kort geknipt

Gepost op 26/04/2010 om 07:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Wat betekend ' Methode Traditionnelle ' op een etiket schuimwijn ?

Méthode Traditionelle wil zeggen dat de schuimwijn gemaakt wordt volgens de klassieke champagnemethode.

Na een eerste gisting, krijgt deze wijn nogmaals een gisting , maar dan op een fles, zoals champagne.

Het resultaat is een schuimwijn van hoge kwaliteit, sterk verschillend van de andere schuimwijnen.






Wat is een kurksmaak ?

Kurksmaak is een besmetting van de wijn die herkenbaar is vanwege een muffe geur, vergelijkbaar met de geur van een rotte paddenstoel en dikwijls ook een muffe smaak en scherpe afdronk.

De besmetting kan plaatsvinden via de natuurkurk maar de wijn kan ook al besmet zijn inde kelder vooraleer hij werd gebotteld.

Gelukkig komt kurksmaak steeds minder voor.

Aan het kurk ruiken geeft dus geen uitsluitsel, maar een sterke schimmelgeur afkomstig van de kurk kan wel een aanwijzing zijn. Draaistoppen en plastic kurken geven geen aanleiding tot kurksmaak.

Copyright 2009 Wijnton.Be