Een Italiaan als aperitief : PROSECCO Gepost op 12/10/2012 om 18:30 door Carl in de rubriek algemeen. In Franstalig België is deze bubbel zeer populair, hoger dan Cava. Het is even wennen, echt droog (BRUT) is hij niet - steeds een herkenbare suikertoets. Bij een 'Cava' komt dit ook vrij normaal over: toetsen van een rijpe peer. Een grote prijs voor citrus geuren & smaken blijven bij een Champagne. We keren terug, en geven een kans aan een PROSECCO ....la bella Italia. Als we op verkenning gaan, vinden we dit rond Treviso (grote schoennijverheid o.a) , gelegen in San Pietro di Feletto , tussen Conegliano en Valdobbiadene. Zij bezitten o.a deze DOCG- status , samen met 15 gemeenten. Manuele pluk is verplichtend, krijgt een grote status voor zijn heuvelruggen, alsook de bodemgesteldheid - vol mineralen. Druivenstokken zijn 'GLERA' (binnenkort uitleg hierover) - 10 % vullen ze bij met Chardonnay. De basiswijn laat men gisten , een tweede maal met toegevoegde suikers, dit in een hermetisch afgesloten kuipen - dit heten ze ' AUTOCLAVI '. Gistcellen zetten de suikers om in koolzuurgas, dat onder de eigen opgebouwde druk oplost in de wijn. Na een maand wordt de schuimende wijn onder tegendruk gefilterd, afgevuld en komt in een fles.
Druivenrassen: Glera 90 % Q- 10 % Chardonnay Brut : minste suiker , opgepast voor de zoetere versie . Mousse en parelvorming : Zeer omstuimig , snelle pareling , fijne speldbollen - mousseschuim lang houdend - (gist & broodkruimgeuren - en smaken) Kleuren: citroengeel Geuren: wit fruit, witte bloemen, meloen Smaken: zeer fruitig, ananas - mandarijn, fijne zuren van pompelmoes, perzik, krokante bitter , een nootje van Chardonnay , met een lange afdronk.
Tekoop : Alle handelaars, supermarkten. Een top selectie vinden wij bij DIVO Vlamingveld 47 8490 Jabbeke. DECA MEI 2012 COPYRICHT Copyright 2009 Wijnton.Be |