Les vignobles de Cahors et du lot Gepost op 30/03/2013 om 22:28 door Carl in de rubriek algemeen. We begeven ons naar Zuid-Frankrijk, waar de wijnbouwers zich graag uitroepen als 'les meilleurs de France' . Een bezoek willen ze ook steeds met een melding vooraf, en de woordenschat van réputé ligt dikwijls in hun mond. Toch wel een beetje overdreven om op hun klein terroir van 4200 ha alleenheerser te zijn. Wanneer we hun millesiemes gaan bekijken, valt het op dat ze zeer wisselteurig zijn. 2001 was een goed jaar, en dan moeten we wachten tot 2005, die dan verspringt naar 2011. Ze bezitten hun A.O.C-status ook maar verkregen in 1971. Akkoord ze spreken over hun flamboyante rassen: Auxerroir, Tannat & Merlot. Confituurwijnen , gestoofd fruit, zware tannines en een grote afdronk.
Als we dan toch een positieve noot vanwege onszelf willen schrijven, dan moet ik werkelijk zeggen dat de wijnen zeer lang bewaren. Laat ze goed rijpen dan worden ze fluweelzacht en een Franse keuken met paddestoelen en truffels zullen wildsoorten een goed plezier doen. Grilliefhebbers noteer: Cahors met gans en eend. En voor de kaarsliefhebbers : roquefort of blue des causes, uw huiskamer zal een echte onderbos-geuren meebrengen met een karaf Cahors. Deca November 2012 Copyright 2009 Wijnton.Be |