Kort geknipt het fruitig NIEUWS !

Gepost op 13/06/2012 om 00:26 door Carl in de rubriek algemeen.

*Voor het eerst, kwam er een persbericht van landbouwminister Kris Peeters, betreffende een vraag van Els Robeyns (Spa)- betreffende de wijnproductie van Vlaanderen. Er is echt hoopvol nieuws : van 165.000 liter (2005) is er nu al 245.000 liter. Ook het aantal wijnbouwers van 25 naar 59. Cijfers die helaas producenten van meer dan 2 ha uitsluitend bezitten - minderheden zijn niet aangifteplichtig. Het wijnlandschap kunnen we zo omschrijven : Vlaams-Brabant (40 % ) , Limburg 24 % , West-Vlaanderen 14 % , Oost-Vlaanderen 12% en Antwerpen 10 %. We staan al goed op de kaart - goed zo !

*Druivenstokken : Len de l' El is een druivenstok die echt in een museum zal terecht komen - nog te vinden in de regio GAILLAC (Fr) en in Spanje (Catalonië). In de Lanquedoc (Limoux) en Zuid-West (Fr) duikt hij ook nog op. We hopen nog voor een lang leven, edele druif met veel florale aroma's , smaakdrager, aromatische kracht, frisheid, soepelheid.

*Wijnen : onbekende druivenstokken die toch als monocépage zo lekker kunnen zijn bvb AGLIANICO. We moeten hiervoor in Zuid Italië gaan, om ze te vinden. Bijzonder veel body - zeg maar robuust, zwaar en volheid zijn hun karakters. Het blauw ras brengt ook veel concentratie mede.

* Truffel mag dan wel zeer duur zijn in aankoop, hoe kunnen wij dit ontdekken in een proeverij ? Er bestaan olieën en ook kleine kruidendoosjes van truffel, kan je ze niet vinden, dan geven we deze hints om te ontdekken in geuren : vooral paddestoelen, vochtige bladeren in herfsttooi , ook ammonia, stokken van kreupelhout.

*Wijntaal spreken : op vele proefnota's schrijft met over ' de afdronk ' - wat is dit eigenlijk ? Na het opnemen van de wijn in de mond en het inslikken geniet men van een ' MOMENTOPNAME ' dit is het eigenlijk. Voor een goede proever : neem een grote hap zuurstof mede , en laat dit goed ronddraaien langs de binnenkant van uw mond - daarna inslikken , tel de seconden , hoe lang men geniet des te beter , en een hoge kwaliteit mag men dan noteren.

* Corsica : bezitten zeer mooie witte - en roséwijnen - meestal van de stokken PATRIMONIO . Ze geven lichte gele wijnen met groene tinten. Ontdek de frorale bloemen zoals witte bloemen , ook meidoorn. Een geitenkaasje erbij zal voortreffelijk zijn, met een fruitige smaak. Ook rosé is aan te bevelen, een tinteling van kruidigheden, rood fruit, kers zal ontdekt worden.

* Zwitserland heeft ook zijn gletsjerwijn, maar ook bijna in de vergeethoek. In de regio van ANNIVIERS zal je dit nog uitzonderlijk vinden. Vraag aan de wijnbouwers naar het ras Rèze.

*De beste Zuid-Afrikaanse Chardonnay is deze van STELLENBOSCH. Bij het vinden van een fles 'MEERLUST' zal dit duidelijk worden. Neem dit niet letterlijk, zodat men het niet teveel van flessen ziet , die er eigenlijk staan !

* Luxemburg : was vroeger in de 19 de eeuw zo populair en dorstlessend met het wijntje en druivenstok ' EBLING ' - helaas de wijnproever is kieskeurig geworden - voor een eeuwige herdenking is dit nog een aanrader.











Culinair : staat er op het programma een konijntje (met of zonder pruimen), dan kan je dit klaarmaken met een RODENBACH of zeer fijne TONGERLO - bier of ....met een Saint - Nicolas - de Bourgueil (Loire) - deze rode zal u wel verwennen, en dit is ' gene zever ' !

* Wijnkennis : om een goede Sommelier te worden - is het noodzakelijk kennis te hebben van 87 druivenstokken in Portugal.

Wijnboer: Michel Chapoutier uit l' Hermitage ( Rhônedal), bezit op zijn grondgebied een terroirdruifje , dat echt zo graag in Zwitserland aanwezig is : ARVINE ( ook petit Arvine ) . Zeer goed te vergelijken met een kustdruifje aan de Loire : zeer ziltig , mineralig , complexiteit . Zalig met schaaldiren - oestertjes enz ...

Spanje : GRAN RESERVA : is een aanduiding voor een TOPJAAR - minimaal twee jaar op hout en minimaal drie jaar op fles . Rijpen dan nog in een BODEGA voor verkoop . Voor witte wijnen, kan je ze ook slechts aankopen na 6 jaar : 6 mdn op hout- 4 mdn op fles en rijping in een BODEGA voor verkoop. Zal normaal een dure fles worden.


Wijntaal : nu veel gebruikt in perstaal PREMOX = premateure oxidation of het voortijdig oxideren van een wijn. In Bourgogne zijn er problemen, jonge wijnen die te vroeg oxideren.

DECA copyricht eigendom Juni 2012


Copyright 2009 Wijnton.Be