Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : romorantin (Loire)

Gepost op 15/04/2015 om 12:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Romorantin, het klinkt mogelijks vreemd, maar deze druivenplant bestaat echt. Hiervoor moeten we ons wenden richting de Loire-regio. Het is een lokale druif die spijtig genoeg in de geschiedenisboeken zal terecht komen. De wijnboeren hebben er nog andere synoniemen aangegeven zoals : dannery, daneri, framboise, gros blanc de Villefranche . Klinkt niet zo mooi, als de echte doopsel etiket en dit is toch een afknapper. Voldoet vermoedelijk niet aan de eisen om gemakkelijk te kweken als een gezonde plant of productienormen die laag zijn. Laten wij deze variëteit een kans geven. Wat zal dit in ons glas meebrengen? Wij zochten het uit.

Historie

Een weinig voorkomende variëteit die al sinds de 16e eeuw in de regio te vinden is. Volgens recent DNA-onderzoek is hij waarschijnlijk voortgekomen uit een Pinot variëteit, zoals ze in de Bourgogne voorkomen, net zoals Gouais Blanc. Andere bronnen spreken van gepubliceerde genetische analyses, van een kruising van de Pinot teinturier N en lde Gouais B. Een kleine 75 ha druivenplanten zouden aanwezig zijn in de Loire regio. Alleen de wijnen uit het plaatsje Cour-Cheverny worden er van gemaakt. Het was François 1er die, na zijn tocht door Italië in 1519, opdracht gaf deze druivensoort rondom zijn kasteel, het Château de Romorantin, aan te planten. Dan is ook meteen duidelijk waar de naam vandaan komt. Overigens liggen de plaatsen Romorantin en Cour-Cheverny wel een kilometer of twintig bij elkaar vandaan. De naam Cour-Cheverny komt van een kasteel, Château la Sistière, een zgn. Cour nabij Cheverny. De aanwezigheid van het kasteel zorgde er voor dat de huizen er omheen uiteindelijk een dorp vormden en zo ontstond de naam van de plaats en van de appellatie. Enkelen onder u kennen het kasteel wellicht als Château Moulinsart (Kasteel Molensloot) het voorouderlijk huis van Kapitein Haddock uit de Kuifje-reeks. François 1er is in de boeken beter bekend als François de Hadoque.

Bodem en eisen van deze variëteit

Een goed doorlaatbare bodem, rijk aan voedingsstoffen kan deze druif slechts gedijen. Het oogsten kan laat gebeuren, maar is toch productief. Grijsrot en druivenworm zijn de gevreesde plagen die moeilijk te bestrijden zijn. De plant kwijnt weg en het herplanten is moeilijk in dezelfde grond. Uitsluitend gespecialiseerde tuincentra's kunnen dit afleveren.



De kenmerken van romorantin

De druiventrossen zijn gemiddeld tot groot, terwijl de druiven zelf klein zijn. De Romorantin produceert fijne, fruitige en aangename wijnen. Men verkrijgt een ronde witte wijn, die heel dikwijls afkomstig is van een late oogst, met aroma's van witte bloemen, honing, en regelmatig ook pruimen. De wijn wordt merkelijk beter na een flesrijping van 4 tot 5 jaar op fles.

Romorantin was een groot ras in de 15 de eeuw.

Koning Frans I bezat een residentie in Romorantin. In 1519, liet hij 80 000 druivenstokken planten van dit druivenras, afkomstig uit de Bourgogne. In Frankrijk, was hij geklasseerd en aanbevolen in de ganse Loire-vallei, maar in werkelijkheid vinden we hem heden terug op 60 hectares in Loir-et-Cher waar hij deel uitmaakt van de AOC Cour-Cheverny. Men vindt dit druivenras nergens anders terug op een markante wijze, noch in Frankrijk noch in de rest van de wereld. In feite wordt de herkomstbenaming Cour-Cheverny (van de Romorantin dus) bepaald door 11 gemeenten in productie (Cellettes, Cheverny, Chitenay, Cormeray, Cour-Cheverny, Huisseau-sur-Cosson, Montlivault, Mont-près-Chambord, Saint-Claude-de-Diray, Tour-en-Sologne et Vineuil). Typisch langs deze brede band langs de Loire zijn de rots-zandachtige heuvels, met kalk in de diepte en ook dikwijls vette klei.


Opletten om de herkomstbenamingen

Cour Cheverny en Cheverny zijn niet met elkaar te verwarren. De AOC Cheverny produceert zowel witte, rode als rosé-wijnen. De witte wijnen zijn het resultaat van een assemblage met sauvignon blanc en uitzonderlijker de menu pineau.

In het glas

Domaine de Cormeray romorantin 2012

Kleur : goudgeel met zuivere schittering, jonge wijnspiegel, met fijne glycerinetranen.

Geuren : lente frisheid van witte bloemen, rustiek wit fruit, floraal, venkel, munt, anijs, citrus, gisttonen.

Smaken : aanzet van een zachte mondvulling, fris klein fruit, goede concentratie, zeer froraal met kruidenplanten zoals munt, neiging naar restsuikers, zeer uiteenlopende zuren van vooral citrus en pompelmousse, mooie finale . Mooie aperitief !




Wij hopen dat de patroonheilige van alle wijnen, blijft waken over dit druivenras.


Deca April 2015 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese