Leren proeven met Wijnton.be ruiken! Gepost op 15/03/2009 om 18:44 door Carl in de rubriek algemeen. Hier zijn we al terug, met een tweede deel WITTE WIJNEN. Voor rode/rosé wijnen zijn echter andere waarden. Laten we het niet moeilijk maken natuurlijk. Bloemen/kruiden: muskaat-honing-geranium-viool-roos-lavendel-jasmijn-drop-anijs-zoethout-pepermunt-kaneel-kruidnagel-peper-laurier-tym-basilicum-truffel-roos-acacia-vlier-kamperfoelie-hyacint-linde Hout/noten: vanille-caramel-chocolade-amandel-hazelnoot-walnoot-rokerig-getoast-eik-ceder-pijnboom-pruim-vijg-gekonfijt vegetaal: paprika-asperge-bonen-laurier-olijven-peterselie-gras-hooi-thee-tabak-varens-onderbos-champions-hooi-ceder-groenten Aards: leer-truffel-paddestoel-mest-stal-beton-stofferig-schimmelig-ajuin-kool Chemisch: yoghurt-boter-mineralig-brood-zepig-zwavel-putlucht-alcohol-lijm-kurk-rubber-petrol * Extra houtlagerig (op hout bewerkt) voor wit (vanille) Zijn de geuren sterker, na het walsen, of ronddraaien, of blijven de geuren gesloten? Niet goed natuurlijk, voor dit laatste. Men spreekt van mobiele fase bij het ronddraaien. Ruikt U: kurk / oxidatie/ zwavel of azijn: een dik probleem. Helaas druifjes, wijntje. Zijn de geuren: subliem, subtiel, fijn, gewoon, eenzijdig, bot of afstotend ? Hoe jonger de wijn, hoe éénvoudiger de aromatische samestelling, als men bvb een flesje bezit met monocépages of één druifje in de wijn verwerkt! Bij het verouderen, ontwikkelen nieuwe aroma's complexer en de idenficicatie moeilijker natuurlijk. Leder, koffie, chocolade,en tabak,turf,.. behoren tot zéér goede eigenschappen, en om het straf te zeggen : grote wijnen zoals.. PETRUS, ANGELUS enz... bezitten dit echt, maar met Uw wijntje kan dit ook ....OPGELET DIT BIJ ROOD! (straks te volgen)! Voor witte wijnen spreekt men echter graag met wijntaal: fraîcheur.... * Er bestaan geurdoosjes/flesjes te koop voor het ontdekken van wijngeuren. Mag het prettig worden...... Carl Copyright 2009 Wijnton.Be |