Een sterk thema over GRIEKSE wijnen ! Gepost op 01/03/2012 om 18:37 door Carl in de rubriek algemeen. Met een gouden hart, willen we ook onze steun betuigen aan de Griekse wijnbouw - Europees is het land economisch financiëel in het slop. Verbazendwekkend is het een prachtig (vakantie) land - culinair een hoogstaand schapenfestijn, een Olympisch erfgoed, om maar niet te spreken van hun wijnen, ze zijn werkelijk geëvolueerd. *In ons land , zijn de flessen van NAOUSA ' Tsantali ' van een oud familiebedrijf (1890) bij de supermarkt Colruyt te vinden - verkocht over de hele wereld - met als druif XINOMAVRO . Deze druif maakt donkergekleurde wijnen , fijne zuren en zachte tannines , een eiklagering is er altijd. Deze Macedoniër is een hoogvlieger (350 meter hoog aangeplant) en een bijzondere begeleider voor lamsvlees, gekruide lamsbout. Stille wijnen en schuimer Grieken hebben ook Cava's en dit is niet te vergelijken met een bubbel uit Spanje ! Een Griekse Cava is een stille wijn zowel wit - of rood , meestal hebben ze rijping op hout - ongefilderde zal je ook vinden, of zeg maar bio-wijnen. Voor een schuimer, moet je in een Coöperatie in Rhodos zijn : een witte ATHIRI is daar lokaal te vinden. De eigenschappen spreken al boekdelen : veel citrus, pompelmousse, perzik, groene appels aciditeiten of zuurmakende druif. Merkwaardig veel mousserende wijnen zijn er niet te vinden, en zeldzaam, import groter is . Wijnstijlen en kurk Wijnbouwers gaan ook de moderne tijd mede - zowel kurk of schroefdop gebruiken ze. Vele wijnstijlen gaan in de richting van Franse oorsprong zoals Bourgogne, Rhöne - maar ook Nieuwe -Wereldstijl is er tegenwoordig. De term Reserve en Grand Reserve komen ook veelvoudig voor , nomaal want de Grieken , zouden alles op eik laten rijpen. In het oog te houden : * ASSYRIKO ( wit ) mineraliteiten - hoge zuurgraad - mediterrane herkomst *Aghiorghitiko : blauwe druif goed voor bewaring * Ovilos : witte ras voor kwaliteitswijnen , rijping noodzakelijk * KTIMA : witte druiven , wijnen lang te bewaren * Varelli : zeer bloemige wijnen , zelden in monocépage , verlangt een mebngwijn * Moschofilero : frisse druif voor witte wijnen - een goede gelijkenis naar Duise wijnen. * Château Carras aan de voet van de Mount Meliton in Thracië , een bijzondere Bordeaux deskundige maakt er een zeer goede en mooie renaissance wijn. *We proberen zo snel mogelijk, Griekse wijnen o.a ongekende wijnstokken aan te kopen, en dit met onze proefnota's on-line te posten.
* Macedonië en Tracië ( Noorden) -Meestal rode wijnen, rode druiven XYNOMAVRO belangrijkste druif Epiros en Thessalië *Zeer dun bezaaide wijngaarden , en we bevinden ons met de grens van Albanië. Rapsani is er zeer populair - houtgerijpt. Ook de rassen Rhoditis en Savationo zijn goede mengwijnen voor Retsina. Peloponnesos Hier zitten we zuiderlijk op het schiereiland, ook de meeste terroirs. Zeer veel witte wijnen, eveneens zoete , en zoek je een Griekse Port, daar zal je hem vinden. Centrale Vlakte Onthouden : Mantinia met het ras MOSCOPHILERERO , zeg maar het roze druivenras, goed voor het vinifiëren van drie mogelijkheden : rood-rosé-wit. Griekse eilanden -Sterk in rode wijnen, ook zware witte wijnen ( zoet ) met o.a Muscat natuurlijk. Hier vinden we ook het Italiaanse ras ROBOLA , op de meeste eilanden. We kunnen eindigen wat een uitroep, die de Grieken roepen wanneer ze gelukkig zijn , dit doen we ook ' OPA OPA ' (spreek oepa ! Succes jongens daar in Griekenland !
DECA Maart 2012 copyricht WIJNTON.BE Copyright 2009 Wijnton.Be |