Wijsheden in OENOLOGIE

Gepost op 23/09/2010 om 18:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Alle wijnen bevatten zuren waaronder: wijnsteenzuur , appelzuur en citroenzuur. Zuren zijn een belangrijk element , het helpt frisheid en balans te bewaren. Te veel smaak zal de wijn te scherp aanvoelen, te weinig smaken is de wijn te slap. Chemische zuur(en) toevoegen aan de most , is in sommige landen toegelaten. (bvb Portugal)

*Schimmelziekten zijn de gevreesde 'plagen' bij de wijnbouwers. Vrij snel kan men dit ontdekken door rozenstruiken aan te planten, dicht bij de wijngaard, zodat o.a. meeldauw en blackrot de bladeren en druiven aantasten. De positieve ziekte : botrytis cinera is dan wel belangrijk om edelrotting te bekomen voor zoete wijnen te maken.

*Assemblages is een mengsel van wijnen van verschillende druivenrassen, karakters, afkomst of leeftijd. Zo bekomt men een balans in een wijn of een constante karakter te behouden.

*Wortelstokken : tegenwoordig bestaat bijna alle wortelstokken uit een Amerikaanse geënte vruchtdragende Europese soort om tegen Phylloxera te beschermen. In het wijncentrum in Arbois (Jura) kan men dit uniek gaan bewonderen achter glas.






*Tannines : een samentrekkende mond met uitdrogende compenenten , die u kan bvb ontdekken bij thé.
Schillen , pitten, steeltjes zijn hier de compositie van rode wijnen. Structuur en conserveringsmiddel tijdens het rijpen in de fles is hier de belangrijkheid. Te veel tannines zal de wijn géén goed gevoel bezorgen, en te tannineus zijn .


DECA Sept 2010 ©

Copyright 2009 Wijnton.Be