Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Domaine Hugel : 2014, een groot millésimejaar voor het ras riesling.

Gepost op 30/01/2015 om 09:14 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gaat goed bij de Elzassers, zeker bij het domein Hugel die verleden jaar zijn 375 ste oogstjaar vierde.
Étienne Hugel : 'Il sera un millésime exceptionnel pour le Riesling', kwam onze mailbox binnen. Voor vele wijnliefhebbers is dit groot nieuws - riesling was even uit de actualiteit verdwenen. Naast Duitsland is de regio Alsace een top locatie voor deze druivelaar.

De familiale wijnbouwers Hugel begonnen in het jaar 1639 op een kleine oppervlakte in de omgeving van Riquewirhr. Heden bezitten ze 30 ha wijngrond, waarbij ze een 100 ha fruitmateriaal bijkopen. Zo bezitten ze 1 % 'du vignoble alsacien', niet zo bijzonder om het groot te bekijken- maar Internationaal wel. Aanziet het als ' un véritable porte-drapeau des vins d'Alsace' liet hij ons weten. 93 % van de flessen krijgen een export naar 108 landen. Het is noodzakelijk onze kwaliteit steeds op punt te houden. In 1996 kwamen ze met een digitale voorstelling in 8 talen van hun domein, waarbij Hugel in 2009 de omschakeling naar bio-activiteiten melde. Dit zullen ze in China ontdekt hebben, de nieuwsgierigheid groeide. Riesling is een zeer goede begeleider van Aziatische gastronomie en dit heeft nu voor China zijn voordeel. De variëteit gewurztraminer is dit ook en kwam het aanbod zeer hoog te staan. Zo zijn de werkzaamheden verplaatst naar een latere oogstperiode met generale wijnen naar diversiteiten of zoete wijnen. De cliënten volgden de strategie en bleven trouw aan het volledig concept.



375ème vendange (oogstjaar)

Heden kreeg het domein 'Hugel' het statuut van ambassadeur voor de regio Alsace voor zijn bijzondere late oogsten 'des vendanges tardives'. Frankrijk wachtte duidelijk niet om dit te verzilveren, om buurland Duitsland voor te zijn. Dat resulteerde voor de nog grotere uitbundigheid van Étienne Hugel : ' nous sommes une maison historique du vignoble alsacien'. Nous avons beaucoup contribué à la notoriété des vins d'Alsace, en particulier, dont nous avons été les pionniers. Les vins d'Alsace souffrent d'un déficit d'image en France : on les trouve beaucoup en grande distribution, à bas prix . Nous nous appliquons à leur rendre leurs lettres de noblesse, et voulons faire savoir qu'il existe en Alsace une grande diversité de cépages, de terroirs, de styles. Een beetje een chauvinistische taal die we van de Fransen gewoon zijn. De vertaling is duidelijk : de meeste verscheidenheid van variëteiten, terroirs en stijlen van droog tot zoet. Daarnaast de melding van de grootste distributie en de laagste prijzen. Ze kunnen zich nog versterken met hun vakkennis van 375 oogstjaren en ervaringen. Is dit geldig voor de ganse regio 'la vallée du Rhin' ? Dit wllen we eens onderzoeken.


Weersomstandigheden worden steeds beter.

We waren benieuwd naar de weersomstandigheden, en konden dit vaststellen :

Sedert een tiental jaar, zijn de omstandigheden beter geworden. Vooral voor de 'l'équilibre des vins' (schitteringen), die reeds begon in het jaar 2003. Een mooie bloeiperiode, warme zomer en nazomer. Aangepaste vochtigheid, die de conditie van de druivenplanten verschillende millésime's jaren opleverde, net zoals het grot oogstjaar 1960.

2004 : bijna vergelijkbaar als het jaar 2003, met dit verschil van een vroegere oogstperiode. Dit echter voor de klassieke wijnen, waarbij riesling een subtiel jaar opleverde.

2005 : dit jaar zal voor velen nog in het geheugen blijven met een uitzonderlijk warm jaar. Rijpe, gebalanceerde wijnen, met uitzonderlijke zonne-uren. Late oogsten die vooral 'gewurztraminer' gouden fonkelingen, suiker- en zuren (aciditeiten) meebrachten.

2006 : de warmste juli uit de optekende geschiedenis , met een koelste augustus. Riesling heeft zich terug groot kunnen maken voor prachtige bottelingen.

2007 : met een warm voorjaar rond mei, koude natte zomer, zonnige najaar waarbij alles is goed gekomen bij de vinificatie om rond 2012-2013 te verbruiken. Riesling toonde wat hij in zijn mars bezat.

2008 : wisselvallig met veel droge periodes, onvoorspelbaar voor het resultaat, maar het leverde droge frisse wijnen op. Wie vroeg oogstte genoot van kwaliteit - wie later oogstte van de weelderige kwaliteiten.

2009 : veel barbeque's te zien in de zomer, met evenveel paraplu's over de ganse lijn. De voor-& nazomer leverde de pinot gris tot een topjaar . Voor de slimmeriken waren de late oogsten voor sommige terroirs zeer goed.

2010 : Uitzonderlijk, zelfs extreem, die resulteerde in kleine oogsten en dit is iets minder. De wijnen bezitten een lange lagering. Aankopen !

2011 : een uitstekend voorjaar, twee natte zomermaanden, een zonnig nazomer in oktober. Snelle verbruik zal het resultaat zijn.

Het profiel van de wijnen voor 2014 !

Millésime 2014 ? Bingo voor een zachte winter, een mooie ontwikkeling van de druivenplanten, net zoals het jaar 2003. Voor de maand juli was een record te meten voor de pluviometer, of regendagen, net zoals de maand augustus. Enkele zonnige dagen maar daar bleef het bij. Algemeen besluit fris. Maar dan kwam de maand september 'exceptionnel', droog, zonnig met het uitblijven van sanitaire regenvlagen. Het rendement van oogsten tussen 45 hl/ha en 55 hl/ha. Maar voor sommige plaatsen was er angst voor de Suzuki-vlieg die veel onheil voorspelde. (zie onze melding hiervan) Het is beperkt gebleven, slechts kleine partijen hebben de toekomstige millésime tegengehouden.


De oogstperiode begon rond 16 september tot 16 oktober en dit is werkelijk uitzonderlijk. Een 'revanche' voor de laatste 10 jaar jubelde Hugel voor de traditionele wijnen, iets minder voor de 'sélection Grains nobles'. Bericht voor de wijnliefhebbers : maak plaats in uw kelder voor Riesling 2014 ! En hoe mooi ze het in de taal van Molière kunnen zeggen :

Avis aux amateurs, donc : faites de la place dans votre cave pour le Riesling 2014 de Hugel. . Genoteerd ! Double BINGO !




Riesling als druif


Riesling is een witte druivensoort. Oorspronkelijk zou het een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een traminer variant. De druif staat als een van de beste soorten bekend. Duitsland, Elzas, Luxemburg, Oostenrijk (!), Zuid- Australie, Nieuw-Zeeland, Zuid- Afrika, New York State, Italië is hij vooral te vinden en zeer geliefd.

Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. Haar wereldbekendheid is echter te danken aan de zoete wijnen die deze druivensoort voort kan brengen. De rieslingdruif kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen die lang houdbaar zijn. De druivenstokken staan voor deze hoge kwaliteitswijnen.

Het assortiment van wijnen kunnen zowel staalachtig tot voluptueus geparfumeerd overkomen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de geuren 'petrol' afgeven, daar is helemaal niets mis mee. Volgens vele wijnliefhebbers behoort riesling tot de beste witte druivenrassen ter wereld. Mijn persoonlijke mening gaat naar de grote finesses uit Oostenrijk. Persoonlijk heb ik eens een riesling gedegusteerd van 27 jaar oud, de druivenstokken waren ruim gepensioneerd van 120 jaar. (Duitsland). De grondsoort bevatte zelfs veel grijszilver kalk-mergel schilferstukken . (weerkaatsten s'avonds nogmaals de warmte). Ik moet het niet meedelen : buitengewone kennismaking voor de genen van riesling . De stokken kunnen inderdaad zeer oud worden, de opbrengst is dan wel zeer laag. De meeste wijnbouwers laten het niet zo ver komen.









Deca eigendomsrechten Jan 2015. © Wijnton.be

Met dank aan de Heer Hugel ! Succes !






Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese