AOP Luxemburg - klein van wijnland - groots met hun wijnen. Gepost op 28/07/2016 om 22:35 door Carl in de rubriek algemeen. Al eeuwenoud zijn ze aan de Luxemburgse 'Moselle' bezig met wijnen te verbouwen. Verschillende millésieme jaren volgen zich op, zoals 2015 - die duidelijk kwaliteit opleveren die groots mogen genoemd worden. De Luxemburgse staat, heeft al eerder grote maatregelen getroffen voor een ernstige controle hiervan. Net zoals het streng gecontroleerde Oostenrijk, paseren alle status wijnen via een labo in Ehnen, waar stalen bij een goedkeuring met een klein bijgevoegd certificaat & goedkeuringszegel worden voorzien. AOP MOSELLE LUXEMBURGEOISE CONTROLEE PAR ETAT. Maar de echtheid van regio's krijgen nog een extraatje met de vermelding 'Cotes de .......' dit maakt het nog boeiender om de kwaliteit te proeven.
Un vin mousseaux est un vin de trés grande qualité, dit is hun handelsmerk. Bijna 340 bedrijven maken er een erezaak van. Spijtig is geen reglementering hiervan voorzien, voor de perfecte assemblage. Voor de Riesling liefhebbers of andere rassen is er dus keuze genoeg. Dit hebben ze echt laten liggen, net zoals de benaming Crémants die in Luxemburg is geboren en nooit een patent op genomen geweest. Hul genieten de Frnsen van dit wereldmerk contra Champagnes. Rosé is in de minderheid. Slechts 10% rode wijnen en rosé, dit is voor een verfrissende culinair land te weinig. Inderdaad, toen we verschillende keren een rosé de patron bestelden of de wijnkaart nakeken, waren slechts Franse rosé slechts te verkrijgen. Wat mag je verwachten van de Luxemburgse kleine rassen ? Zekerlijk in warm klimaatsomstandigheden zijn ze een welkomer als de beste citruswijnen. Vooral vegetaal, vanille, rode en groene kruisbes, eucalyptes tot zelf grillige kruidentuiltje of tea. Riesling, Pinot Gris doen het duidelijk beter, en haal er maal de beste vissoorten, koude visschotels of finesse erbij. FOTO'S EIGENDOMSRECHT WIJNTON.BE en Carl DEVRIESE DECA JULI '16 Copyright 2009 Wijnton.Be |