Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vieilles vignes : betere wijnen ?

Gepost op 29/11/2012 om 03:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Een druivenstok met de wetenschappelijke naam : vitis vinifera met daarnaast de soortnaam bvb Chardonnay, Merlot, Riesling, ....is één van de meest bedrijvige doorlevende planten. De levensduur is naargelang het ras, klimaat,bodem, snoeiwijze langer dan een mensenleven, reken gemiddeld een goede 120 jaar. Vele factoren spelen een rol voor een gezonde plant. De wijnbouwer is dan ook aangewezen met zijn druivelaars een goede relatie te hebben - afsterving en vervanging is een jaarlijkse gebeurtenis.

De groei in vier seizoenen


Herfs- en wintertijd zijn eerder rustperiodes, de andere seizoenen is een groeiperiode waarbij de wortels de opname regelen van voedingsstoffen. Warmte en zonneschijn zijn de belangrijkste groei elementen- dit heet men 'OSMOSE' & 'Fotosynthese '. De jonge aanplanting hebben voor hun prille ontwikkeling steun nodig met een stok of draadaanbinding. Reken na een zevental jaren, het eerste fruit dat kan gebruikt worden. Het is niet verstandig ze dicht bij elkaar te planten, alsook tussen de rijen moet er voldoende plaats zijn om zonne-energie op te nemen. Daaarnaast is plaatsruimte om een tractor noodzakelijk om de vele werkzaamheden. Heuvelruggen bieden een betere oplossing voor het zonnelicht.


De eerste jaren

Het onkruidvrij houden, en van gras zaaien tussen de rijen is er nog geen sprake. Iedere druivenstok is voor zijn buur een concurent. Wat men eerder denkt dat een voedzame grond beter is- heeft het verkeerd voor. Arme mineraal kalkrijke grond is hier beter.

Terroir

Ook keien, schilfers, loss , bergstenen zijn bijzonder geschikt. Zo kan men zien in Pessac - Leognan bvb bij Château Haut-Bailly dat de ondergrong bestaat uit metersdiepe keien. Ze brengen steendure goede wijnen voort. Een ander voorbeeld is langs de Moezel, toen men een fietspad wilde aanleggen langs de boorden van een bestaande wijngaard. Men ontdekte dat de wortels twintig meter diep één chaos van wortels bevatte die de graafwerken bemoeilijkten. Druiven ontwikkelen veel wortels en diep.Tot zelfs vijf meter breed wilden alle druivelaars genieten van de Moezelrivier. Wateraders in de ondergrond van dichtzijnde rivieren zijn goud waard. Gepensioneerde Dokter Schotte met zijn wijngaard 'VIGDAIGNE' kan er urenlang van meepraten op zijn wijngoed in Heuvelland (Ieper). Een kleine heuverrug vol wateraders die de stokken belemmeren met hun wortels , zodat het water zou wegvloeien naar beneden. Allemaal voorbeelden dat wijnstokken zeer actief zijn met hun wortels. Zelfs in Champagne is er een Cave , waar de wortels door de muren en plafond groeien in de kelder. Vette ondoorlaatbare klei, is niet geschikt, wortels kunnen niet fungeren en dit zal men merken aan de bladgroei, die zieke gele bladeren vertonen. Zandgronden kunnen een betere oplossing bieden, houden water en mineralen dicht bij elkaar. Mineralen is het voedsel van de druivelaars.


Oude stokken

Knotsige oude stokken met een dikke breedte die zich goed voelen in hun ondergrond ,genieten van een reserve en kunnen met hun trage groeikracht zeer mooi fruit opleveren. Syrah bvb en ook witte rassen zoals Chenin, Riesling zullen hun typische voorkomen bezorgen. Het mag dan wel een commercieel begrip op het etiket zijn ' VIEILLE VIGNE ' - de goedanigheid van betere wijn is terrecht. Er bestaat geen reglementering hiervan, gewoonlijk plaatst men dit wanneer de wijnstokken een ouderdom bezitten van 30,40 jaar.


De natuur helpen

De trossen zullen dan wel minder talrijk zijn, de smaakelementen beter, op zijn lauweren mag de wijnbouwer niet rusten. De volgroeing is een ouderdom tussen 15-20 jaar , waarbij de stok geen bijkomende wortels meer maakt . Rust roest en dit zullen de wijnbouwers wel weten. Naast de drie grote grondelementen : Kalium, Pottas en Stikstof zijn er ook spore-elementen die noodzakelijk zijn, voor de gezonde groei van planten,ook bij een druivelaar. Magnesium, ijzer enz..en dit kan met organische meststof toegevoegd worden. (hoorn-en bloedmeel bvb). De verarming van de grond is te wijten van de vele zure regen, die de grond een lage ph-waarde bezorgt. Bio-en natuurlijke werkende wijnbouwers, krijgen een streepje voor, wanneer men over 'VIEILLES VIGNES' spreekt. Smaakt dit echt ? Op de wedstrijd van World Wine taster serveerde men een Spaanse Garnacha vieille vignes, en werkelijk het sap was een pulpinvloedrijke wijn.
Geniet van een glas !

November 2012 copyricht wijnton.be



Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese