Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een eigen kasteelwijn? Plant nu druivelaars!

Gepost op 05/04/2009 om 11:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Druivenlaars zelf kweken in open lucht een facinerende hobby. Een druivelaar doet je wegdenken naar de Provence, Zuid-Franse oorden, waar smaakvolle wijnen met een rijk boeket gebotteld worden.

Het planten in volle grond of een grote bloempot op een terras, het is echt mogelijk. We hebben er echt ervaring mede. Ik bezit er zelf 10 op een terras, in een bloempot. Zo uniek....met tafel en stoelen er rond.

Mag je straks ook wijnboer worden, uw eigen wijntje, beter dan een fles 'SPA-WATER' of Château de la Pompe, met echt deze goede raadgevingen, willen we echt ons land ' een wijnland ' promoten. Plant een druivelaar.

Een druivelaar: Heet eigenlijk wetenschappelijk Vitis Vinefera met daarachter de soortnaam bvb Merlot, Chardonnay, enz...Voor onze weersomstandigheden, zijn deze soorten gemakkelijk te kweken: Een 'Regent' of ' Vroege Van Der Laan ' (geelwitte druif), is echt bijzonder geschikt. Een druivenplant ook wel wijnstok of wingerd genaamd, is een slingerplant, die om altijd vruchten te dragen, teruggesnoeid of opgebonden moet worden.

Grondsoort: voor een bloempot is gewone klei-leemgrond,(géén bloemaarde), humus, zand, kalk, organisiche meststof en keien noodzakelijk. Neem natuurlijk een grote bloempot,met grote diameter, liefst zonder plastiek (aardewerk), met een opening onderaan, voor het overtollige water.

* Voor het planten in volle grond: maak echt een brede diepe put 1X1 meter, en meng de aarde met dezelfde grondbeginselen zoals hierboven beschreven. Kalk,meststof, keien. Plaats de druivelaar zuiderlijks of met de beste zonrichting.

Druivelaars kopen: echt niet duur, voor een kleine 5 euro, in vele tuincentra's te verkrijgen. bvb AVEVE enz..voor een jonge plant, iets duurder voor een meerderjarige.




Aanbinden: Al vroeg in de lente zullen knopen, steeltjes, bladeren verschijnen: BAMBOE stokken dewelke je in een ruitvorm gaat knutselen vooraf, zal straks veel goed doen. Het is echt belangrijk de vorm van uw druivelaar(s) te bepalen, met het aanbinden. De eerste drie jaar, laat ze echt groeien. Geen probleem de teveel aan scheuten in de zomer af te knippen. Laat hem natuuurlijk niet te hoog klimmen, zo belastend, voor uw druivelaar.

Spuiten: Helaas is een druivelaar niet ziekte bestendig. Witziekte, meeldauw, roestziekte enz...zekerlijk na een warme dag en een flinke regenbui. Reeds gezien op de wijnvelden de rozen bij elke rij? Is echt niet voor het kleur, voor de wijnvelden, wel voor ziektes waar te nemen.. Overal kan je BIO spuitstoffen aankopen speciaal voor fruit en uw druivelaars. Natuurlijk de voorschriften te volgen,voor het eten van de bessen.

Oosten: Sept-Oktober. Een druivelaar is echt actief bij zijn 7 de leeftijd. Knip altijd de eerste bessen af, zo netjes, en uw druivelaar zal weer opsparen, voor de winter.



Snoeien winter: Tijdens de winterperiode zal echt, uw druivelaar er kaal en troosteloos bij staan. Presies of hij echt is gestorven. Nee hoor, snoei hem begin Maart en zie...bij de eerste warmte ...komen de eerste knopen. Knip een 2 tal takken bij een 3 a 4 tal knopen af, dewelke straks nieuw leven zullen brengen.

Meerdere druivelaars: Zet ze echt niet dicht bij elkaar, zodat ze ruimte hebben. Bij de eerste bessen, is het echt belangrijk, de scheuten dicht bij de trossen af te knippen, zodat de bessen veel zon krijgen.



Meststoffen: Zéér belangrijk vooral kalk bvb zeewierkalk (spotgoedkoop), magnesium (bladvorming), meststof op basis van bloedmeel (organische meststof). Scheikundige meststoffen zoals roze korrels enz...echt taboe! Bemest jaarlijks.

TIP: Druivelaars en hun bladeren: wikkel enkele bladeren rond een vaste witte vis, in een papiotte alluminiumfolie, een scheutje wijn, de kruiden....

-Snoeihout druivelaars: voor uw barbeque! Fantastisch!

Veel succes! Laat ons echt weten, hoe uw wijntje straks zal heten!
Bezit je eveneens een ervaring met druivelaars? Laat het onze site echt weten!

Graag verdere inlichtingen steeds! Carl

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese