Het vloeibaar parelend GOUD uit Penedés (Sp) Gepost op 08/11/2013 om 16:15 door Carl in de rubriek algemeen. Waar twintig jaar geleden, niemand over sprak is nu de hype bij de Vlamingen geworden. Zo'n 23 miljoen flessen kraken we jaarlijks - in Wallonië is dit meer de richting van Prosecco. Daar is de crisisperiode zekerlijk verantwoordelijk voor. De lage kostprijs in nu sedert begin dit jaar in 6 maanden tweemaal gestegen door de regering en taksen - Cava voor slechts 4 euro te verleden tijd. Een glas Champagne aanbieden in tavernes, cafés, bistro's en winebars was vroeger te duur - nu kan het wel voor een schappelijke prijs met de Catalaan-bubbel-schuimer ! Nu is de truc van alle uitbaters van drankgelegenheden een exclusieve Cava te bezorgen, die de buurman niet heeft. De lage prijzen en merken zijn in de supermarkten gekend, men gaat snel een rekensommetje maken voor de winstberekening - iedereen op zoek naar een nieuw exportmerk. Is het dan ZELF ook niet prettig met de feeestdagen te nieuwsgierigen aan tafel te brengen met een nieuwe ontdekking? Wij denken van wel. En dat ik het nu helemaal niet meer begrijp: de Franse folder van de hypermarkt Auchan uit Roncq (Fr) verdelen ook Cava's. Willen ze nu echt hun eigen terroir Champagnes niet meer kwijt?
Hoe zit het in de Champagneregio ?
Freixenet , Castillo Perelada, Galda, Oro De UVA , Gran Baron, Pupitre, Cava Torre Mar, Don Jaime, Cava Amorany, Recoda, Mas Pére, Vallformosa, Dom Portier (!!!) Cava Dubosc, Cava Vilarnau , Cava Gran Claustro ..... En terug NIEUW ..... Cava Carlota Suria Brut Nature (DO CAVA) Te koop bij Armando Vineyard Genoemd naar de vrouw des huizes bij Pago de Tharsys, Anna Carlota Suria , bestaat deze heerlijke Cava uit 70 % MACABEO EN 30 % Parellada geselecteerd uit 20 jaar oude stokken die groeien op 660 meter hoogte. Na twee jaar rijping in de kelder worden de flessen met de hand 'onthoofd' . Deze sprankelende reserva's vormen de kwintessens van Vicentes liefde voor het land , de wijn en het leven. De rijping is enkele maanden langer en wordt bij het degorgeren afgewerkt met bronwijn zonder suikertoevoeging. Cava zal altijd Cava BLIJVEN .....doodéénvoudig het komt uit Spanje / Champagne is Champagne omdat het elders niet mag dan de Champagneregio in Frankrijk...! Dus ongeacht de rassen ! Deca eigendomsrechten Nov 2013 © Copyright 2009 Wijnton.Be |