Het noodzakelijk materiaal van iedere wijnbouwer : een ROGNEUSE Gepost op 13/07/2014 om 12:07 door Carl in de rubriek algemeen. In deze periode, kan je alle wijnbouwers in alle wijnstreken zien werken met een ROGNEUSE(des vignes). Deze beroepsactiviteit bij de wijnbouwers heten ze dan ook met het juiste Franse werkwoord : ROGNAGE DES VIGNES. De Nederlandse vertaling is dan ook goed voor het trimmen, snoeien van de bovengaande & zijdelingse scheuten. Het toestel is een druiventrimmer, een hulpstuk die men aanpast met een tractor. Waarom gaat men trimmen , snoeien, de wijngaarden zo mooi afwerken ? Een zeer belangrijke activiteit voor de wijnbouw, die niet als doel heeft voor het uitzicht van de wijngaard - maar de zon overal op het plantmateriaal te krijgen. 1. Zijdelingse - en bovengaande opgroeiende scheuten zijn saptrekkers van de druivenstokken ,en brengen geen meerwaarde voor de druivelaars. Ze verarmen het toekomende vruchtmateriaal van de bessen. 2. Extra zonlicht en beluchting te bezorgen, door het verminderen van schaduw van de ene rij naar de andere. De tijd is nu rijp, het zonlicht bij de bessen te bezorgen voor de rijping, vormen van suikers, zuren. 3. De totale oogst, dezelfde kwaliteiten te bezorgen, met het maximaal van zonlicht. Hoe meer zonlicht, bladeren, scheuten, bessen bereiken : (fotosynthese en ook osmose ) zal optreden, zullen de wortels gestimuleerd worden voedsel (water + mineralen) te zoeken. De zon, warmte is dus de grote weldoener. 4. Druivelaars behoren tot de familie wingerds, die zichzelf verhelpen om vastheid en stabiliteit - het teveel aan scheuten, kunnen ze zelf niet verwijderen. Er is geen verlies, van kwaliteit door scheuten te verwijderen. Het aantal keren trimmen kan soms tot 3 maal gebeuren. Vooraf heeft men de vruchttakken goed aangebonden, al de rest is bijvoegsel die niet nodig is. De mens is dus noodzakelijk, de druivenstokken te helpen. Bemerk eveneens dat het snoeien, zo belangrijk is in het voorjaar, om het aantal vruchttakken te bepalen. Bij een mooie zomer, nazomer, kunnen druivelaars , meer dan 100 liter per plant verwerken. Diepte wortels tot zelfs 25 meter. We hopen , ook met deze informatieve informatie - die onze wijnblog aanbiedt, een meerwaarde bijbrengt. Wij zijn hierin exclusief. Nog vragen, of graag in dezelfde lijn postingen hiervan, laat graag horen. Deca Enologist , wijndeskundige Juli 2014 copyricht eigendom © Copyright 2009 Wijnton.Be |