Het ' leven ' van een druivenstok

Gepost op 05/05/2011 om 17:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Druivenstokken of wingerds naar de latijnse naam ' Vitis Vinifera ' met als achtervoegsel de soortnaam bvb Chardonnay , Merlot , Syrah .. hebben een lang leven van bestaan in de préhistorie . Aangenomen zouden ze afkomstig zijn van een geboorteplaats in Gegorgië, en Armenië . De migratie gebeurde snel in de XV de eeuw naar Egypte , Persië , Griekenland , Romenië. De verschillende variëteiten gingen de wereld rond - zelf naar Amerika , oenologisch een belangrijke rol in het bestaan hiervan . Ziektes en uitroeingen zijn jaren kathastrofes geweest (phyllooxera ) , zodat nieuwe entingen noodzakelijk waren. Resistent plantmateriaal en klones hebben populariteit gebracht voor de nieuwe hybrides.


Rassen

Duizenden en duizenden rassen zijn al bekend , bedreigd - met als grote voorwaarden : commerciële grote opbrengsten. Druivenstokken genieten optimaal van goede klimaat omstandigheden : noordelijk rond de 35- en de 50 ste breedtegraad - Zuiderlijk rond de 28 ste en 42 ste bredtegraad .

Witte rassen fruiten graag in een koudere herfst - terwijl andere rassen voor zoete wijnen graag warme voeten hebben voor hun druivenpluk. Voor schuimers gelden hier andere waarden , waarbij zuren eenbelangrijke rol spelen ( Champagne bvb )

Rode of blauwe rassen genieten van zon en warmte . Met de opwarming van de aarde , is het nu al bewezen dat vastgestelde regels niet meer gelden . België en Nederland zijn reeds uitstekende wijnlanden . De middellijn van Frankrijk is ( nog ) een optimale grens voor grote wijnen - landen op dezelfde golflijn genieten mede .


Gronden en terroir

Wijnstokken houden van een goed gedraineerde omgeving - een Oceanische mogelijkheid en goede regenval voor een prille lentegroei - zomergroei , zodat osmose en photosynthese ( sapstromingen en bladgroenwerkingen ) in geleidelijke conditie kunnen gebeuren . Een late herfst regenval met een droge oogstweek is een wens voor iedere wijnbouwer . De karakters van de wijnstokken zijn echt bepalend voor het terroir of grondsoort . Druivelaars houden niet van rijke gronden ( vruchtbare ) mùaar eerder van arme minerale gronden : keien , zand , kakl , klei zijn beter essentieel voor het opbrengen van vruchten en niet al te grote bladgroei. Het juiste terroir is de beste balans voor harmonie : balans , zuurgraad , zoetheid, fruitigheid , tannine . Een ras , kan echter schitterende aroma's in de wijn bezorgen met minder regen op een goede kalkgrond ( Sauvignon Blanc ) , meer zuren in de omgeving van de Graves ( Bordeaux ) , meer tannines in Corsica .


Een druivenstok heeft een leefbaarheid méér dan een mensenleven. ( + 100 jaar ) De wortels kunnen zelf tot 25 meter diep gaan , naar hun voedsel die ze opzoeken.


Deca Mei 2011 COPYRIGHT

Copyright 2009 Wijnton.Be