Een echte blindproef : wijnfles zonder vermelding druivenras ! Wat nu ? Gepost op 20/06/2012 om 22:54 door Carl in de rubriek algemeen. We houden van Zuid-Afrikaanse wijnen, zekerlijk voor hun etiket opschriften : Meerlust , Rust en Vrede, Rietvallei, Nooit gedacht, Rust Roest - in ons geval kochten we 'MOOI KAAP 2011' ! Wie heeft ze nog niet tegengekomen, en soms met een zalige glimlach van een wijnboerderij 'SPIER' ? Je kan ze overal vinden, allerhande prijsklasse's,- in de jaarlijkse WIJNKOOPGIDS van Frank Van Der Auwera, zijn er jaarlijkse kloeke Oscar's toegekend. Typ in, op onze zoekbalk- of robot van onze wijnblog 'Zuid Afrika' en je zal reeds flinke inspanningen van ons vinden. Vele Vlaamse wijnbouwers (Koen Roose van het bedrijf KOROVA uit Roeselare verblijven er (Helgin, ook zijn buur is van Vlaamse afkomst. Ze brengen hun eigen- of aangekochte wijnen mede. Tijd voor 'BESSIE - TIME en slurp !' ! Smaken: vlotte start van zachte fruitigheid, donker bosfruit, rode klein fruit - aalbes , harmonieus volgend : kersen , specerijen dit keer zwarte peper, een zalige 'kirch' , behoorlijke tannines, fijne verweven zuren, halflange afdronk. Enig idee , wie helpt ons ? Het fenijn zit in de staart We hebben correkt gedegusteerd, kamer temperatuur in acht genomen, vrij regelmatige hebben we gewalst, zuurstof opgenomen en de wijn goed laten schuren in de binnenwand van onze mond . We kunnen zeggen : monocépage - géén assemblage. Tip 2 : de meest aangeplante druif van Zuid Afrika......Tip 3 vooral kers in kleuren en smaken, met nog veel klein fruit. Oplossing gevonden? Wie koos voor Gammay, moeten we teleurstellen (kleur is wel oké) - komt weinig voor in Zuid Afrika. De beroemde Shiraz - familie van de Syrah is ook niet goed (krachtige body- veel peper kruidigheid) was er niet !- Port levenranciers ook niet - mineraliteit weinig te vinden, zoals de harde graniet van Grenache (Rhône) - weinig kans in ons voorgestelde gamma voor weinig aangeplante druivenstokken - Spaanse zonnige rassen ook niet bvb Tempranillo of Portugese stokken, zo moeilijk kan het niet zijn! Merlot (fout) - Wie denkt aan Pinot Noir, moeten we 1/2 feliciteren, zeer dichtbij. We hebben te doen met een kruising door prof Abraham Perold uit 1925 uitgevoerd : PINOTAGE - dubbel rassen Pinot Noir & Cinsault. Rest ons nog, enkele tips en de beroemde score, culinair een hulpje aan te bieden. Wie juist geraden heeft, mag de titel 'SUPER SOMMELIER' van Wijnton.be verkrijgen.
Culinair: proef Pinotage niet te jong, frisse wind -kust terroirs zijn aanraders (Indische Atlantische Oceaan), de toppers gaan we vinden bij 'KONONSKOP' en neem een gerijpte 5-10 jaarling. Goedkope flessen kunnen meevallen, maar dan loert een 'ACETON' smaak in uw glas- kan niet de bedoeling zijn. Ideale schenktemperatuur :15-18 ° C. Maak er een goed stoofpotje van met groenten, en de saus met een scheutje 'PINOTAGE'. Om nooit te vergeten ! Kunnen we dit nog toevoegen, Pinotage is zeer tanninerijk, dit voor de liefhebbers. Oudere flessen zullen, het wat zachter doen. TE koop: alle wijnhandelaars, supermarkten. DECA copyricht WIJNTON.BE Juni 2012 Met dank aan technische ploeg ! Copyright 2009 Wijnton.Be |