Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : Blauer Spätburgunder

Gepost op 11/09/2013 om 23:37 door Carl in de rubriek algemeen.

Vermoedelijk, kijken jullie reeds benieuwd uit voor deze kennismaking van een nieuw ras (of ...toch) - en weten jullie reeds dat het over een Duits druivenras gaat! Gefeliciteerd ! Maar dan echter in een Duits benaming. Nog nooit in uw glas tegengekomen of gedegusteerd? Neen ? Jazeker, want jullie kennen de Blauer Spâtburgunder : wereldberoemd als één van de edelste rassen. Het gaat over niemand anders dan de 'Duitse' benaming voor de Pinot Noir ! Dit is terug sakkeren voor verwarring van één druivenras die twee benamingen heeft. Dit komt nog wel vaker voor, en vermoedelijk is de 'Franse' benaming in een ander taalland een hindernis (uitspraak ?) Ook voor Spanje o.a is het 'Frans' niet toehankelijk. Lokaal kan in ieder wijnland ook druivenrassen een ander dialect krijgen. Wijnboeren spreken graag hun eigen wijntaal- en als ze werkzaam zijn in een ander land .....
Wijnton.be is er voor jullie om dit allemaal, met de beste informatie te bezorgen... Daar gaan we terug !

De Pinot Noir & Blauer Spätburgunder op Duits grondgebied

Als er kalkbodems, grafiet, leisteen, zandmineralen zijn, dan is er leven op aarde voor de stokken. De Blauer Spätburgunder voelt zich kiplekker , zelfs met iets minder dan klimaats-omstandigheden. Zoek dit ras in de 'OBERMOSEL' en plaats hem bij een Bourgondiër. Weinig kans, dat de fles jullie niet zal bevallen. Daar is hij werkelijk op top niveau ! Vaak krijgen de wijnen een opvoeding in kleine houten vaten of barriques - dit is voor mij persoonlijk iets minder. Toch is iets voor jullie, wijnliefhebbers, surfers, dan schudden wij de handen. Natuurlijk houden wij eveneens van wijnen met een houtlagering, maar het terroir (smaak) gaat dan verloren. Spatburgunders (worden ook zo (zonder Blauer ) genoemd in Duitsland (!) , worden ook als rosé of als schuimers zoals 'Spätburgunder rosé sekt' verkocht . Voor deze laatste fles moet je nooit twijfelen ! Pinantie = pinantie (voetbaltermen) of Blauer Spätburgunder of Spätburger of Pinot Noir blijft Pinot Noir. Echt gek natuurlijk.


Het ras

Een goede blauw-zwart ras met dichtgeschroefde bessen in een omgekeerde driehoek bij de bijna oogstperiode. Mooi groen donkergekleurde bladeren, en dit is te wijten aan zijn gulzige mineralen-opneming. Zeer dunne pel, met bescherming van het vruchtvlees en sappen. Optimaal gaan ze het ras 'kort' of laag bij de grond houden of snoeien. (zie Bourgondië). Hoe beter een laag rendement (oogst/ha) - hoe fruitiger in het glas. (kers-framboos). Het ras is onherroepelijk de grote koning bij schuimers. Zie maar bij Champagne ! Een cuvée : blanc de noirs (uitsluitend met blauwe rassen in assemblages) met methode traditionette is altijd iets krachtigers dan uitsluitend witte rassen. Is er dan een minpuntje te verwachten? Jawel ! Hagel of zware regenval (pel is broos) en het ras moet goed in de gaten gehouden worden voor ziektes. Bourgogne blijft het allerbeste ras voor de Pinot Noir. We nemen afscheid , maar vergeet hem niet , zoals op Duits grondgebied ! Een ereplaats komt nog bij onze proefnota's en we zullen hem in de proeverijen steken van Wijnton.be degustaties.

Succes bij de vondsten !

Deca Sept 2013 eigendomsrecht -

Alle rechten voorbehouden.
Alle teksten op wijnton.be zijn automatisch auteursrechtelijk beschermd!
Dit principe van bescherming van rechtswege geldt in alle landen die de Conventie van Bern van 9 september 1886 voor de bescherming van werken van letterkunde of kunst ondertekend hebben.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese