Wijnen uit Oostenrijk : bodem & klimaat Gepost op 26/06/2010 om 09:39 door Carl in de rubriek algemeen. De bodem heeft een belangrijke invloed op wijn, en bepaalt mede het karakter en de kwaliteit. In de Oostenrijkse wijngebieden bestaat een grote variëteit aan bodemsoorten. Het klimaat De vegetatieperiode van de druivenstokken-van het uitlopen van het groen inhet voorjaar, tot aan het vallen van de bladeren in de herfst-bedraagt afhankelijk van de druivensoort maximaal 200 dagen. Warme zonnige dagen en lange,milde herfstdagen zijn typisch voor de meeste Oostenrijkse wijngebieden. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag, bedraagt in het oosten circa 400 mm; in de wijnbouwgebieden van de Steiermark vaak 800 mm of meer. De Donau heeft ook een belangrijke invloed op het klimaat in de wijnbouwgebieden : als warmtereflector en temperatuurregulator. Hartelijke wijnboeren , hun idealisme , hun gulle glimlach Dit geldt ook voor de grote Neusiedlersee, aan wiens oevers in de late herfst de druiven voor de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese rijpen. Ook de hoogte speelt een belangrijke rol , de meeste wijngaarden liggen op circa 200 meter boven de zeespiegel. In Niederösterreich bewerken de wijnboeren ook nog wijngaarden tot zo'n 400 meter. De hoogstgelegen wijnbouwdorpen van Oostenrijk bevinden zich in het Sausal in de Steiermark ( Kitzech en St-Andrä , met wijnbouw op een hoogte tussen 540 en 560 meter). De Oostenrijkse wijnbouwgebieden liggen in gematigd klimaatzones zonder extremen , tussen de 47 ste en 48 ste breedtegraad. Dit is vergelijkbaar met het Franse wijnbouwgebied Bourgogne. (Ter oriëntering : Baden ten zuiden van Wenen ligt exact op de 48 ste breedtegraad). Voor rechtstreekse invoerders , neem contact met WIJNTON.BE COPYRICHT Deca JUNI 2010 WIJNTON.BE
Copyright 2009 Wijnton.Be |