Een wijnfles en het etiket

Gepost op 21/11/2009 om 05:38 door Carl in de rubriek algemeen.

Ook al zeggen een etiket niets concreets over de smaak of de stijl van een wijn, volgens Europees wijnrecht moeten enkele gegevens altijd op een etiket staan :

* Het gebied en/of land van herkomst.

* De specifieke herkomstcategorie ( A.O.C. , D.O., D.O.C., D.O.C.G. , Qualitätswein enz..) voor kwaliteitswijnen met een gecontroleerde herkomst en met een kwaliteit die -op papier-boven het minimumniveau moet liggen.

* De naam van de bottelaar ( producent)

* De inhoud van de fles

* Het alcoholgehalte ( mag afgerond worden binnen een marge van 0,5 %

* Het partijnummer van de botteling.

* De vermelding bevat sulfieten.

Niet verplcht, maar wel altijd aanwezig op het etiket van stille en onversterkte wijnen is het oogstjaar.

Bij versterkte wijnen (zoals Port en sherry ) en mousserende ( zoals Champagne en Cava ) wordt meestal geen jaar vermeld, omdat zulke wijnen in overgrote meerderheid samengesteld worden uit diverse jaren.

Vermelding van een druivenras is toegestaan, wanneer de wijn voor minstens 85 % uit dat ras bestaat, of is samengesteld.

In toenemende mate maken producenten gebruik van zogeheten 'rugetiketten'. Daarop kan aanvullende informatie over de smaak van de wijn gegeven worden, die wij ten stelligste aanraden. Eigen bottelingen van supermarkten bvb Delhaize, verdienen echt een pluim. Een hint voor het gebruik van de wijn met gerechten verdienen van ons de grootste onderscheidingen.

Wat ook nogal eens voorkomt, vooral bij speciale bottelingen, is dat het 'etiket' als aandachtstrekker diend en de verplichte informatie op het rugetiket staat. DECA

Copyright 2009 Wijnton.Be