Turkije Zomer 2009 WIJNTON.BE Gepost op 17/08/2009 om 11:44 door Carl in de rubriek algemeen. Mag een deugddoende vakantie, in dit mooi land , prachtige zonvitamienen hebben opgebracht. Een koele 'raki' zal jullie duidelijk deugd hebben gedaan. (anijssmaak en 40 % alcohol). Helaas is de wijnindustrie eerder nog niet tot het dagelijks gebruik, en is 1 liter wijn per jaar, per persoon in dit warm land in de zomer geen groot vermogen om als wijnbouwer te beginnen. Overheidsproducenten o.a. Tekel het grootste van het land neemt bijna 90% voor haar rekening. 22 grote overheidsproducenten en 124 privébedrijven . De wijnbouwers verkopen veel van hun druiven, zodat ze echt niet met een eigen wijn op de markt komen. Diren is wel een groot privéproducent. 6 miljoen flessen met o.a. Karmen Réserve op basis van Bogazkere en Okuzgozu . De wijnstokken zijn meestal in bosjes gekweekt. De gistingen gebeuren meestal in cementbakken , en daar heb ikzelf wel een groot gevoel voor. Grote kastelen in Frankrijk keren terug naar deze werkwijze. Houten tonnen behoren eveneens tot hun vinficatie(s). Rosé wijnen kan je in kleine mate vinden, en bij een gelegenheid heb ik met een fruitneus en een bijhorende neusknijper moeten bovenhalen. Is dit toeval, of niet , de fruitigheid was er wel. Het kleur tot oranjegeel , duidelijk iets aan de hand. Geen darmproblemen, ik heb er wel van genoten, maar laten we dit niet veralgemenen. Het zal géén millésieme geweest zijn. De witte wijnen zijn met hoge alcohol , en niet slecht rode wijnen een goede body , karakter en mag dit toch een positieve noot bijbrengen.
Burdur zal mogelijks jullie niet onbekend zijn als het centrum van de Miditerrane streek, de blauwe Dimrit druivenstok zal je er vinden. Ankara de hoofdstad : Kalecik, Karasi, Papzkarasi, Dirmit, Irikara en Cal Karasi voor rode wijnen. De allerbeste van het land zijn de rode 'OZel Special Reserve' met als druivenstok Ozel Beyaz . Dit is wel een privéwijnmakerij . Doluca is een privébedrijf nabij Istanbul gesticht, met 7,5 miljoen flessen. De Staatsbewoners zijn gek op hun Villa Doluca : gamay , Cabernet sauvignon en Papazkarasi rode wijn, en daar zal wel een rokende water gevulde pijpfles bij horen. Halfzoete, en ook licht mousserende 'Moskado' zijn wel eigenaardigheden. Kort samengevat mogelijks eens aardrijkskundig talenten of uw geheugen eens opfrissen ?
Mag alles of niet met uw goedkeuring tot Europa behoren, het zal toch deugd doen , een Turkse wijn op een terras. Of niet ? Nog in het bezit van een film : Turks fruit ? Copyright 2009 Wijnton.Be |