Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het beste- & snelste (wijn) persnieuws van Wijnton.be

Gepost op 11/01/2015 om 20:12 door Carl in de rubriek algemeen.

De voornemens voor het oogstjaar 2015, zijn bij onze buren of Nederlandse wijndrinkers anders geworden : versnellen met nieuwe uitdagingen om niet meer alledaagse druiven te consumeren. Meer aandacht voor elegantie en lagere alcoholpercentages en met name uit ons eigen oude Europa. Meer biologische- en biologische-dynamische wijnen. Een aanbod van sulfiet en 'vegan friendy' wijnen die niet geklaard zijn met eiwitten of andere dierproducten. Tot slot rode wijnen koel te drinken en dit te doorbreken en daar lopen ze warm oor. Dit volgens Heer Hamersma voor het NCR. Verstandige inwoners geworden!










Belgen in het buitenland :

In 1950 ruilden Emile De Schepper en zijn vrouw Ghislaine De Mour hun wijnplaats Gent voor een fraai chateau in Bordeaux. De zaken gingen altijd maar beter, en naast 'Le Chevelier D'Or, zijn ze ook eigenaar van chateau 'La Croizille' , grenzend aan de beroemde wijngaarden zoals Mondot en Tetre Roteboeuf. Ze zijn zelfs hofleverancier van de koninklijke familie. Bekroning bij Concours Mondial de Bruxelles met hun Cavelier D'Or 2013 met als resultaat : intense robijnkleuren en geuren van zwart bosfruit , zwart fruit, kruiden en vanille, zijdezachte verweven tannines en een lange afdronk krijg je erbij. Prijsvork net geen 6 € voor het duo Merlot (70 %) en Cabernet Sauvignon (30%) . Kopen is de boodschap voor een knorrend verblijf in uw kelder. Succes jongens ! Wijnvoordeel.be (tijdelijke korting).


Maak uw eigen Champagne ....of iets dat erop gelijkt.


Een Australische vrouw beweert een slimme manier te hebben ontdekt om goedkope wijn om te toveren tot sprankelende 'champagne'. Het enige wat je nodig hebt is een Sodastream en enkele minuten tijd. Het filmpje dat deze vrouw maakte, gaat reeds de wereld rond.

Cheryl Marshall uit het Australishe Perth is toch de populairste champagnemaakster. Zij leert je op sappige wijze hoe te genieten van 'champagne' zonder je bankrekening te plunderen. Ze vult een fles met goedkope wijn uit de supermarkt, stopt deze in een Sodastream. Met het grootste gemak demonstreert Cheryl hoe het moet. "Je moet de bruisende drank wel even laten rusten." En nog een tip die de 'champagne-experte' tussendoor nog meegeeft: "Je kan dit zowel met rode als witte wijn doen."

De Australische is alvast grote fan van haar eigen creatie, als ze van het 'godendrankje' nipt. "Bloody beautiful", zegt ze er nog op typisch Australisch wijze erbij.

Het filmpje werd 55.000 keer bekeken en al veel 1/2 zoveel gekopieerd. Maar de commentaren zijn hilarisch. Zo stipt iemand aan: "Zo doen ze het in Frankrijk vast ook." Volgens anderen is het erg gevaarlijk. De suikers in de wijn zouden de fles kunnen verstoppen, waardoor je fles kan ontploffen.

We zijn benieuwd wat de Fransen van deze interessante techniek van champagne maken denken. Thuis Champagnes maken .....of mousserende wijnen, toch geen slecht gedacht - mijn gedacht !



Wijnen worden duurder .

Vanaf 1 januari 2015 , heeft regering MICHEL 1 beslist , de taxen op wijnen en alcohol - niet voor bieren te verhogen. Boekhouders van bedrijven zijn kwaad. Alles moet nu aangepast worden. Nog eens herinneren , dat het idee kwam van vorige regering DI RUPO. Die schonk ons 2 maal in 6 maanden nieuwe taxen op wijnen. BEDANKT !


foto - fiets aangepast voor rustpauzes.

POTJESVLEES


Potjesvlees uit de Westhoek wordt door Europa erkend na 6 jaar als streekproduct. Dat is een primeur voor vleeswaren in ons land. Niet alleen een bier is een uitstekend begeleider, onze redactie gaat testen doen voor een wijn.

Het geheim achter potjesvlees

Echt potjesvlees bestaat uit drie soorten wit vlees in zachte gelei. Het gaat om kip, kalf en konijn. Het recept zou al sinds de veertiende eeuw bestaan.


Franse bio-wijnboer in beroep vrijgesproken, weigerde insecticide te gebruiken


In een zaak die de Franse wijnwereld, en ook buitenlandse wijndrinkers, bezighield, is bio-wijnboer Emmanuel Giboulot in beroep vrijgesproken. Hij weigerde preventief insectide te gebruiken tegen een ziekte die in zijn departement nog niet was opgedoken.


Franse bio-wijnboer in beroep vrijgesproken, weigerde insecticide te gebruiken


Emmanuel Giboulot riskeerde in eerste instantie 6 maanden gevangenis en 30.000 euro boete, de rechter veroordeelde hem in april tot 'slechts' 1.000 euro boete, de helft met uitstel, en geen gevangenis.

Toch ging de wijnboer in beroep. Hij kreeg gelijk van het Hof van Beroep in Dijon. "Mensen worden zich er steeds meer van bewust dat het belangrijk is het gebruik van pesticiden te beperken, wat me hoop geeft voor de toekomst van de landbouw", zo zei hij na de vrijspraak aan de krant Le Monde.

Volgens zijn advocaat was de rechtbank het ermee eens dat het ministerie van Landbouw geen hoogdringende reden had om in dit geval het gebruik van insecticiden op te leggen.


Bladspringers


In juni 2013 had de prefect opgelegd dat bijna alle wijngaarden van Côte-d'Or, een Frans departement in de Bourgognestreek, moesten behandeld worden tegen dwergcicaden ofte bladspringers. Deze insecten zijn soms drager van een bacterie die de wijnblaadjes aantast. De bacterie is erg besmettelijk en kan leiden tot de verwoesting van hele wijngaarden.

De ziekte is sinds 1949 in Frankrijk aanwezig en ongeveer de helft van de wijngaarden zijn onderworpen aan de verplichte bestrijding van de bacterie (en het insect). Die verplichting is volgens Le Monde deels Frans en deels Europees.


'Goede' insecten gaan ook dood


Giboulot, die over 10 hectaren "bio-dynamische" chardonnay- en pinot noir-druiven teelt, weigerde zijn ranken preventief tegen de ziekte te behandelen. De ziekte was op het moment van de verplichting nergens in het departement gesignaleerd. "Het insectide, (Pyrevert, red.), ook al is het toegelaten voor biolandbouw, is niet selectief : het zou de bladspringers gedood hebben maar ook de insecten waarop ik steun om het ecosysteem in mijn wijngaard te regelen", verklaarde de beklaagde volgens Le Monde tijdens zijn proces in eerste aanleg.

De overheid argumenteerde dat de wijnziekte in 2011 en 2012 wel het buurdepartement Saône-et-Loire had getroffen. Er zitten 15 maanden tussen besmetting en uitbraak van de ziekte, en volgens specialisten die de overheid raadpleegde, maakte dat ook van Côte d'Or in 2013 een gevarenzone.

Het geval kreeg veel aandacht in de media, ook buiten Frankrijk. Giboulot werd door actiegroepen gesteund, zijn Facebookpagina barstte van de likes (130.000). Een hem ondersteunende petitie werd door 540.000 mensen getekend.


'Halve waarheden'


Hij denkt dat er dit jaar minder gevallen van opgelegd insecticidegebruik zijn omdat zijn zaak zo'n ruchtbaarheid heeft gekregen.

De traditionele organisaties van wijnboeren zijn minder enthousiast. Tijdens het proces in eerste aanleg hekelden ze de "halve waarheden" van Giboulet. Ze wezen erop dat zij, "zoals iedereen", het gebruik van insectiden tot een minimum willen beperken maar dat er tot dusver geen alternatief bestaat in de strijd tegen deze "virulente ziekte".

Dat laatste hoopt Giboulot te verhelpen. Hij werkt aan een alternatief, natuurlijk middel, gebaseerd op olie van de nîm-boom (alomtegenwoordig in India).


Pesticide in de wijn


Naar aanleiding van deze zaak publiceerde de New York Times een editoriaal. De krant toonde zich bezorgd over de aanwezigheid van verdelgingsmiddelen in Franse wijn. In 90 procent van de Franse wijnen, aldus een recente studie, worden resten van pesticiden teruggevonden. Ook in enkele Franse biowijnen werden pesticiden aangetroffen. Biologische wijnbouwers mogen sowieso geen chemische pesticiden gebruiken. Toch wordt er een zekere marge ingebouwd omdat er contaminatie door omgevingsfactoren, zoals pesticiden op naburige niet-bio percelen, mogelijk is. Wanneer een biowijn de lage wettelijk vastgelegde maximum waarde overschrijdt, mag die niet meer onder het biolabel op de markt gebracht worden.




Mensen die alcohol drinken leven blijkbaar langer


Uit onderzoek is gebleken dat mensen die alcohol drinken over het algemeen langer leven dan mensen die dat niet doen. Zes onderzoekers van de University of Texas ontdekte dit in 2010 nadat ze 20 jaar lang 1,824 mensen met de leeftijd van 55 tot 65 volgden.

Deelnemers werden onderverdeeld in zware drinkers, matige drinkers en niet-drinkers. Na 20 jaar was 69% van de niet-drinkers overleden, tegenover 41% sterfte bij de matige drinkers. Bij de zware drinkers was dit 60% – dus gebruik dit onderzoek niet als reden om je elk weekend helemaal wasted te zuipen.

Het maakte ook niet uit wie de niet-drinkers waren en wat hun achtergrond was, of ze vroeger wel alcoholics zijn geweest of niet, of ze veel of weinig vrienden hadden, wat hun afkomst was, of ze veelof weinig geld hadden en of ze fysiek wel of niet fit waren. De meesten overleden jonger dan de mensen die hier en daar een glaasje wijn dronken.

Ook zouden non-drinkers eerder neigen naar depressie. Dat wijntje bij het eten is misschien zo’n slecht idee nog niet. Geniet, maar drink met mate, kiddo’s.




Nieuw vat voor oudste wijn ter wereld


Wijnliefhebbers overal ter wereld houden woensdagavond even de adem in: voor de derde keer in zijn geschiedenis wordt de oudste drinkbare wijn overgeheveld in een nieuw vat. De droge witte Elzaswijn dateert van 1472 en moet in een nieuw vat omdat er lekken zitten in het huidige.


In de wereld van oenologen wordt aangenomen dat de wijn de oudste nog drinkbare wijn is in een vat. Waarschijnlijk liggen in gezonken scheepswrakken op de zeebodem nog oudere wijnen in vaten, maar de kans is klein dat die nog drinkbaar zijn.

De wijn wordt bewaard in de kelders van het Hospices de Strasbourg in Straatsburg. De vorige overheveling van de wijn naar een nieuw vat dateert van 1718. De procedure is noodzakelijk omdat vorig jaar vastgesteld werd dat er ongeveer drie liter wijn per jaar lekt. In april vorig jaar werd de drank in een roestvrije stalen tank gegoten, in afwachting van de productie van een nieuw eiken vat met een inhoud van 450 liter.

De wijn, die intussen 543 jaar oud is, heeft een alcoholpercentage van 9,4 procent. Hij werd slechts drie keer in de geschiedenis geserveerd. De laatste keer was dat in 1944, aan generaal Leclerc, de Franse bevrijder van Straatsburg.


DECA Jan 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese