Wijnton.be : (full) informatief ' AROMA's ' Gepost op 04/08/2012 om 23:04 door Carl in de rubriek algemeen. De wereld van wijnen, geen groter wetenschap bestaat er van deze natuurlijke dranken. Bieren kunnen niet zo'n grote referenties voorleggen : water, hop, gest, tarwe, bijvoegsels van kruiden, een groot bietenveld gerafineerde suiker. Wijnen bezitten dan ook ontelbare aroma's of geuren. Smaken met mineraliteiten, en het genieten van de afdronk. Naar gelang de variëteit (Merlot, Chardonnay, Cabernets, ......) , het terroir zal de druivenstok bessen afleveren die later na gisting, allerhande karakters zullen voorstellen. Plantaardig: gras, hooi, varens, asperge, champion, humus, garique, bosgeuren, groene paprika, olijf. Kruidigheden: vanille (witte wijnen op hout) , peper, gember, kaneel, muskaat, drop, anijs, basilicum, menthol, tym. Houtachtig: eikenhout, cederhout, schors, kreupelhout. Mineralig: vuursteen (Chenin) , grafiet, petrol (Riesling) jodium. Chemisch: rubber, zwavel, alcohol, petroleum, ziekenhuislucht. Dierlijk: stallucht (mest) , leder, buxus (kattenpis) Patisserie: brioche (Champagnes) , boter (veel Chardonnay's, geroosterd brood (Champagnes) , karamel, honing, amandel , melk, crème, zoetigheid, gebak. Vele kenmerken kunnen ook als lactisch worden omschreven. Aardsheid: champion, truffel, aarde, bosgeuren, rokerig, geuren van groen mos. Donkere geuren: tabak, koffie, chocolade , rook, (kampvuur) , sigarenkistje, port. Balsemachtige aroma's en zuivel: hars, honing, zoethout, gist, boter
Oefning baart kunst - nooit zal men een deskundige worden wanneer men niet dagelijks gaat oefenen (groenten, fruit ...) doe dagelijks een test. Ook in de keuken kan men veel kruiden leren. Neem veel fruit in de handen, en ruik eraan. Algemeen worden duurdere wijnen aanzien , met de beste geuren. Aan de binnenkant van een schil , zitten de aromastoffen. Witte wijnen nooit te koel schenken, zijn gevoelig voor kristalvorming. Wensen jullie veel succes toe . DECA Aug 2012 copyricht eigendomsrecht Copyright 2009 Wijnton.Be |