaak champagnes koop. Ik ontvang bijna wekelijks een postpakket proefstalen die ik dan met mijn team proef. Als ik dan toch champagnes koop dan zijn het er die ik goed ken of het zijn zeldzame flessen van oudere jaargangen. Een champagne die ik vroeger geregeld kocht was er toch één van een Grande Marque, nl. Charles Heidsieck. Dit was een betaalbare, rijpe, romantische wijn. In tegenstelling tot andere grote huizen was deze elk jaar anders en werd de mis en-cave datum op de fles vermeld.

Ik heb het privilege gehad om uitgenodigd te worden in Reims om de stille wijnen te proeven en de eindassemblage te mogen beoordelen. De courante Brut Réserve is een totaal andere wijn, jong, strak en ziltig met wel de herkenbare Charles gisten, maar voor mij toch teleurstellend. Duidelijk een champagne die nog jaren in je kelder mag blijven liggen. Dit gaat naar mijn mening toch een beetje tegen de filosofie van het huis in.

Mensen vragen me vaak wat voor mij een ideale huischampagne is. Wel, ze kunnen die info natuurlijk afleiden door mijn site te raadplegen, maar voor dit interview maak ik een uitzondering. Een kleine opsomming: Vauversin Brut Original Grand Cru (Oger), Legras & Haas Blanc de Blancs (Chouilly), Laurent Lequart Carte d'Or (Passy-Grigny, Aspasie cuvée Prestige (Brouillet), Serge Mathieu Brut Sélect (Avirey-Lingey) Roger Brun Brut Grand Cru (Aÿ), R. Renaudin Brut Réserve (Moussy), LV Drouilly Brut Tradition (Noé-les-Mallets) en voor wie echt indruk wil maken is er Maurice Grumier cuvée Amand (Venteuil) en Barnaut millésime 2000 (Bouzy)

Wijnton.be: Proeft U het verschil: Premier Cru, Grand Cru ? Welk zijn de verschillen ?


Michiel: Voor mij zijn parcellaire mono-cru champagnes uit Grand Cru dorpen als Bouzy, Aÿ, Ambonnay, Cramant, Chouilly, Avize en Le Mesnil sur Oger vaak zeer makkelijk te herkennen. Niet omdat ze Grand Cru zijn, maar omdat ze een typiciteit hebben van het terroir. Maar die classificatie is niet altijd een kwaliteitskenmerk: ook in Grand Cru dorpen worden mindere champagnes gemaakt, het is tenslotte de wijnmaker die de juiste kennis moet bezitten om topchampagnes te kunnen maken.

Wijnton.be: Waar komen de beste Champagnes vandaan ? Côte-des-Blancs, Vallei de la Marne, l' Aube ?


Michiel : Dit is voor mij een beetje een overbodige vraag. In de gehele champagnestreek wordt er topchampagne, flutchampagne en zelfs quasi ondrinkbare troep gemaakt. Een typische stelling is dat de beste Blanc-de-Blancs uit de Côte des Blancs komt. En inderdaad, denk maar aan Salon, Pierre Péters, Selosse, Diebolt-Vallois, etc..
maar dan open ik zonder verwachtingen te hebben een Blanc de Blancs uit de Aube-streek en word sprakeloos. De zuidelijke champagnestreek heeft veel meer te bieden dan algemeen wordt aangenomen. De grote huizen weten dat al lang. Voor prestige cuvées gaat men nu vaak chardonnaydruiven uit Montgueux en Celles-sur-Ources gebruiken. Waarom ze dat doen werd me duidelijk toen ik de vins clairs (stille wijnen die in de assemblage gaan) heb geproefd die zeer rijk en complex van smaak waren. Drappier is momenteel een van mijn favoriete champagnehuizen. Topkwaliteit uit Urville, côte de l' Aube. Hun recent gedegorgeerde oude jaargang van Carte d' Or 1979 kan makkelijk met oude Krugs concurreren.

Wijnton.be : Kleine wijnboer of Grand Marque (grote huizen) en waarom ? Maakt dit voor grote huizen een verschil uit, die druivenmateriaal van verschillende wijnboeren aankopen bvb cooperaties ?

Michiel : De grote huizen hebben het voordeel dat ze zelf kunnen kiezen waarmee ze hun champagne samenstellen. Het huis Krug gebruikt bijvoorbeeld meer dan 120 verschillende wijnen in hun assemblage voor hun Grande Cuvée. Huizen hebben dus op die manier toegang tot de gehele champagnestreek en kunnen zo collages maken. Daarom pronken ze vaak met hun haute-de-gamme wijnen. En dat rechtvaardigt ook deels het prijskaartje dat eraan vasthangt. Kleine boeren moeten het doen met de druiven die ze zelf telen. Ofwel hebben ze 'chance' ofwel 'malchance' .
Ik heb bij mijn bezoeken aan de Champagne wijnboeren leren kennen met een ' je m'en fous ' mentaliteit.. het maakt hem niet uit of het goed is of niet. Maar er zijn eveneens wijnboeren die er alles aan doen om absolute topkwaliteit te leveren. 'Le champagne, c'est du Grand Vin! ' Als kleine boeren een kleine opbrengst hebben en enkel geconcentreerd sap van eerste persing gebruiken, weinig of geen chemicaliën toevoegen en weten wat ze doen op vlak van vinificatie, dan zijn de resultaten vaak verbluffend.

Wijnton.be : Hoe zou U deze kwaliteiten rangschikken :

Moet, Bollinger, Pommery, Taittinger, Ruinard, Mumm , Maily, Mercier ? Waar liggen de verschillen ?

Michiel : Het is moeilijk om deze te rangschikken maar één ding is zeker: Mercier staat voor mij absoluut onderaan de rangschikking. Ik zal met Moët & Chandon beginnen. Hoewel de basiswijn, Brut Impérial, voor mij nietszeggend is en ze een vreselijke demi-sec 'ice' (die je met ijsblokjes mag koelen in het glas) hebben uitgebracht, ben ik toch fan. Naast die commerciële troep voor het grote publiek zijn er de zeldzame Grand Vintage Collection wijnen voor de connaisseur. Magistraal lekkere champagnes maar helaas met bijbehorend prijskaartje.

Elke seconde wordt er ergens op deze planeet een fles Moët & Chandon Brut Impérial ontkurkt. Ondanks al het commerciële gedoe moeten we hen wel nageven dat ze Champagne écht op de kaart hebben gezet. Bollinger is lid van het UMC en dus ook een Grande Marque hoewel het nog steeds een familiebedrijf is. Wat me opvalt is dat de stijl van de Spécial Cuvée een totale metamorfose heeft ondergaan, maar helaas in negatieve zin. Vroeger was deze wijn een heuse Sean Connery wijn met een donker gebrand karakter, een prachtige expressie van pinot noir, zeer vineus van karakter. Vandaag de dag is deze getransformeerd in een lichte, vrouwelijke wijn. Ik mis karakter en diepgang. Ik mis mijn oude bolly! Ik hield mijn hart vast toen ik de kersverse R.D. 2002 proefde maar deze oversteeg werkelijk alle verwachtingen. Hier proef je vakmanschap, zeer jong weliswaar, maar al reeds met dat oxidatieve kantje waar ik zo van houd in Bollies. De Grande Année Rosé 1996 is zonder twijfel één van de prachtigste roséchampagnes die ik al heb geproefd. Als je dan toch Spécial Cuvée wilt kopen kun je die het beste in Magnum kopen want die smaakt gewoonweg veel beter.

Vroeger was ik een fan van de Brut Réserve (of Brut La Française) van Taittinger. Maar waarom veranderen ze iets wat goed is in totale mediocriteit? De laatste versie deed me meer aan cava denken dan aan champagne, met zeer artificiële gistovertonen en florale bitterheid. Gelukkig is de kwaliteit van de andere wijnen superieur. Taittinger Prélude is een ideale feestelijke wijn met een mondwaterige aciditeit en rokerigheid die je doet verlangen naar meer. De wat minder bekende 'La Folie de la Marquetterie' is een wijn die mij de laatste tijd (jaarbasis 2006) enorm kan plezieren. Maturiteit, mooie balans tussen fruit en houtkruidigheid met Taittinger signature rokerigheid en complexe mineraliteit . Het neusje van de zalm is hun chardonnay prestigewijn: Comtes de Champagne. Een selectie van de beste Grand Cru percelen uit de Côte-des-Blancs, deels gerijpt op nieuwe eikenhouten vaten. Het resultaat is een uiterst elegante champagne die jong gedronken kan worden maar jaren later transformeert in een goddelijke wijn. Ruinart, een van de oudste huizen in Champagne. Van basis tot prestigecuvée Dom Ruinart, de lat ligt hoog en dat proef je. Ik hou enorm van die buskruitachtige neus van rijpe Dom Ruinart, het brengt me in een andere tijdsperiode. Het is zo herkenbaar en intens. Mede dankzij de Chardonnay uit Sillery die toch een heel speciaal aroma teweegbrengt. Een van de beste champagnes die ik ooit heb geproefd was trouwens een Ruinart. Een kitscherige Magnumfles die lijkt op een blinkende
vogelkooi gesmeed door Christofle. L' Exclusive de Ruinart. Een assemblage van heel veel jaargangen die teruggaan tot 1904. Alsof je de geschiedenis van La France proeft!

Mumm heeft in Vlaanderen niet zo'n
goede reputatie maar ik weet eigenlijk niet waarom. In de Carrefour hypermarkt was er een tijd terug een promotie waarbij je gratis een fles Mumm Cordon Rouge kreeg. Ik verwachtte een fles aangetast door licht (goût de lumière), slecht gestockeerd of gewoon te oud... maar nee, de champagne was in orde. De Cordon Rouge is simpel met mooie gisten, gekonfijt fruit, misschien wat te hoog gedoseerd maar ideaal als partychampagne of voor niet-veeleisende mensen. Maar dit is ook vaak het enige wat men van Mumm kent.

Ze hebben veel mooiers te bieden. Mumm de Cramant is een delicieuze romige, complexe Blanc-de-Blancs Grand Cru. Mumm de Verzenay is een zeer verleidelijke Blanc de Noirs. Mumm Brut Sélection is, zoals de naam zegt, een selectie van top-Grand Cru percelen. Maar de meest indrukwekkende cuvée is zonder twijfel cuvée Lalou 1998. Dit is geroosterd, oude goudakaas, diep, donker, vol, rijp, koffie en mineraliteit. Ik verlang om de 2002 te proeven. Mailly hoort eigenlijk niet in de vraag thuis want dit is een coopérative en dus geen Grande Marque. Ik ben al jaren een fan. Vooral hun prestige cuvées zijn zeer
delicieus. Les Echansons is een expressieve, robuuste champagne met grote bewaarkracht. L'Intemporelle draait om sensualiteit. Hun zeldzamere wijn, cuvée Le Feu, was werkelijk vurig. Jammer genoeg wordt deze niet meer geproduceerd.

Met Pommery heb ik jammer genoeg weinig ervaring. Ik ken de standaard Brut die nogal eenzijdig van smaak is en Brut Apanage waarvan ik ook niet echt achterover val. Ik heb cuvée Louise 2002 geproefd maar vond deze nogal dun. Ik ken champagnes aan 1/4 van de prijs die deze champagne figuurlijk omver blazen. Van collega's
heb ik vernomen dat de oude jaargangen fenomenaal kunnen zijn en dat Clos du Pompadour, een assemblage van zeer oude jaargangen in Magnum, zeer spectaculair is. Misschien proef ik dit ooit. Mercier. Elke toerist in Champagne bezoekt natuurlijk dit huis omwille van de imposante kelders en het trolleytreintje. Ik ken enkel de basiscuvée en ben steeds teleurgesteld geweest. Goedkoop gistig, weinig balans en een opvallend geparfumeerd likeur.


Wijnton.be Zijn onze Belgische verantwoordelijkheden in Champagne zoals Duval-Leroy en Vranken een hoogvlieger ?

Mevrouw Carole Duval van champagne Duval-Leroy heeft grootse zaken verwezenlijkt. De Brut Tradition is niet hypercomplex maar heeft mooie Pinot Noir chocoladetonen, noterig en aangenamen broodtonen. De millésimes hebben mij vaak verrast. De prestige cuvée Femme 1996 had ik veel te jong geproefd, want deze was nog enorm strak en gesloten.

Ik heb deze vorig jaar in Parijs opnieuw geproefd en ze belooft veel goeds. De millésime 2000 van Femme daarentegen is nu reeds prachtig. Naast de commerciële wijnen hebben ze een parcellaire wijn genaamd Clos des Bouveries die ik enorm graag opnieuw wil proeven want ik was behoorlijk onder de indruk. Ook volgen ze de trends en hebben ze een AB biologische cuvée uitgebracht genaamd Authentis uit het dorp Cumières. Naar mijn mening een grote champagne. Jammer dat ze mij geen proefflessen willen opsturen. Vranken Demoiselle Tête de Cuvée was een champagne die ik vroeger heel graag dronk. Hazelnoten, room, mirabelle, abrikoos, toast, mooie gisten. Helaas was dat plezier van korte duur want de kwaliteit ging enorm achteruit.


De champagnes van het merk Vranken heb ik nooit goed bevonden met uitzondering van de gemillésimeerde cuvée Diamant de Vranken, maar die zit dan ook weer in een hogere prijsklasse. Dat Paul-François Vranken weet hoe hij zaken moet doen dat staat vast, maar ondermaatse champagnes op de markt brengen kan voor mij niet door de beugel.





Wijnton.be : Wat zegt U dure champagnes zoals Dom Pérignon - is dit terecht ? Is dit de koningswijn van alle Champagnes ?

Michiel : De laatste jaren stelt Dom Pérignon mij enorm teleur. Ik spreek mij er niet over uit maar het heeft waarschijnlijk met de visie van de chef de cave te maken. De 2002 was vrij eendimensionaal. Millésime 2000 had nauwelijks body, miste complexiteit, kracht… kortom een teleurstelling. Maar dan was er de 1996, een explosieve champagne met aarde en truffel, prachtig geel fruit en gepeperd. Ik heb 2 jaar terug 5 cl mogen proeven van 3de plenitude Dom Perignon 1973 en dat was werkelijk fenomenaal, maar 1300 euro voor een fles is er toch wat over vind ik.

Wijnton.be : Brut zero of nature of met suikertoevoegingen Brut - Demi Sec - Sec, zijn dit geen verdoezelingen van slechte oogsten in de fles ?


Michiel : Sommige wijnboeren vermijden bewust dosage omdat ze weten dat het de wijn ten goede komt, anderen doen het omdat Brut Nature en Extra-Brut een heuse trend geworden zijn. Ik heb veel zero-dosages geproefd die steriel en té droog waren. Voor een goeie balans is dosage vaak een noodzakelijk kwaad. Er zijn natuurlijk wijnboeren die wél weten wat ze doen en prachtige Brut Natures maken. Tarlant Brut Zéro is ondertussen al een referentie.

Ondertussen zijn er talloze getalenteerde champagneboeren die zeer spectaculaire zero-dosage champagnes maken.

Wijnton.be Wat is volgens U het mooie champagnedorp ?

Michiel : Ik hou enorm van Hautvillers. De rust, de mooie point de vue's, het kerkje waar Dom Pierre Pérignon begraven ligt, de stijl van de huizen, het leuke antiekwinkeltje van monsieur Moulin die voormalig keldermeester is van Ruinart en nu ook zijn eigen champagne heeft: Champagne Moulin. Ambonnay vind ik ook schitterend... nog rustiger en elke straat heeft van dat mooie smeedwerk en mooie lantaarns. En natuurlijk omwille van de uitzonderlijk mooie champagnes ....Eric Rodez, Paul Déthune, Coutier, Egly-Ouriet, ....

Wijnton.be Wat is uw persoonlijke Champagne die tot nu toe, uw hoogste aandacht genoot ?

Dat zijn eigenlijk 4 champagnes.

1. Krug Grande Cuvée die ik voor mijn verjaardagsfeestje online had gekocht. Het betrof een oudere versie en ze kostte slechts 90 euro.Voor recente Krug Grande Cuvée betaal je gemiddeld 130 euro. Ik was uiteraard geïnteresseerd in wat ik had gekocht en besloot daarom een oenoloog van Krug te mailen. Ze mailde me terug dat ik een grote gelukzak ben, dat de fles gedegorgeerd werd in 1987 en zeer oude jaargangen bevat. Deze champagne had een prachtige amberkleur en een ondefinieerbare, prachtige neus. Het was dik en rijp maar toch met een speelse jeugdigheid door perfecte zuren. Waw waw waw! 98 punten en een ex-aequo met de reeds vernoemde

(2.) l' Exclusive de Ruinart.

3. Delamotte Blanc de Blancs 1988. Uiterst impressionante chardonnay van het nevenhuis van Salon in Le Mesnil sur Oger. Waanzin! 97 punten.

4. Charles Heidsieck Charlie 1985. Pure romantiek! 97 punten


Wijnton.be : Wat was uw beste score die U uitschreef voor een Champagne ?

Michiel : Dat is zonder twijfel Cédric Bouchard 'Roses de Jeanne' La Haute Lemblée 2010. Een Blanc de Blancs uit Celles-sur-Ources (Aube). Sex in a bottle! Ik citeer: Gemaakt van 100% chardonnay. Lichte strogele kleur met zeer fijne pareling en mooie tranen in het glas. Waanzinnig lekkere geur van gerookte citroen, nectarine, bloedsinaasappel, madeliefjes, tamarinde, toffee, broodkorst, kalksteen, selder, kerrieplant, een lichte animale toets, stenige mineraliteit met wat vuursteen, eucalyptus en koude boter met kalkstof. 'The scent of a woman'. Dit is sensueel.. wat zeg ik, het is orgasmisch. Bij de eerste slok is het alsof je verliefd raakt door onbeschrijflijke schoonheid. Het mondgevoel is zacht met een lichte pareling als een dansende ondine op je tong. Een tongstrelende aanzet van peer en citroen leidt je naar vijg, nougat, kumquat, koude boter, sesam, witte peper, rokerigheid en mineraliteit. De balans is perfect met kristalheldere zuren. Het lijkt alsof je schitteringen van diamanten kunt proeven. De finale is lang en zalvend met citrus, kumquat, lichte zestes en kruidigheid. Dit is een grote wijn, als een sprankelende Montrachet. Deze champagne moet je echt karafferen want dan pas onthult zij haar ware schoonheid. Een eer om haar te hebben mogen leren kennen.


Wijnton.be : Een goede ratafia de Champagne als aperitief of Marc de Champagne ?

Michiel : Persoonlijk zou ik marc als digestief drinken en een goeie ratafia's avonds als standalone. Ik heb een ratafia geproefd zo mooi en complex dat ik er met mijn verstand niet bij kon dat het effectief een ratafia was. Het was een creatie van grootmeester Anselme Selosse: Il était une fois, ratafia van chardonnay.

Wijnton.be : welke zijn uw persoonlijke mooie momenten of verlangens met Champagne.?

Michiel : Er valt nog zoveel te ontdekken in champagne en ik focus mij vooral op de jonge wijnboeren die een interessante filosofie hebben. Aanvankelijk was ik geen voorstander van biodynamische champagnes met die pleister-, isobetadine- of zelfs cannabisgeur, maar die tijden lijken voorbij te zijn. Het zijn nu vaak de champagnes die mij het meest verrassen in positieve zin. Hoewel ik veel flessen toegestuurd krijg, zijn er wijnbouwers die dit niet doen. Selosse is een icoon in Champagne en ik verlang om meer Selosse te proeven. Lezers van mijn blog vragen me dan: 'Waarom staat Substance niet op je site? ' Het is voor mij helaas onbetaalbaar. Op mijn verlanglijstje staan: Billiot, David Leclapart, Georges Laval, Champagne Jestin (of cuvée Sapience van Marguet), Rosé Creux d' Enfer van Cédric Bouchard, Dufour, Blanc de Blancs van Emmanuel Brochet en de Rosé de Saignée van Ulysse Collin.

Wijnton.be : Welke flessen komen op tafel bij uw volgende grote degustatie ?

Wijnton.be : Ik kijk vooral uit naar het diner dat in februari zal plaatsvinden in De Foyer te Gent. Het is reeds volledig volzet. Op dit evenement zal waanzin geproefd worden in combinatie met topgerechtjes gecreëerd door chef Filip Bossuwé.

Wat proeven we? Ployez-Jacquemart 1996, Bourdaire-Gallois 2004, Eric Rodez Empreinte de Terroir Pinot Noir 1999, Drappier Carte d'Or 1979, een oude jaargang Charles Heidsieck Charlie uit Magnum en we eindigen met Henriot Rosé 1989 Magnum. Bij mijn wekelijkse professionele degustaties zal ik volgende flessen proeven: Bonnaire (Prestige, Variance en Ver Sacrum), De Castelnau (Brut Réserve, Brut 2002 en Blanc de Blancs 2002) en champagnes van Etienne Calsac, een beloftevolle nieuwkomer uit Avize.

Michiel : (nog steeds vol passie om te praten) - Zijn er nog vragen ?

Wijnton.be : Onze leden, aangesloten bedrijven, sponsors, surfers en bloggers van hun vertrouwde favoriete wijn/siteblog Wijnton.be zijn nu wel hoog verwend geweest. Na uw wondermooie uitleg, zal er nog een andere kunnen keuze gemaakt worden ?

Michiel : (lacht) Graag gedaan !

Wijnton.be : Hr. Carl Devriese : Uitgemaakte zaak, Champagnes blijven het beste aperitief ter wereld.


Turkije bezit een weelde van wijndomeinen. Kunnen wij u overtuigen ?


Turkije een wijnland? Zekerlijk, en wat we reeds eerder meedeelden, neem ze echt ernstig. Het gaat zelfs over meer dan 120 bedrijven - een tiental grote uitschieters. De knowhow leerden ze in Frankrijk en Italie - de goede klimaatstsomstandigheden lenen er zich naar toe. Wij beschikken over een mooie wijnlandkaart, met toerische plaatsen en bijzonderheden die alle verbazing verwekt. De wijndomeinen zijn bijna allemaal gelegen dicht bij de 'hils' en zeeen, die dit wijnland rijk is. Een touristische wijnroute bezitten ze eveneens met een rijkdom van Europese restaurants en bezienswaardigheden van geschiedkundige oorden. Sommmigen liggen dicht bij een vakantiebestemming of kunnen zelfs bereikt worden met een klein vlieghaven of per wagen. Potlooddikke autostrades op de wijnlandkaart leiden naar de wijndomeinen, waarbij enkele rivieren de zeeen voeden, afkomstig van het hooggebergte. Windsurfers, diepzee duikers, sieren deze kaart en de grote blauwe wijntrossen wijzen naar de kelders. De Turkse en Engelse informatie van de wijnlandkaart kunnen wij deze vertaling bezorgen. Spijtig sommige informatie ontbreekt- de websites van sommige domeinen of is een echte nachtmerrie iets te kunnen vertalen. We nemen het echt niet kwalijk, maar willen ze Europees uitvoeren, dat is dit een prioriteit. We kunnen echt zeer mooie en boeiende informatie bezorgen. Ik denk dat het zo voor de hand ligt dat het zeer goede wijnen zijn. Hun prijzen plaatsen we erbij.

Wijnregio Turkije in een notendop

De voornaamste wijnregio's van Turkije

Marmara en Thracië regio
Egeïsche regio (Onder meer Denizli en Izmir)

Regio van centraal Anatolië (Voornamelijk de regio van Ankara)

Verdere wijnregio's
Cappadocië regio rond Nevsehir, Urgup, Kayseri
Zwarte Zee regio (voornamelijk de kustregio)
Regio van Oost-Anatolië
Regio van Zuidoost-Anatolië (Onder meer Gaziantep en Sanliurfa)
Middellandse Zeeregio



Fotomateriaal van alle foto's is real-echt !

Wijnlandkaart Turkije -(bezitten we haarscherp op groot formaat) - alle vermelde bedrijven zullen we beschrijven. Alles kan je terugvinden op deze foto. We denken dat het duidelijk is ! Wijnen verbouwen in Turkije is mogelijk! Nu nog overtuigen met onze top informatie !














BARBARE Vineyard

Gelegen in Can Topsakel is dit wijndomein 250 HA groot, op een afstand van 1,5 uur van Istanbul. Het domein bezit een bijhorend restaurant midden de wijngaarden en werkplaatsen om te bezoeken. In en rond 'the hills of Barbaros Town' maakte dit bedrijf een start in de jaren 2000. De wijnmaker is de Heer Xavier Vignon als 'consultant for prominent Chateaus in France' - verwijzen ze naar de knowhow die hij bezit van Franse kastelen en de wijnmakerij. De keuze van het bedrijf is gevallen op Europese rassen zoals Cabernet Sauvignon , Merlot, Syrah, Grenache, en Mourvedre. Hun doelstelling is vooral 'organic and biodynamic' methodes toe te passen en staat vermeld. Voor mij een moeilijkheidsgraad vooral voor de 250 ha wijngaard - waar de lonen vermoedelijk laag liggen en is dit haalbaar ? De vermelding van het resultaat is een Chateau-style met rijke (zonovergoten) kleuren, complexe aroma's en een 'soft tannine aflever

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese