Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wat je altijd wilde weten over mousserende- of stille wijnen.

Gepost op 16/08/2015 om 12:21 door Carl in de rubriek algemeen.

Staat uw aperitief klaar ? Kies je dan voor mousserende- of bubbelwijnen of stille wijnen ? Het verschil is groot te noemen. Niet alleen gaan ze een witte mousse meebrengen, en parelen of je ziet allemaal niets. Het openen is ook aan een ritueel verbonden of gewoon met een kurkentrekker. Maar ook de druivenrassen gaan verschillende proefwaarden bezorgen : van monocépage wijnen (één enkel ras) of assemblages en de wijn vocabolaire voor verschillende druivenrassen. Dit kan 2 of meerdere zijn. Het edel kleurloos sap van blauwe druiven of witte varieteiten.

Ongeacht uw keuze, is de feestvreugde iets beter voor mousserende wijnen. Proefgenot, zijn ook niet hetzelfde door het parelen, maar ik geef ook het voordeel van twijfel of dit werkelijk moet. Een sappige viognier bvb. of sauvignon blanc, Riesling, Moezel, en zijn fruitigheden . Spaanse Cava, Champagne, Crémant de Bourgogne ....Luxemburg, Loire, Jura, Bordeaux. Of Italia, en Nieuw-Zeeland, vin mousseaux. Een geheugensteuntje voor dit alles. Geniet ervan.

Champagne


Hier is het ooit allemaal mee begonnen, de populairste der sprankelende wijnen. De naam is zoals je waarschijnlijk wel wist afkomstig van de Champagnestreek in Frankrijk, en wordt geproduceerd met drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Enkel de mousserende wijn die in de Champagnestreek wordt gemaakt mag zichzelf officieel "champagne" noemen. Champagne komt dus per definitie uit Frankrijk.


Prosecco


Deze wijn met bubbels is in Amerika, Italie, ook in ons land , meer bepaald in het frans gedeelde, erg populair, al kan het prijskaartje daar voor iets tussenzitten. In vergelijking met champagne is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die gefermenteerd is. Prosecco wordt - in tegenstelling tot champagne - niet beter met de jaren, en wordt dan ook altijd jong gedronken. Deze mousserende wijn wordt gemaakt van proseccodruiven.


Cava



Het Spaanse antwoord op de Italiaanse sprankelende wijn is de alombekende cava. De bereidingswijze is identiek aan die van champagne, met als verschil dat het overal in Spanje gemaakt kan worden en niet streekgebonden is. Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de drie Spaanse druivensoorten die aan de basis liggen van een fles cava. Ook dit prijskaartje is aanzienlijk voordeliger dan dat van een fles champagne, maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Cava wordt in tegenstelling tot prosecco wel soms wat ouder gedronken, net zoals champagne.


Crémant


Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt. De oorsprong van benaming ligt in Luxemburg, en dit kreeg geen bescherming. De Luxemburgers hadden daar recht op, want ze beschikken over zeer mooie Crémants met of zonder riesling, pinot blanc, en andere varieteiten.
Frankrijk produceert Crémants de Loire, Jura, Bordeaux, Bourgogne, en ook de plaatselijke reglementering is vastgelegd. Het verschil is torenshoog. Van chardonnay, tot chenin .

Lambrusco


Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt gemaakt van - je raadt het al - de lambruscodruif.

Espumante


Ook de Portugezen hebben hun eigen wijn met bubbels, die ze de espumante noemen. Hij wordt gelijkaardig aan de champagne geproduceerd. Niet te verwarren met heel goedkope Portugese espumosos, waarschijnlijk de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels ontstaan. Vergelijkbaar met wat deze dame doet met haar Sodatream apparaat. Toch lekker.

Asti


Nog een bubbelend wijntje dat van de Italianen afkomstig is, en een beetje zoeter smaakt dan prosecco. De Italianen draaien nooit rond de pot wat hun wijnnamen betreft: Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar Asti van gemaakt wordt. Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo'n 5 à 8%.


Sekt


Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide. Die herken je aan de naam "Schaumwein", oftewel: schuimwijn.

Blanquette de Limoux

Blanquette de Limoux, is vermoedelijk de alleroudste uitvinding van alle mousserende wijnen ter wereld. Limoux is gelegen in het zuiden van Frankrijk, in het département van de Aude of wijnregio Lanquedoc-Roussilion. Een Klein dorp met slechts 12.000inwoners op 32km2, waar ook de plaatselijke randgemeenten er nog extra bijbehoren. Een plaatselijke kloosterorde,is er aanwezig die de mousserende wijnen uitvond. Daar zijn werkelijk redenen en geschriften van. Dat deze mousserende wijn, niet mag onderschat worden : doe de proef op de som.
Schenk uw gezendschap deze wijnen, en vraag hun oordeel. Chardonnay met zonovergoten fruitigheid bvb , maar volgens uw wensen, kan nog iets beters gevonden worden. Duidelijk zijn sommige flessen goedkoper in prijsvorken, maar ook uitstekend, en ik geef zelf de twijfel naast een Champagne.

Het areaal van deze wijnregio , met erkenning als A.O.C. is 1800 ha met 400 producenten en 8 handelshuizen en 24 private wijnbouwers. 81.000 hl. gaan de wereld rond.

Deze informatie is goud waard, om toch een uitstekende fles aan te kopen. Het etiket is zeer belangrijk te noemen.

Limoux kan zowel wit als rood zijn. De witte kan zowel mousserend als stil zijn. De witte mousserende wijn komt het meeste voor. De rode is een stille wijn. Er worden ook rosé wijnen gemaakt, maar die vallen niet onder deze AOC.

Kwaliteitsaanduiding

* 1929 : Eerste afbakening van de Cru Limoux

*1938 : AOC Blanquette de Limoux en Blanquette Méthode Ancestrale (mousserende wijn)

* 1959 : AOC Limoux blanc (stille wijn)
* 1990 : AOC Crémant de Limoux
* 1993 : Aanpassing AOC Limoux blanc met uitbreiding van twee toegestane druivensoorten (chardonnay en chenin blanc)
* 2004 : Aanpassing AOC Crémant de Limoux met uitbreiding van een toegestane druivensoort (pinot noir) en AOC Limoux rouge (stille wijn)

Toegestane druivensoorten

Blanquette: Mauzac (minimaal 90 %), Chenin and Chardonnay.

Blanquette Méthode Ancestrale: 100 % Mauzac.

Crémant: Chardonnay (minimaal 40% minimum), Chenin (minimaal 20 %) en samen maximaal 90%. Daarnaast minimaal 10% van Mauzac en Pinot Noir (samen maximaal 20% maxi) of Pinot noir (maximaal 10%)

Limoux blanc: Mauzac (minimaal 15 %), Chardonnay, Chenin.

Limoux rouge: Merlot (minimaal 50%), Côt, Syrah Grenache (minimaal 30%), Carignan (maximaal 10%).


DECA Augustus 2015


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese