Wijntaal spreken ! (5) Gepost op 03/09/2009 om 17:38 door Carl in de rubriek algemeen. A.V.A. : American Verticultural Area, een wijnbouwgebied, appelation in de U.S.A. Op een wijnetiket terug te vinden
Anbaugebiet : Wijngebied in Duitsland
Anthocyaan: de tannine in druivenschillen die rode wijnen kleur en smaak geven
Azienda/Aziende Agricola : wijngoed of wijnmakerij in Italië.
Barrique : houten vat met inhoud 225 liter (Frankrijk)
Bentoniet: kleisoort waarmee wijnen worden geklaard.
Cepa: Spaanse wijnstok
Chai: Wijnkelder of wijnmakerij
Chianti: Italië meer bepaald in Toscane met als dé druif Sangiovese
Dâo: wijnbouwgebied in Portugal
Dégorgement: het stadium om het 'ontkelen' van het bezinksel en wordt verwijderd van mousserende wijn. Het belangrijkste woord in Champagne bvb.
Eiswein : Duitsland , druiven die bij vorst (-8°C) geplukt worden en een duur wijntje meebrengen. Beerenauslese is gewoonlijk de druivenstok. Géén beschermde term, ook in Canada hebben ze top kwaliteit eiswein. Gewoonlijk in kleine flesjes te vinden.
Foudre: (Fr) groot houten vat
Fût: (Fr) Vat
Tot volgend ! Copyright 2009 Wijnton.Be
|