Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Cankaya Central Anatolia 2012 (wit) Turkey
Turkse wijnen maakt men reeds 4000 jaar. Zoals we reeds eerder vermelden bestaan meer dan 120 wijnbedrijven. Naast een rode fles, proeven we nu een witte fles. Dry white wine staat op het etiket. De fles komt van één van de grootste bedrijven van Turkije 'KAVAKLIDERE'.






We konden dit proeven in een Pitazaak en we vroegen de eigenaar zelf welke wijnen ze echt kennen.

De bekenste voor hen zijn DOLUCA, wijnen uit Cappadocie , Pamukkale.


CANKAYA 2012 wit Kavaklidere (Akurt) Ankara Turkey


Kelder : KAVAKLIDERE (Ankara)


Alc : 14 %

Schenktemperatuur : 6-8 C

DRUIVENRASSEN : Emir - Narince en Semillion.

Kleur: citroengeel met dikke alcoholwand- vette tranenband

Geuren : parfum van rijp wit fruit, lindebloemen, witte bloemen, exotische vruchten, citrus, ananas, kruiden.

Smaken : aanleg van een zachte palet jong fruit, fris, fruitig - vegetale toetsen van een venkel, steranijs- een papaya, een groene paprika en een stroeve strohalm, terug een fruitigheid van grapefruit, frisse zuren, een knijp citroen, groene stekelbessen - evenwichtige verhouding voor een nog een kleine lageringsduur - korte afdronk

Culinair : Turkse gerechten - schaaldieren - zachte kazen (vermelden ze met symbolen op de fles)

Score : 14,5/20

Bewaring : jong te drinken 2jaar

Het druivenras NARINCE


Narince is een witte druivensoort die bloeit gedurende een groot deel van Turkije en is inheems in de noordoostelijke regio van Tokat. Echter, veel telers telen Narince niet om zijn fruit, maar voor zijn bladeren - voor dolma (gevulde wijnbladeren), dat een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken zijn. Zonder de fotosynthetiserende voordelen van de bladeren, kan Narince bessen niet genoeg voor kwaliteit wijnproductie rijpen.

Wijnbouw voor andere doeleinden dan de productie van wijn redenen is symptomatisch voor de Turkse wijncultuurlandschap, waar minder dan 5 procent van de druiven worden gebruikt voor wijn. Er zijn echter recente aanplant van Narince geweest in de Côtes d'Avanos wijngaard in Cappadocië (Kapadokya), dat op 425 acres (172ha), is de tweede grootste wijngaard van Turkije. Hier, in Centraal-Anatolië, de wijnstok wordt uitsluitend geteeld om wijn te maken. De verhoogde hoogte (900-950m), kalkrijke vulkanische bodem en het landklimaat resultaat in wijnen met veel karakter.



Narince wijnen hebben assertief citrus smaken, van grapefruit en vooral oranje, evenals peren. Een iets vette textuur - niet in tegenstelling tot Viognier - versterkt zijn karakter samen met een kruiden specerijen. Goede zuurgraad in evenwicht gehouden door matig alcoholgebruik zorgt Narince wijn, wanneer goed gemaakt, is elegant en heeft een goede veroudering potentieel.

Sommige producenten mengen Narince met Chardonnay. Net als zijn beroemde wijnbouw neef, Narince reageert positief op lees veroudering en rijping , waardoor wijnen een extra dimensie van complexiteit.

Synoniemen zijn: Guezel Oglan, Kazova, Narindje.



TE KOOP : PITA BABYLON 2,5 €/GLAS
MENENSTEENWEG 89
8800 Roeselare


DECA NOVEMBER 2014

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese