Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Varieto Pinot Noir 2011 Slovenska Republika Exclusief !
Een Pinot Noir - gekend bij ieder wijnliefhebber - het grillig duiveltje voor de regio : Champagne, Bourgogne en de tientallen Franse , Duitse en andere Europese-en niet Europese regio's . Het lukt wonderwel in ons land en onze wijnbouwers - maar dit ligt gevoelig voor een goede zomer. Geen betere schuimers te vinden met bubbels van dit ras erbij of de sappen van de wijnstokken Chardonnay en Pinot Meunier. Maar ook als monocépage of als enige druif in het glas brengt hij kers &-framboosplezier. Meestal kersrood-doorzichtig in een glas wijn- maar we vonden een ouderdomsdeken. We proeven niet uit Bourgogne waar dit ras gevonden is geweest de vierde eeuw na Christus. De duurste flessen en de meeste 'prestige' wijnbouwers en wijnen liggen op de lijn Cóte-D'OR en Dijon en Beaune.

Wie een fles kan bemachtigen uit de 'Hospice de Beaune' - het wereldberoemde toeristische plaats is goed gelukt. De jaarlijkse veiling voor een goed doel. Behoort tot één van de oudste druivenrassen, waarbij de Romeinen de naam 'Helvenacia Minor' doopten. Later is het geworden 'Pinot Noir' door zijn donkere blauw-zwart dicht bijeen trossen. De druivenstok is eveneens ook de voorvader van meer dan 16 variëteiten, waaronder de Pinotage bvb (Zuid-Afrika) of de Spatburgunder (Duitsland) en ook wereldwijd bestaan er varianten. De druif die bijzondere eigenschappen bezit voor de gezondheid ! Bevat scheikundige verbindingen van 'reservatol en saponines' : kankerwerende stoffen en cholesterol- wererend. Maar het druivenras 'Syrah' schiet de hoofdvogel af uit de Rhône. Met mate gebruiken en slechts enkele glazen per dag. Dit is echt wetenschappelijk bewezen. We waren even naast de kwestie over onze beschrijving Pinot Noir.


Een grillige duivel als druivelaar !

Wanneer u een wijnbouwer zult aanspreken over dit ras, zal je wel bemerken dat het niet snor zit. Zeer gevoelig voor 'nachtvorst' in de lente. Naast de coulure en de ziektes. Hagel- en regenbuien en wind zijn fataal, en dit jaar 2014 was het een complete ramp van formaat in Bourgogne. Velen verloren 60-80% van de oogst. De redenen zijn snel te achterhalen : dunne schil en de kleine bessen dicht bijeen in een tros. Voor het behandelen, vervoeren een nachtmerrie. Maar ook voor het edel 'wit' sap zonder kleurstof te vinifieren. (Champagne). Ofwel voor de bruisende flessen is het echt zorgzaam om te gaan. Het ras is ook vroegrijp en nummer 1 voor de regio Champagne. Verder vraagt hij ook een goede snoeimethode- niet te warm en vochtig - maar niet te vochtig. Een trage genieter van ontwikkeling en opbouw. Klopt het plaatje niet, dan zal hij geen aroma's van grote klasse opleveren- meer nog geen goede lageringen. Men zou zich beginnen afvragen : wat wil de druivelaar echt ? Gulzig in mineralen en kalk en een goed terroir -geen grillige weersomstandigheden. Zon-water en vochtigheid op gepaste tijd. Zelfs gaan zoeken met de wortels diep in de grond is niet voor de Pinot Noir weggelegd. Je zal dan ook zien in de regio Bourgogne dat hij zeer kort gesnoeid als dwerg in de wijngaarden aanwezig is.











VIERIETO PINOT NOIR 2011 'Gouden label' Wine trhy pezinok 2013 ZLATA 'Karpatsky Perla' Slovenska Replublika.


Alc : 13,5 %

Vertrek kelder : 06/2013 (plaatselijke reglementering)

kelder : KARPATSKA PERLA






Kleur : donkerrrood met zwarte reflexen - volle wijnspiegel - dikke tranenwand.

Geuren : in de stilstaande fase was het glas gesloten van weinige aroma's te bezorgen. Enige aroma's waren een boswachter met een mand natte bosbladeren, en takken sprokkelhout. Het walsen bracht een beter resultaat van deze ouderdomsdeken . Framboos, bosaardbei, donkere kers, aardsheid, 'hoevelucht' in mindere mate - zwarte viooltjes en vooral overtreffend zwarte koffie.

Mond en smaken : rijpe vruchten van zwarte bessen, donkere kersen, overrijpe pruimen, terug koffie , krokante tannines, sprokkelhout en potloodslijpsel, minieme zurenpalet. Lange afdronk.

Culinair : beefsteak - kalkoen - gevogelte met niet overheersende sauzen - wit vlees .

Keldertime : 2-3 jaar.

Schenktemp. : 17 C


SCORE : 16,5 / 20



Prijsvork : 9,9O euro !!!!!!!!!!!!!

DECA 9 NOVEMBER 2014 © eigendomsrecht GEREGISTREERD met facturen wijnen .

Postingsdatum geldt als copyright




















Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese