Bubbels van een Cava Gepost op 21/11/2010 om 10:14 door Carl in de rubriek algemeen. We weten alvast dat Cava geweldig in is. De Spaanse fiesta, de Catalaanse topgastronomie, de zon, alle elementen zijn aanwezig om van deze lekkere mediterraanse wijn een bron van plezier te maken op Belgische tafels. In amper enkele jaren tijd heeft deze sprankelijke wijn onze markt veroverd. Een glaasje Cava alsjeblieft ! Trouw aan de traditionele methode Cava is niet zomaar een wijn , het is een dubbele klassewijn ! Om te beginnen is het een wijn die geduld vraagt. De basiswijn, op zich al een klasbak , wordt verrijkt met een mix van gist en suiker en wordt dan in flessen gebotteld In de fles zorgen suiker en gist ervoor dat de wijn opnieuw begint te gisten, wat koolzuurgas opwerkt ( die zalige bubbels , weet je wel ) terwijl de toegevoegde suiker in alcohol wordt omgezet. Gedurende minstens 9 maand ( soms zelfs meerdere jaren ) worden deze bubels almaar fijner omdat de wijn rust. Zo krijgen we tenslotte een nieuwe wijn : een schitterende schuimwijn die we Cava heten. Druivenstokken: Macabeu , Xarel-lo en Parellada , voor rosé met Trepat . Met dank : Consejo Regulador del Cava Institut del Cava PimeCava November DECA Copyricht 2010 Copyright 2009 Wijnton.Be |