Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De bubbels van Bernard Massard - en andere kelders in Luxemburg ! ******

Gepost op 13/11/2014 om 20:39 door Carl in de rubriek algemeen.

De Moezelvallei is al 225 miljoen jaar oud en er wordt al zo lang als de mens zich kan herinneren wijn verbouwd. De Kelten, de Galliërs en nadien de Romeinen cultiveerden er wijngaarden nog lang voor de kloosters de wijngaarden in handen namen en verder uitbreidden. Na de strenge winter van 1709 bestond er in de Moezelvallei vrijwel alleen nog wijnbouw. Vanaf de 19de Eeuw wordt 90% van de wijngaard gewijd aan de Elbling-druif, die in hoofdzaak geëxporteerd werd naar Duitsland om er Duitse wijn mee te versnijden.

Het is pas na de oprichting van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (1921), de stichting van het Institut viti-vinicole te Remich (1925) en de oprichting van het 'Marque Nationale' (1935) dat de wijngaarden werden gediversifieerd en zich verder ontwikkelden. Een nieuwe belangrijke stap was de oprichting van herkomstbenamingen «Moselle Luxembourgeoise - Appellation contrôlée» , «Crémant de Luxembourg» en de bijzondere vermeldingen «Vendanges Tardives», «Vin de Glace» (Eiswein), «Vin de Paille» en de «Vins barrique» in de jaren '80. Ze gaven de Luxemburgse wijnbouw een stevige reputatie die nu nog verder uitgebouwd wordt door de Commissie voor de Promotie van Wijnen en Crémants van Luxemburg.






De luxemburgse kelders

Drie verenigingen van producenten vormen de belangrijkste pijlers van de Luxemburgse wijn:

'Les Domaines de Vinsmoselle' verenigt 6 coöperatieve wijnvennootschappen en groepeert zo'n 450 leden-wijnbouwers (61,80 %)

'Les vignerons indépendants' (21,60 %) vertegenwoordigen 52 domeinen die sinds 1966 opgenomen zijn in 'l'Organisation Professionnelle des Vignerons Indépendants' (O.P.V.I).

'Les producteurs-négociants' (16,60 %) is een groepering die sinds 1920 de leden van 'Les Promoteurs des vins Mousseux en sinds 1928 ook de leden van 'La Fédération des Producteurs Négociants' vertegenwoordigt.


De Kwaliteit


20 ANS - Crémants de Luxembourg De «Crémant de Luxembourg» is het jongste juweel aan de kroon van de Luxemburgse Moezel. Hij onderscheidt zich van de klassieke schuimwijnen door enkele specifieke kenmerken, zoals het feit dat moet gemaakt worden van perfect gezonde en rijpe druiven die niet mogen gekneusd worden bij het transport. Bovendien mag de «prise de mousse» of de vorming van het koolzuur enkel plaatsvinden volgens de traditionele methode van een tweede alcoholische fermentatie en een rusttijd van negen maanden op het eigen sediment (de zogenaamde 'sur lie' techniek). Deze zorgvuldige en arbeidsintensieve vinificatie bezorgt de crémant zijn nobel karakter en zijn onvergelijkbare elegantie.

De «Crémant de Luxembourg» wordt gemaakt van de beste druivenrassen uit de Luxemburgse wijngaarden.

Elk huis of domein kiest voor een eigen blend, dus een eigen mengeling van druivenrassen vaak afkomstig van verschillende wijngaarden. Dit met de bedoeling een crémant te produceren met een eigen karakteristieke stijl.







Adres Kelder Bernard Massard
8, rue du Pont

L-6773 GREVENMACHER

Open Vinothèque:
1 avril - 31 octobre, tous les jours de 9-18h

1 novembre - 31 mars,
lundi - vendredi 9-12h et 13-17h, samedi 9-13h.

De rassen

Auxerrois, Pinot blanc, Riesling, Pinot gris, Gewürztraminer, Rivaner, Elbling, Pinot noir, Chardonnay.


De kelders in Luxemburg :

Domaine Viticole Mathis Bastian


Domaine Viticole Beck-Frank


Caves Albert Berna-Ley

Caves Bernard-Massard

Domaine Viticole Cep d'Or


Domaine Viticole Charles Decker

Domaine Clos des Rochers

Centre d'élaboration Crémants POLL-FABAIRE


Caves St Remy-Desom s.àr.l.

Domaine Viticole Mme Aly Duhr & Fils

Caves N. Duhr et Fils

Clos « Mon Vieux Moulin » Duhr Frères

Caves Gales S.A.

Domaine Viticole A. Gloden & Fils

Caves de Greiveldange - Domaines Vinsmoselle

Caves de Grevenmacher - Domaines Vinsmoselle

Domaine Viticole Häremillen s.àr.l.

Domaine Alice Hartmann

Winery Jeff Konsbrück

Domaine Viticole Kohll-Leuck


Domaine Viticole Kohll-Reuland

Viticulteur Benoît Kox

Caves Krier Frères

Domaine Viticole Krier-Bisenius

Domaine Viticole Krier-Welbes

Domaine Viticole L. & R. KOX

Domaine Viticole «La Chaumière»

Caves Legill

Domaine Viticole Lethal

Caves Jean Ley-Schartz

Domaine Viticole Jean Linden-Heinisch

Domaine Mathes

Domaine Viticole Max-Lahr & Fils

Caves Muller & Fils

Domaine Viticole Pundel-Hoffeld

Caves Pundel-Sibenaler

Caves du Sud Remerschen - Domaines Vinsmoselle

Caves Ries

Domaine Henri Ruppert

SCHLINK domaine viticole

Maison Viticole Schmit-Fohl

Domaine Viticole Schram & Fils

Domaine Viticole Schumacher - Knepper

Domaine Viticole Schumacher - Lethal & Fils

Caves St Remy-Desom s.àr.l.

Caves St. Martin

Caves de Stadtbredimus - Domaines Vinsmoselle

Caves J.P. Steinmetz-Duhr

Domaine Viticole Steinmetz-Jungers

Domaine Viticole Stronck-Pinnel

Domaine Sunnen-Hoffmann

Domaine Thill

Caves de Wellenstein - Domaines Vinsmoselle

Deca eigendomsrechten © NOV 2014 - Niets mag verspreiding krijgen zonder onze toelatingen. ©





Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese