Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Libanon Wines - een kennismaking met een sterk dossier ! Exclusief Wijnton .be *******

Gepost op 31/10/2015 om 11:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Een land in het Midden-Oosten, dat heet Libanon, een rupubliek, dichtbevolkt gelegen aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee. In het zuiden grenst het aan Israël en in het oosten en noorden aan Syrië. Het land behoort tot de Arabische Liga. Hoofdstad is Beiroet. Een Libanees pasmunt om te betalen. Dichtbevolkt met 4,467 miljoen inwoners op een oppervlakte van 10.452 km2. Geen al te beste reputatie voor oorlogsconflicten en buskruitdampen.

Château Musar, is in ons land, goed gekend bij handelaars en wijnproducenten in de bakkavallei. Maar ze waagden een bezoek met een ganse groep wijnproducten naar Megavino, tijdens de wijnbeurs op de Heysel. Wij konden uitvoerig praten met indirecte medewerkers van de meeste bodegas (Franse taal), wij degusteerden, en staan aan de grond genageld, wat ze in hun mars hebben.

Een exclusief reportage van een onbekende wijnareaal met een toekomst. Gemakkelijk te onthouden voor een algemene voorstelling : North Lebanon , Bekaa Valley, Beirut (hoofdstad), Mount Lebanon, South Lebanon. Eveneens 4 seizoenen, met koude winters, warme zomer, en voor wijnbouw uitstekende mogelijkheden. We gaan exclusief enkele bodegas beschrijven in verschillende thema's - we bezitten de flessen, tot op de fond gaan we degusteren.


Kennismaking met 'Vin du Liban'

De wijnbouw in Libanon is een van de oudste in de wereld. De moderne wijnbouw vindt voornamelijk plaats in de Bekavallei - rondom Baalbek - waar het warm en zonnig is. In 1998 waren er nog slechts vijf wijnmakerijen van betekenis. Ondanks de vele conflicten die het land kent, wordt er jaarlijks toch nog zo’n 5 miljoen liter wijn geproduceerd in ongeveer 30.000 ha wijngaard. In 2010 werd dit gerealiseerd door ruim 30 wijnbedrijven.


Geschiedenis

De wijnbouw in Libanon vindt er al zo'n 8000 jaar plaats. Het land ligt in een driehoek die de bakermat is van de wijnbouw welke wordt gevormd door de Kaukasus (het tegenwoordige Armenië en Georgië ), Mesopotamië (het tegenwoordige Irak ) en Palestina.

De Feniciërs brachten 5000 jaar geleden de eerste wijnstokken langs de kuststrook in cultuur. Uit opgravingen bij de stad Byblos zijn hier aanwijzingen voor gevonden. Door Robert Ballard - een oceanograaf uit de Verenigde Staten - zijn twee Phoenische wrakken van 750 jaar BC gevonden met daarin een lading wijn die nog intact was. De wijn lijkt door de Feniciers te zijn beschermd door een laagje olijfolie op de wijn en vervolgens verzegeld door een dennenhouten-stop met hars. Wijn heeft een belangrijke rol gespeeld in de Fenicische religie. De Griekse god Dionysus dan wel de Romeinse god Bacchus hebben hun oorsprong van de wijn-rituelen uit de Kanaän.

In de stad Baalbek staan de ruïnes van de Tempel van Bacchus welke door de Romeinen in de 2e eeuw BC is gebouwd ter ere van hun wijngod Bacchus. Er zijn vele afbeeldingen te zien van wijnranken en wijnconsumptie.

Het waren de Venetiaanse kooplieden die rond de middeleeuwen de wijn exporteerden naar Europa.

In 1517 - toen het grondgebied van het hedendaagse Libanon deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk - was wijn verboden. Behalve dan voor religieuze doeleinden.

Moderne wijnbouw

In 1857 plantten de Jezuïeten-monniken de uit Algerije afkomstige cinsault-druif. Dit deden ze op het Chateau Ksara in het Zahleh district in de Bekavallei. De Franse ingenieur Eugène François Brun richtte het Domaine des Tourelles op. Anderen volgden zijn voorbeeld. Met name Gaston Hochar die dat deed met Chateau Musar. Tussen de twee wereldoorlogen was het de Franse invloed die de cultuur van wijndrinken bevorderde. Net als de verfijnde mediterrane cultuur die Beiroet op dat moment had. In de jaren 60 van die eeuw waren er zo al enkele wijnhuizen actief.

Sinds 1982 is de productie van wijn enorm afgenomen vanwege de oorlog. Pas in de jaren 90 kreeg de wijnbouw een nieuwe impuls. Domaine Wardy werd in 1997 opgericht en Massaya in 1998. De Franse invloed bleef onverminderd groot.

Het conflict van 2006 veranderde niet veel aan de voortgang in nieuwe ontwikkelingen. Ook al misten sommige wijngoederen op een haar na hun oogst. Massaya’s oogst werd helaas toch geheel vernield. Ondanks - of misschien wel dankzij - steeg de vraag naar Libanese wijn. Wellicht uit solidariteit van Britse kopers.

De wijn en wijnhuizen

Château Musar 2004 uit de Bekavallei
Het zijn juist de Franse druivensoorten die hier verbouwd worden. Zoals Cabernet sauvignon en Merlot, maar ook de typische "Rhône-druiven" Cinsault, Carignan en Grenache. Daarnaast kent men ook inheemse soorten zoals Obaideh en Merwah.

Alle grote wijnmakerijen bevinden zich in het zuidelijke deel van de Bekavallei. Chateau Ksara is de grootste en neemt 70% van de landelijke productie voor zijn rekening. Het is overigens niet meer verbonden met het Jezuïetenklooster van Tanail. Het is in 1972 verkocht.

Het één na grootste wijngoed is Chateau Kefraya. Hun voormalige wijnmaker Yves Morard heeft daar in de buurt Cave Kouroum opgericht.

Het bekendst is Chateau Musar of Mzar in het plaatsje Ghazir welke in 1930 werd opgericht. Het bereikte internationale erkenning op de Wine Fair van Bristol in 1979. Lange tijd is het het enige wijngoed geweest dat Libanese wijn naar het westen exporteerde. Hun ongeveer 180 hectare wijngaard is beplant met plaatselijke druivensoorten als Obeideh en Merwah die worden gebruikt voor de "Musar White". Daarnaast vooral de vitis vinifera soorten Cabernet Sauvignon en Carignan.
In het jaar 1976 en 1984 is er geen wijn gemaakt vanwege de oorlogshandelingen in het gebied.

Massaya is een wijnmakerij met eveneens grote Franse invloed dat hard aan de weg timmert door zich te profileren via de media en artikelen in het wijn magazine Decanter. Massaya heeft een wijngaard-restaurant en een proeflokaal. De Karam Winery is de eerste wijnproducent in het zuiden van Libanon, in de regio Jezzine.

Voorts kan men als belangrijke wijnhuizen noemen, Chateau Marsyas, Domaine Wardy, Domaine de Baal, Vin Héritage, Château Faqra, Château Nakad in Jdita, Domaine des Tourelles (die ook Brun arak maakt), Clos Saint Thomas, Cave Kouroum, Clos de Cana, Nabise Mont Liban, Château Qanafar, Château Khoury en Couvent St. Sauveur.

Zo'n 50% van de totale productie Libanese wijn wordt geëxporteerd naar voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Klimaat en microklimaat

In de Bekavallei is het zonnig en droog zonder dat er woestijnvorming plaatsvindt. De stenige bodem is daar rijk aan kalk.

De wijnmakerijen in Libanon .

Ondergaande lijst, zijn de meest gekende met een zeer goede reputatie. De meeste eigenaars hebben in Frankrijk de know-how geleerd. Sommige wijnen zijn in ons land verkrijgbaar.
De naamswijzing bewijst de Franse invloed .

- Château Belle-vue : luxe blend met Bordeaudruiven + syrah . TOPPER

- Château Ka : in Europa aanzien met de cuvée 'Cadet de KA' hoogwaardige kersnota's

- Clos St. - Thomas : goed uitgebalenceerde rijpe, pruimachtige rode wijnen met zachte tannines. Zilver op de wedstrijd Concours Mondial de Bruxelles voor de cuvé Pinot Noir 100 %

- Domaines des Tourelles : in opmars en in het oog te houden. Blends zoals syrah en geurige witte wijnen zijn toppers.

- Ixsir : moderne wijnbedrijf met nieuwe Wereldstijlen - labels zoals Altitudes zijn aanraders.

- Domaines de Bael : biologisch teelten met vooral frorale witte wijnen. TOPPER

- Château Marsyas : Chardonnay , sauvignon blanc, en de label Dom Birgylos met een samenwerking met een wijngaard in Syrie.

- Château Kefraya : vooral nectar en versterkte wijnen . TOPPER

- Château Karam : piloot wijnmakerij voor fruitige, geurige wijnen. TE VOLGEN


- Massaya : vooral complexe blends in Rhonestijl . Specialist voor cabernet sauvignon , mourvédre en syrah.

- Château Ksara Sal : vallée de la Bekaa. In Belgie verkrijgbaar met zilveren medaille op Councours Mondial de Bruxelles met als blends cabernet sauvignon, merlot, petit verdot.

- Château Réserve du couvent (vallée de la Beeka) met blends zoals syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon. Goud op Concours Mondial de Bruxelles.

- Château Musar : uit het oosterlijk deel van de Middellandse zeegebied is de meest iconische wijn. Het was de legendarische Serge Hochar (overleden in 2014), die de wereld verbaasde. Blends zoals cabernet sauvignon, cinsault, en vooral carrignon, zijn een zegening gebleken in de geglobaliseerde wereld.

Vooral de jaargangen die opvolgden : '96 tot 2000, van 2001 tot 2007 was er een minder kwaliteit te bemerken. Heden is daar aan gewerkt.
Een cuvée is eveneens gemaakt naar de naam van de eigenaar.







Ontdekken en proeven

Château KA (Liban)

Dit kasteel kunnen we in de geschiedenis beschrijven met liefde en romance, die er heersten gedurende vijf eeuwen ver. We situeren ons in de Bekaa valley, met een personage zoals d'Akram Kassatly die de pionier was van de viniculture van de regio. De herbloei van dit domein begon toen hij in 1960 de overstap maakte naar de Franse regio Bourgogne. In 1968 keerde hij terug naar zijn geboorteland, om samen met zijn broer de alliantie van een wijnbedrijf te starten. In 1974 is dit werkelijk geworden onder de naam ' Kassatly Chtaura' - later werden de initialen op de fles hervormd naar 'Château Ka '.

Ondanks oorlogen in 1975, was de risico te groot, om wijnen te produceren, en bleef het bij liqueurs en fruitige dranken. Een venoot, kwam Kassatly vervoegen en de uiteindelijke wijnmakerij Château KA was geboren. We schrijven 2005, waar de productie voorzien was op 70 ha, waarvan heden nu reeds 25 ha in volle bloei is gestart. Toepasselijk voor de bloei van de druifplanten was de eerste cuvée 'FLEUR DE KA'
De Heer d'Akram Kassaly is tevens een gediplomeerde oenoloog in Bourgogne gewoden, tijdens zijn verblijf in 2005 nu heden de keldermeester eigenaar van het kasteel KA.

Gamma van flessen Château KA

- Sourche Blanche 2012

Druivenstokken : Sauvignon Blanc, Viognier, Muscat, en Chardonnay.

* Een uitstekende samenstelling om van te dromen. Donkergele kleuren met een rijk parfum van exotisch wit fruit, witte bloemen, frisse tinten, en duidelik muscat herkenbaar. Fijne tranenband, perzik, honing, nootachtig. Een extra ordinaire frisheid van agrummes en honingtoetsen. Soepel , fijn en lange afdronk. Een aperitief, fruits de mer. Serveren 8-10 C.
Algemene beoordeling : uitmuntend


Cadet de KA (rood) 2013

Druivenstokken :
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
-6 maanden opvoeding op eik.

Een 'vin de plaisir', met een fruitige toon, de stokken genoten van een verblijf in de vallée de Bekaa. Inktzwarte rode kleur- frisheid van klein rood fruit en bosvruchten, lichtjes fumé, humus, bittere koffie, bittere chocolade, houterige accenten, die wij terug in de mond ervaren. Ronde tannines, zwarte peper kruiden, halflange afdronk. Geen alcoholverstoring van 13 Alc en fijne tranen. Grillades en vleessoorten.
Algemene beoordeling : Prima !


Château KA Rosée (vallée de la Bekaa)

Druivenstokken :

Cabernet sauvignon, Syrah, Tempranillo
(FOTO Megavino Heysel Brussel, waar we o.a met deze vrouwelijke oenologe een gesprek hadden.

Ik denk dat dit duidelijk gaat worden, sterke blends die wereldtop halen. We konden achterhalen van een contact van het pulpfruit om de kleuren vrij te krijgen met korte duur . Goed zo ! Van mengeling geen sprake, edel wit sap, daarna de nieuwe persing en toevoeging van het rode edel sap.Zouden kunnen miserie krijgen met de Champagne regio die eigenlijk het alleenrecht hebben. Maar ze zijn niet Europees gebonden. Schitterende roze kleurenpalet, fijne tranenband, met slechts 13 Alc. Het geurt al van de parfums, frisse aardbei, kers, tros-aalbessen, Engelse bonbons, rode snoepjes, kerslikeur . In de mond krijgen we een goed geconcentreerd fruit, soepelheid met klein fruit van vooral aardbei, fris fruit, provenciaalse kruidenmengsel, met groene paprika die dit keer ongewenst is, fijne zuurkracht, lange afdronk .


Het besluit is duidelijk, Libanon wines behoren tot onze proefwaarden. Helaas is de prijsvork niet goedkoop, dit heeft ook te maken met in invoerrechten - scheepstransport en allerhande tussenpersonen. Dat deze regio oorlog blijft hanteren is geen goede keuze, voor hun wijnindustrie- begrijpt men dat niet ? Groeten aan alle wijnbouwers en dank u voor zo'n mooie contacten. Voor u als wijnliefhebber, een groot volledig dossier, die we van dit land maakten. Dit deden we ook al eerder over TURIJE, en was dit ook niet fenominaal ? Fijne degustaties toegewenst ! Graag gedaan !


DECA eigendomsrechten © okt 2015











Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese